2 rejtett betegség, amit a hátfájás jelez

A gyakori hátfájás hátterében olyan okok is meghúzódhatnak, melyek elsőre biztosan nem jutnának eszedbe.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Huszonévesen a hátfájás az esetek túlnyomó többségében a mozgásszegény életmód miatt alakul ki. Amennyiben egész nap az irodában ülsz, este pedig már nem jut időd, vagy nincs kedved sportolni, ne csodálkozz, ha rövid időn belül jelentkeznek a fájdalmas panaszok.

Ilyenkor nincs mit tenni, választanod kell valamilyen mozgásformát. Hátfájás ellen remek megoldás az úszás, a jóga bármelyik formája - különösen a gerincjóga -, de bármilyen, nem túl megerőltető mozgás is enyhítheti a panaszokat. Szakképzett csontkovács szintén segíthet a problémádon, ezen kívül a passzívabb gyógymódok közé tartozik a rendszeres masszázs, valamint a gyógyfürdő.

Lúdtalp

A szaknyelven bokasüllyedésnek hívott betegséget a talp természetes boltozatának hiánya okozza, minek következtében a talp a talajra simul. Kisgyermekek esetében még normálisnak tekinthető, de idővel el kell múlnia: a lábboltozat íve ugyanis gyerekkortól egészen serdülőkorig cipőkorrekcióval, lábtornával befolyásolható. Ha ez nem történik meg, illetve felnőttkorban alakul ki elhízás vagy állómunka következtében, az komoly következményeket okozhat. Mivel az elváltozás az egész test statikáját megbontja, fájdalmas jelekkel hívhatja fel magára a figyelmet.

Következménye

  • Gyakori hátfájás.
  • Gyors elfáradás séta közben.
  • Térd-, csípő- vagy bokaízületi fájdalom.

Mi a teendő?

A gyermekkori lúdtalp viszonylag könnyen kezelhető speciális tornagyakorlatokkal. A klasszikus ceruzatorna például hatékony lehet - ilyenkor behajlított lábujjakkal kell ceruzát vagy más vékony, henger alakú tárgyat felemelni a padlóról. Felnőttkorban azonban már nem ilyen egyszerű a helyzet: bár a torna és az izomerősítés ekkor is hasznos lehet, emellett valószínűleg lúdtalpbetétre is szükséged lesz. A minél jobb eredmény, illetve a fájdalmak leküzdése érdekében tanácsos ortopédszakemberrel megterveztetni a lúdtalpbetétet.

Képeken a legjobb hazai gyógyfürdők

Nézegess képeket!

Elolvasom

Bechterew-kór

A latinul spondylitis ancylopoeticának hívott kórt a gerinc ízületeinek gyulladásos betegsége okozza. Hatására az ízületek merevvé válnak, és idővel a gerinc összecsontosodásához vezethet. Mindez idővel szinte lehetetlenné teszi a mozgást. A Bechterew-kór elsősorban a húszas-harmincas éveiben járó fiatal felnőtteket érinti.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A betegség általában a gerincet támadja meg, de egyes esetekben a váll-, a csípő- és a térdízületeket is érintheti. Kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, de előfordulása családi halmozódást mutat. A kutatások szerint a betegek döntő többsége egy örökletes gén, a HLA B27 antigén hordozója - ez a gén az egészséges emberek csupán 7-8%-ában fordul elő.

Jellemző tünetek

  • A csípőízület érzékenysége.
  • Reggeli hátfájás és merevség.
  • A gerinc fokozódó merevsége.
  • Visszatérő deréktáji fájdalmak.

Mi a megoldás?

Ha a gerincröntgen és a vérkép alapján beigazolódik a Bechterew-kór gyanúja, az orvos a tünetek enyhítésére gyulladáscsökkentőt és fájdalomcsillapítót ír fel. Emellett rendkívül fontos a fizikoterápiás kezelés, mely megerősíti a gerinc izmait, és hatására mozgékonyabbá válnak az ízületeid. Az időben elkezdett kezelésnek köszönhetően a kilátások jók, és elkerülhető a gerinc merevvé válása.

A napi rendszeres testmozgás, mellyel fenntartható az ízületek mozgékonysága, valamint enyhíthető a fájdalom, szintén nélkülözhetetlen. Az úszás különösen javasolt, hiszen bármilyen szárazföldi sporttal szembeni nagy előnye, hogy az ízületek terhelése szinte elenyésző. Fontos továbbá, hogy alváshoz kemény matracot válassz, ügyelj a helyes testtartásra, és tartsd a testsúlyodat.

Ezt is szeretjük