Fejfájás, alvászavar, hátfájás

3 tünet, hogy megbetegít a munkahelyed

Vedd észre, és cselekedj időben, ha a munkád az egészséged rovására megy!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha irodai munkát végzel, életed egyharmadát egy zárt épületben töltöd, így nem mindegy, hogy munkavégzésed körülményei - például az irodabútorok vagy az elektromos berendezések - mennyire károsak az egészségedre nézve. Amennyiben ízületi fájdalmakat, fejfájást vagy alvászavart tapasztalsz, lehet, hogy a munkahelyi környezeted betegít meg.

Fejfájás, légúti megbetegedések

A nyomtató használata közben ózonszagot érzel? Ez elsősorban a régebbi típusokra jellemző, de előfordulhat az újaknál is. Amennyiben közel ülsz a nyomtatóhoz, egész nap szívod az egészségkárosító hatású anyagot, minek következtében megnő a légúti betegségek, valamint a fejfájás kialakulásának kockázata.

Mintha dohányoznál

Ausztrál kutatások szerint a nyomtatók a cigarettafüsthöz hasonló károkat okozhatnak az emberi szervezetben. A használatuk során keletkezett mikroszkopikus festékrészecskék ugyanis beépülhetnek a tüdőbe. Első tünetként irritáció és köhögés jelentkezik, hosszú idő után pedig akár keringési problémák vagy rosszabb esetben tüdőrák is kialakulhat.

A vizsgálatok szerint elsősorban a lézernyomtatók veszélyesek az egészségedre nézve. Ha pedig zárt légtérben használod őket, a káros részecskék koncentrációja akár ötszörösére is emelkedhet. Ahhoz, hogy ezeket a veszélyeket elkerüld, elengedhetetlen a megfelelően szellőző iroda, illetve, ha ez nem megoldható, egy elkülönített fénymásolószoba.

Alvászavar

Bár a statisztikai adatok azt mutatják, hogy a hazai lakosság 60%-a tapasztalt már hosszabb vagy rövidebb ideig tartó alvászavart, a betegek csupán 12%-a fordul orvoshoz. Pedig nem szabad a dolgot annyiban hagyni, hiszen a hosszú időn át tartó alvászavar következtében kialakulhat depresszió, de akár szív- és érrendszeri betegség is.

Ha heteken át nehezen alszol el, éjszakánként többször felébredsz, vagy reggel a kelleténél jóval korábban kelsz, valószínűleg az alvászavar téged is érint. Előfordulhat, hogy cukorbetegség, magas vérnyomás vagy pajzsmirigyprobléma áll a háttérben, de könnyen lehet, hogy a munkahelyi stressz váltja ki.

Előzd meg a munkahelyi betegségeket!

Nézd meg videónkat, és ismerj meg néhány ötletet, mellyel kivédheted az irodai ártalmakat!

Válts időben!

Amennyiben a hétköznapok során nagyobb stressznek vagy kitéve - főnököd, kollégáid jóvoltából vagy egyszerűen csak munkád jellege miatt -, fontold meg a váltás lehetőségét. Ha a munkaidő végeztével nem tudod letenni a benti problémákat, a feszültség egyre csak halmozódik benned, idővel pedig képtelen leszel lazítani. A felhalmozódott stressz - mely először gyakran alvászavar formájában jelentkezik - az egészséged rovására mehet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hátfájás, ízületi fájdalmak

Még harmincéves sem múltál el, máris hát-, derék- és vállfájással küzdesz? A háttérben meghúzódhat a mozgásszegény életmód, de sokat ronthat az állapoton a rosszul beállított irodai szék vagy a nem megfelelő magasságú íróasztal is.

Állítsd be helyesen!

Az asztal ideális beállítása rendkívül fontos az ízületi fájdalom elkerülése szempontjából. Ezért sok cég már állítható lábú íróasztalokat vásárol. Lényeges, hogy kényelmesen elférjen alatta a lábad, alkarod vízszintesen helyezkedjen el az asztallapon. Amennyiben ennél magasabban kell tartanod a karodat, könnyen megterhelheted a csuklyásizmodat - ami a mindennapok során valószínűleg amúgy is túl sok stressznek van kitéve.

A megfelelő székhasználat is lényeges az ízületi fájdalmak megelőzése érdekében. Fontos, hogy a szék állítható legyen, a lábszáraid és a combod minimum 90 fokos szöget zárjanak be egymással. A comb és felsőtest 100-130 fokos szöget zárjon be - tehát ülj egyenesen, vagy egy kicsit döntsd hátra a támlát. A szék ülőlapja nagyjából a combod hosszának kétharmadát támassza alá, így mozgathatod a lábad, de nem nyomódnak össze az erek a térdhajlatban. Ha gyakran szenvedsz derékfájástól, érdemes egy henger alakú párnát a derekad mögé tenni, mely segíti az ágyéki gerincszakasz helyes dőlésszögének megtartását.

Ezt is szeretjük