3 gyanús elváltozás a körmön: tudd meg, milyen betegség áll a háttérben
Körmöd színváltozásai vagy a rajta megjelenő pöttyök diagnosztikai értékűek lehetnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A körmök fontos eszközei egészségi állapotod értékelésének. Mivel viszonylag gyorsan - hathavonta - megújulnak, színük, alakjuk és erősségük tükrözi, mi megy végbe a testedben.

Ha a szervezeted valamilyen okból legyengül - stressz vagy nem megfelelő étrend következtében -, azt a körmöd jelzi. A köröm színének változása, a köröm tövében lévő holdak mérete, illetve a körmön megjelenő pöttyök mind jelzésértékűek.

A körmök színe

A körmök valójában átlátszóak, és ablakként engednek betekintést az alattuk levő húsba - így normál esetben körmeidet élénk rózsaszínnek látod, árnyalatuk valamivel erősebb, mint az ujjaké. Minél sötétebb rózsaszín a körmöd, annál kicsattanóbb egészségről árulkodik.

Fehér köröm - vérszegénység

A fehér köröm a vérszegénység tünete. A szervezet általános gyengeségére utal, melyhez fázásra és zsibbadásra való hajlam párosul. Ha azt tapasztalod, hogy könnyen elfáradsz, gyakran érzed magad levertnek, érdemes több vasat fogyasztanod. A húsfélék - elsősorban a máj -, a spenót, a brokkoli mind kiváló forrása ennek a nélkülözhetetlen ásványi anyagnak.

Ezenkívül ne feledkezz meg B-vitaminban gazdag élelmiszerekről sem - például a dióról, mogyoróról, zöldborsóról -, ezek segítik a vas felszívódását.

Vörös színpompa - magas vérnyomás

Ha a körmöd már nem rózsaszín, hanem élénkvörös színben játszik, az valószínűleg magas vérnyomásra utal. Amennyiben gyakran szenvedsz fejfájástól, szédüléstől, esetleg az utóbbi időben idegesebb, türelmetlenebb vagy a környezeteddel, szinte biztosra veheted, hogy ez a baj. Ne hagyd annyiban a dolgot, mindenképp fordulj orvoshoz.

Sárgás árnyalat - belső szervek betegsége

A sárgás árnyalat, ami a körmök széle felől lopakodik befelé, sárgaságra utal, vagy azt mutatja, hogy baj van a májjal, a vesével, esetleg valamely más belső szervvel, amely a test megtisztításában játszik szerepet. Ha az egész köröm besárgul, az állapot kritikus, és sürgős beavatkozást igényel. Amennyiben a körmök már-már narancssárgák, egy szerv feltehetően fertőzött, vagy súlyos működési zavarokkal küzd. Ezekben az esetekben tehát alapos orvosi kivizsgálásnak kell alávetned magad.

Kékes színek - legyengült immunrendszer

A halványkék árnyalat a közelmúltban lezajlott betegségekről vall, általában vírusos jellegű fertőzésekről. Ez a szín legyengült immunrendszerről, illetve más betegségek iránti fogékonyságról árulkodik. Erre a pihenés, a C-vitamin és a friss gyümölcsök kínálnak gyógymódot. Az erősebb kék gyenge keringésre, esetenként hormonális problémákra utal - mindenképp fordulj orvoshoz!

Méregteleníts!

A méregtelenítés sokat segíthet abban, hogy immunrendszered állapota újra a régi legyen. Hallgasd meg szakértőnk tanácsait!

Nem látható holdak - szívbetegség

A holdak - a kis fehér sarlók a köröm tövében - a vérkeringéssel és a szívvel állnak kapcsolatban. Egy átlagos hold a köröm felszínének egyötödét vagy egynegyedét foglalja el. Ha nem látható hold, az öröklött hajlamot mutat a magas vérnyomásra, szívgyengeségre vagy szívbetegségre.

Amikor a holdakat vizsgálod, fordíts egy kis figyelmet a hüvelykujj holdjára is. Ha egyik ujjon sem jelenik meg, a hüvelykujjon általában akkor is látható. Ha ott sincsen, a magas vérnyomás súlyos problémát jelent.

Pöttyök a körmökön - szorongás

A körmeiden megjelenő fehér pöttyök vagy foltok a belső feszültség és szorongás látható jelei. A sok apró pötty arra utalhat, hogy gyakran nyugtalankodsz különféle gondok miatt. Az egyetlen nagy folt pedig arról árulkodik, hogy egy nagy probléma nehezedik az életedre.

Időmeghatározás

A nyugtalanító esemény időpontját elég pontosan megállapíthatod. Mivel a köröm hat hónap alatt nő le, a félúton járó fehér pöttyök három hónappal korábbi gondról árulkodnak. Ha a folt a körömágy körül jelenik meg, az a közelmúlt feszültségére utal.

Cikkünk Jon Dathen A tenyérjóslás kézikönyve című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük