Fehér csíkos, vagy töredezik a körmöd?
Ilyen egészségügyi problémára utal
A-vitamin-, vas- vagy kalciumhiány is okozhat körömproblémát.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha körmeiden különös foltok és csíkok jelennek meg, esetleg gyengék, könnyen töredeznek, ne a körömlakktól várj megoldást.

Elrejtheted őket mások szeme elő, de a lakk ilyen esetben még tüneti kezelésnek is kevés. Próbálj inkább utánajárni a kiváltó okoknak!

Fehér pöttyök és csíkok a körmön

A körmödön megjelenő fehér csíkok vagy pöttyök szinte teljes bizonyossággal vitaminhiányra utalnak. Ilyen esetben leggyakrabban az A-vitamin szintje csökkent le a szervezetedben. Az A-vitaminnak nem pusztán körmeid, de bőröd és szemed egészségének megőrzésében is fontos szerepe van.

Arra azonban nem árt vigyáznod, hogy, ha elkezded a vitaminpótlást, ne vidd túlzásba. Mivel az A-vitamin zsírban oldódó, előfordulhat, hogy túladagolod - mindössze napi 0,8 mg-ra van szüksége a szervezetednek. Épp ezért nem biztos, hogy táplálék-kiegészítő formájában kell magadhoz venni.

Természetes A-vitamin-források

Jobban teszed, ha inkább sárgarépát, spenótot fogyasztasz. A bennük található béta-karotin ugyanis a szervezetben A-vitaminná alakul.

A tojás, a hal és máj pedig nem csupán az A-vitamin előanyagát, hanem magát a vitamint is tartalmazza. Az A-vitamin-hiány mellett a cink vagy a kalcium hiánya is okozhatja a fehér foltok megjelenését a körmön, erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Elvékonyodott, töredező körmök

A körmök elvékonyodása legtöbbször ugyancsak valamilyen hiánybetegségre hívja fel a figyelmet. Mindez töredezettséggel, a körmök berepedésével is párosulhat. Ilyenkor leggyakrabban vas-, esetleg mészhiányról van szó.

Mit tegyél ellene?

Fogyassz vörösbort, olajos magvakat, májat, petrezselymet, valamint aszalt gyümölcsöket. Szükség esetén táplálék-kiegészítő formájában is magadhoz veheted ezeket a hiányzó ásványi anyagokat.

Fénytelen körmök

Amennyiben körmeidet fénytelennek látod, nem kell rögtön komolyabb bajra gondolnod. Előfordulhat ugyanis, hogy csupán megviseli a gyakori festés, műkörömépítés, illetve a körömlakklemosó használata. Ha azonban nem erről van szó, valószínűleg ez a tünet is az A-vitamin hiányára utal. De szerencsésebb ilyen esetben orvoshoz fordulnod: a vérképedből egyértelműen kiderül, mi a probléma.

Ezt is szeretjük