A magas vérnyomás legsúlyosabb szövődményei: ezért kell mihamarabb kezelni!

Mit tehet veled a magas vérnyomás?

Magas vérnyomás hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon a magas vérnyomásban szenvedő betegek számát mintegy 3,5 millióra becsülik. A felnőtt lakosság több mint 40%-át érintő egészségügyi probléma olyan extra terhet ró a szívre és az erekre, ami gyengítheti és rombolhatja azokat.

Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája a következményeket vette számba.

Magas vérnyomás: tünetmentesen is kezelni kell

- A magas vérnyomással kapcsolatban még mindig él az a tévhit, hogy, mivel jellemzően nem okoz zavaró tünetet, nem is igényel kezelést. Sokan csak a következményes problémák, megbetegedések miatt fordulnak orvoshoz, holott a kezeletlen magas vérnyomás alattomosan számos módon károsíthatja a szervezetet - ismerteti Dr. Kapocsi Judit PhD.

Mely szervekre hogyan hat?

Szív

Mivel a szívnek nagyobb nyomással szemben kell pumpálnia a vért a szervezet felé, ez az erőfeszítés idővel a szív izmainak megnagyobbodását is okozhatja, ami akár veszélyes állapothoz is vezethet. A magas vérnyomás okozója lehet a szívinfarktusnak és a szívelégtelenségnek is.

Agy

Az emelkedett vérnyomás hozzájárul a stroke kialakulásához és az úgynevezett vaszkuláris - szív- és érrendszeri eredetű - demencia megjelenéséhez, hiszen a vérellátás zavara miatt kevesebb oxigén és tápanyag jut az agyba.

Vese

A magas vérnyomás vesekárosodást is okozhat, márpedig, mivel a vese fontos feladata a kiválasztás, a salakanyagok kiszűrése, ez a funkció is komolyan sérülhet. Ami pedig igazán veszélyes ebben az ördögi körben, az az, hogy a vesekárosodás tovább emeli a vérnyomást, növeli a szívbetegség és a stroke rizikóját.

Végtagok

A kezeletlen magas vérnyomás perifériás keringési elégtelenséget is okozhat, ami többek közt a lábakat érintheti. A hideg, zsibbadó lábak és a járás közbeni fájdalom hívhatja fel rá a figyelmet.

Szem

Gyakran egy rutin szemvizsgálaton derül fény a magas vérnyomásra, ugyanis a szem kapillárisainak szűkülete, megvastagodása, esetleges szakadása árulkodó jel. A magas vérnyomás okozta elváltozások ugyanakkor nem okoznak feltűnő látásromlást, legfeljebb fejfájás, szédülés, esetleg kettős látás jelentkezhet, de ez is főként csak az előrehaladott stádiumokban és komplikációk esetén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nők és férfiak problémái 

Erektilis diszfunkció

A férfiakat érintő probléma egyik oka lehet a magas vérnyomás okozta érkárosodás, melynek következtében nem jut elég vér a péniszbe. Ezenkívül feltételezhető, hogy a romló endothel funkció is hozzájárulhat a probléma kialakulásához. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az erek egyre kevésbé képesek a tágulásra, vagyis egyre kevesebb vér jut át rajtuk. 

Várandósság és magas vérnyomás

A már ismert hipertónia esetén tervezni kell a terhességet, és a vérnyomáscsökkentő szereket orvos segítségével át kell állítani olyan szerre, mely nem veszélyezteti a magzati fejlődést. Amennyiben korábban hipertónia nem volt ismert, akkor is gondosan mérni kell a vérnyomást, hiszen a terhesség provokálhatja az emelkedést. A terhességi, úgynevezett gesztációs hipertónia kiemelt kezelést igényel, ahogyan természetesen a legrettegettebb forma, a preeclampsia is.

- Magas vérnyomásról csak akkor beszélhetünk, ha térben és időben egymástól elkülönítve ellenőrizzük a vérnyomást, és azt találjuk, hogy nyugalmi állapotban végzett legalább két, három mérés során a vérnyomás értéke 140/90 Hgmm vagy ennél magasabb. Ekkor lenne igazán fontos kivizsgálni az okokat, hogy megelőzhetőek legyenek az esetleges szövődmények - hangsúlyozza Kapocsi doktornő.

Ételek a szíved egészségéért

A következő képeken olyan táplálékokat mutatunk, melyeknek fogyasztása melegen ajánlott magas vérnyomás esetén. Ráadásul finomak is!

10 szuper étel, ami felveszi a harcot a magas vérnyomással

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük