Fejfájás is jelezheti a magas vérnyomást: ismerd meg a vérnyomáskrízist, és hívj időben mentőt!
Fájhat a fejed a magas vérnyomástól?

vérnyomás-4
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magas vérnyomást nem mindig könnyű felismerni, ugyanis az extrém kiugrásoktól eltekintve jellemzően nem okoz panaszt. Ha azonban komoly fejfájás jelentkezik, érdemes a vérnyomásértékeket is ellenőrizni.

Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája elmondja, miért.

Mit mond a tudomány?

A szakemberek véleménye megoszlik abban a kérdésben, okozhat-e a magas vérnyomás fejfájást, vagy sem.

fejfajas-reggeli-migren

Érvek a támogató oldalról

Az Iranian Journal of Neurology című szaklapban publikált cikk szerzői szerint a magas vérnyomás által kiváltott fejfájás jellemzően mindkét oldalon jelentkezik, pulzáló jellegű, és fizikai aktivitás hatására erősödik. Az ilyenkor jelentkező hirtelen érösszehúzódás és/vagy értágulat - mindegyik előfordulhat, akár egymást követve - eredményeként egyéb más, nem pontosan ismert tényezők mellett agyödéma alakulhat ki.

Érvek az ellenző oldalról

Az American Heart Association állásfoglalásában ugyanakkor az szerepel, hogy az emberek általában nem tapasztalnak fejfájást, amikor magas a vérnyomásuk, hacsak nem megy 180/120 fölé. Ennek igazolására többek közt olyan kutatásokra hivatkozik a szervezet, mint az American Journal of Hypertension című lapban publikált tanulmány, amely 30 éven keresztül követett 1914 magasvérnyomás-beteget, és nem talált összefüggést a rendszeres fejfájás és a szív-érrendszeri eredetű halálozások közt.

Hívj mentőt!

- Saját tapasztalataim azt mutatják, hogy a magas vérnyomás csak ritkán okoz fejfájást, kivéve az úgynevezett hipertenzív krízis állapotát, amikor az értékek hirtelen megemelkednek - mondja Kapocsi Judit. Ebben az esetben nem a mért vérnyomás számszerű értéke számít, hanem az, hogy gyors, hirtelen emelkedés történik. Ha valakinek rövid idő alatt 120/80 Hgmm-ről 160/100 Hgmm-re emelkedik a vérnyomása, az is okozhat tüneteket, akár fejfájást is, ugyanakkor akár 210/120 Hgmm-es érték mellett is lehet panaszmentes a beteg, ha az stabilan magas, és lassan alakult ki. Tehát amennyiben a vérnyomás kiugrik, és emellett orrvérzés, rossz közérzet, látás- és/vagy beszédzavar és fejfájás jelentkezik, 2 percet várjon a beteg, majd mérje újra a vérnyomását, és ha a két mért érték között 4 Hgmm-nél nagyobb a különbség, 1-2 perc után mérje meg harmadszor is a vérnyomást.

- Amennyiben a harmadik mért érték is 160/100 Hgmm felett van, és a beteg panaszai nem enyhülnek, vagy még fokozódnak is, orvost kell hívni. Különösen akkor, ha hányás, mozgás, beszédzavar is komplikálja a képet. A beteg lehetősége, hogy önmagán segítsen, 25 mg Tensiomin elrágása lehet, ha nem hány - hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája.
- Ha azonban nem köthető ilyen krízishez a fejfájás, a kivizsgálás több szakterületet is érinthet, ugyanis a kiváltó okok is különbözőek lehetnek, az izomgörcstől, a fogászati- és vércukorproblémákon, a pajzsmirigybetegségen át a fül-orr-gégészeti gyulladásig, a neurológiai problémákig. A kardiológiai kivizsgálás azonban lehet egy olyan biztos alap, amelyre ráépülve a megfelelő irányba lehet elindulni a diagnózis felé.

Ételek magas vérnyomásra

Az életmód nagymértékben befolyásolja egészségedet, ezen belül pedig a teljes szervezetre kiterjedően ereid állapotát is. Nem mindegy tehát, hogy magasvérnyomás-betegként mit eszel: az alábbi ételek segítenek megküzdeni a problémával.

Ezt is szeretjük