Magas a vérnyomásod? Így kell beszedned a gyógyszeredet
Az állapot jól kezelhető, ha odafigyelsz néhány dologra, és betartod az utasításokat.

gyogyszer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha magas vérnyomást diagnosztizálnak, abban az esetben még nincs ok az aggodalomra dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magas vérnyomás- és érkockázat-specialistája szerint. Az állapot jól kezelhető, ha odafigyelsz néhány dologra, és betartod az orvos utasításait. Ha az említett diagnózissal szembesülsz, tudnod kell, hogy ezután egy életen át figyelni kell a vérnyomásra. Ezt azonban érdemes egy lehetőségnek tekinteni, nem pedig kényszerűségnek. Az így nyert tudatossággal ugyanis akár az egészségi állapot egésze is javulhat, nem csupán a vérnyomás rendeződhet.  

Különösen fontos ez a tudatosság az életmódot illetően, ugyanis 160/100 Hgmm alatti vérnyomásnál, szövődmények nélkül és társbetegségek hiányában az első lépés az életmódkezelés. Az e fölötti vérnyomásnál is nagy szerepe van az életmódkezelésnek a gyógyszeres kezelés mellett. Ez utóbbi általánosságban akkor indokolt, ha az életmódkezeléssel három hónap alatt a célérték elérése nem sikerült, illetve magasabb vérnyomásértékeknél, társbetegségek vagy szövődmények megléte esetén.

A tudatosságban van a kulcs

Az életmódkezelés egyik része a mozgásterápia, mely magas vérnyomás esetén a lehetőleg mindennap végzett, közepes intenzitású kardió mozgásra, például intenzív sétára, futásra, kerékpározásra vagy úszásra épül. A másik fontos elem a táplálkozás. Optimális lehet a DASH-diéta, melynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs-, zöldség-, két-három alkalommal sovány tejtermék- és rendszeres hal-, valamint - fehér - húsfogyasztás.

magas vérnyomás

Mire kell figyelni a gyógyszeres kezelésnél?

Ismerni kell a gyógyszerek nevét és a hatásmechanizmusukat. Fontos elolvasni a betegtájékoztatót, megismerkedni a dózisokkal és az esetleges mellékhatásokkal. A gyógyszerelés pontos részleteit érdemes leírva magadnál tartani. Bármilyen szakorvoshoz mész, fel kell őt világosítani a szedett gyógyszerekről, illetve arról, ha bármi változott a magas vérnyomás kezelésében. Órarendszerűen szedd a gyógyszereket, lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban.

Ne változtass semmin, ne hagyd abba a gyógyszerszedést, csak akkor, ha ezt az orvos is támogatja. Akkor sem lehet megszakítani a gyógyszerelést, ha jól érzed magad, mert a hirtelen leállás ronthat az állapoton. Alakíts ki egy rutint a gyógyszerszedésben. Például hasznos beszerezni egy hétrekeszes gyógyszeres dobozt, és egy hétre előre bekészíteni a szükséges dózisokat a megfelelő rekeszekbe. Egy naptárban érdemes vezetni a gyógyszerelés részleteit. Menet közben ugyanis az orvos megváltoztathatja a gyógyszereket vagy az adagolásokat a szervezet reakcióinak tükrében. A naptárral nyomon követhetővé válnak a folyamatok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ne szedj vény nélküli és természetes hatóanyagú szereket anélkül, hogy erről egyeztetnél a kezelőorvossal. Egyes hatóanyagok interakcióba léphetnek egymással, ami nemkívánatos hatásokkal járhat. Ha elfelejtetted bevenni az aktuális adagot, pótold minél előbb. Azonban, ha már nagyon közel vagy a következő adag időpontjához, hagyd ki a kimaradt adagot, és folytasd az eredeti ritmust, nem szabad két adagot bevenni a kimaradó pótlására.

Mindig idejében írass új receptet, ne várd meg, amíg kifogy egy gyógyszer. Utazáskor mindig tartsd magadnál a gyógyszereket, és ne térj el az órarendtől. Hosszabb utazásokra nagyobb gyógyszerkészlettel vagy recepttel utazz, hogy pótolni tudd, ha szükséges. Ha érzéstelenítéssel vagy altatással járó műtétre készülsz, beleértve a fogászati beavatkozásokat is, feltétlenül mondd el az orvosnak, milyen gyógyszereket szedsz. Előfordulhat, hogy előzetes antibiotikum-szedésre lesz szükség.

magas vérnyomás

Egyes gyógyszerek kihathatnak a szívritmusra, ezért rendszeresen ellenőrizd a pulzusod, és a változásokról számolj be a kezelőorvosnak. A szűk ereket lazító gyógyszerek szédülést okozhatnak. Ha felálláskor vagy az ágyból való kikeléskor ezt tapasztalod, ülj vagy feküdj le, várj pár percet, és szép lassan állj fel ismét.

- A magas vérnyomás kezelésében és magában a gyógyszerszedésben is a következetesség a legfontosabb, valamint az orvos-beteg együttműködés - hangsúlyozta dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája.

- Éppen ezért arra biztatom a pácienseket, hogy merjenek kérdezni, tájékozódni, és figyeljék a szervezetük reakcióit, ami számunkra is fontos visszajelzés. Megfelelő életmóddal és szükség esetén gyógyszerekkel kivédhetők a magas vérnyomással összefüggő, esetleges súlyosabb következmények - tette hozzá a szakértő.

Ezt is szeretjük