Lelki problémák okozta daganatok

A lelki problémák abban az esetben fizikalizálódnak, ha a bajokat nem sikerült megoldanod, és hosszú távon nyomasztanak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lelki fájdalmak gyakorta testi szinten hívják fel magukra a figyelmet – vallja a pszichoszomatika, a fizikai tünetek lélektani hátterével foglalkozó tudomány. A tapasztalatok szerint a női daganatok hátterében elsősorban a megbántottság feldolgozatlan érzése állhat.


A lelki problémák abban az esetben fizikalizálódnak, azaz jelennek meg testi tünetekként, ha a bajokat nem sikerült megoldani, és hosszú távon, vagy időről időre visszatérően nehézséget okoznak, nyomasztanak.

Puccs után hatalomátvétel

A daganat keletkezése általánosságban a sejtek „lázadását” szimbolizálja, amikor azok kikerülnek a központi irányítás alól, és a szervezet ezt nem képes kontrollálni. A folyamat hasonló egy „puccshelyzet”-hez, amikor is a probléma kezd elhatalmasodni, és az embert folyamatosan fenyegeti. Kiharcolja magának, hogy foglalkozzanak vele, és az érintettet letéríti központi gondolati síkjáról.

A daganatos sejtek önálló életre kelnek, és amennyiben nem sikerül megoldani a kiváltó okot, elburjánozhatnak, legrosszabb esetben átvehetik a hatalmat akár az egész szervezet felett. A probléma súlyossága a lelki fájdalommal arányosan komolyodik, tehát az elváltozás mérete, típusa – ciszta, mióma, jó- vagy rosszindulatú daganat –, komplikáltsága ennek függvényében alakul ki.

A műtéti beavatkozások mindig lehetőséget jelentenek a betegnek, hogy újragondolja életét, bizonyos élethelyzeteit, és sokat segítenek az okozat, azaz a fizikai tünetek megszüntetésében.

Fontos! Az okot a lélekben kell megoldani, annak érdekében, hogy a gyógyulás tartós legyen, és újra a központi irányítás kerüljön hatalomra.

Elmeszesedett, azaz megoldott problémák

A mell lágy szöveteiben keletkezett kemény becsomósodások jelzik a felszín alatti sérelmeket. Gyakran tapasztalható, hogy a nehézségek megoldása, kibeszélése és az ezzel járó megkönnyebbülés következtében a kialakult elváltozás elmeszesedik – szimbolizálva, hogy a probléma idejétmúlttá vált –, megszűnik a vérellátása, és nem okoz több gondot. Ezeket az elváltozásokat gyakran már csak utólagos mammográfiai vagy ultrahangos vizsgálaton lehet észrevenni.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kígyót melengetsz a kebleden

A pszichoszomatika szerint a női daganatok kialakulása elsősorban a megbántottság, a sértettség állandósult vagy visszatérő érzésével van összefüggésben. Az pedig, hogy az elváltozás az emlőben vagy a medencetájéki női szervek melyikében alakul ki, attól függ, hogy milyen típusú sérelem éri az illetőt.

A női mell elsősorban az anyai táplálás képességének és a nőiességen belül az érzékiségnek a szimbóluma. Ezért aztán megbetegedése többnyire gyermekedtől – akit szoptattál –, édesanyádtól – akinek az emlőin felnőttél –, vagy társadtól – akivel az érzékiséget megélheted –, illetve a rajtuk keresztül elszenvedett vélt vagy valós lelki fájdalommal lehet összefüggésben.

  • A mellben elváltozást idézhet elő például, ha valaki tudat alatt teherként éli meg az anyaságot, vagy túlságosan megviseli, amikor a gyermeke kirepül otthonról, illetve házasságot köt, és saját családot alapít.
  • Ugyanilyen problémát okozhat egy folyamatosan fennálló, megoldhatatlannak tűnő nehézség – ami lehet akár betegség vagy kapcsolati gond – valamelyik szülővel.
  • Hasonló helyzetet teremthet az is, ha egy nőt a partnere részéről konkrét sérelem ér a mellével kapcsolatban. Például, ha a férj gyakran hangoztatja, hogy a nagy mellű nőket szereti, az illetőnek pedig kicsi a melle.
  • Az önvád is eredményezhet bonyodalmakat, például olyan esetben, ha a nő nem tudja elfogadni, hogy a menopauza következtében megereszkednek a mellei, és ezért képes ostorozni, adott esetben megbetegíteni magát.

Aki a keblén dédelget egy problémát, és azt nem sikerül megoldania, szimbolikusan kifejezve „kígyót melenget a keblén”, ami előbb-utóbb meg is marhatja! Minden olyan probléma, amit túlságosan mellre szívsz, általában mell körüli betegségekben – emlő, tüdő, szív – mutatkozik meg.

A nemi szerv betegségeinek üzenete

A kismedencei női nemi szervek elsősorban az anyaság, a nőiesség, a szexuális örömök szimbólumai. Az itt jelentkező elváltozások kialakulásának lelki oka – a mellhez hasonlóan – az érintett életterületeken keletkezett pszichés sérülésekben kereshető.

  • Aki például nem élvezi a szexuális együttléteket, de erről nem mer elég nyíltan beszélni, vagy e téren megaláztatás, visszautasítás éri, annál kialakulhatnak nőgyógyászati problémák, daganatok is.
  • A különféle nőgyógyászati betegségek egyébként – hangsúlyozni kell, hogy nem tudatosan – „nagyon jó” lehetőséget adnak az érintett számára, hogy az esetlegesen nem kívánt partnerét időszakosan távol tarthassa magától. Ez a helyzet a különféle fertőzések – melyek korlátozzák a szexuális együttléteket – esetében is fennáll.
  • Amikor egy nő nem tud teherbe esni, vagy elveszti gyermekét – utóbbi érzés jelentkezhet válás esetén is, amikor a másik félnél marad a gyerek –, előfordulhat, hogy a szervezet létrehoz a méhében valamit – cisztát, miómát, daganatot –, szimbolizálva méhe gyümölcsét, mely ilyen helyzetekben bizony keserű.

Fontos! Bármilyen elváltozás alakul ki a nemi szervek tájékán, az felhívja az adott területre a figyelmet, hogy foglalkozni kell vele, illetve azzal a pszichés problémával, ami a betegség kialakulásával összefüggésben van!

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin augusztusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Wellness-kismamáknak
Aszpartám-titkok
Vágykeltők
Potenciazavar – a jéghegy csúcsa
Volt visszér – nincs visszér!
Rettegett vetélés
Gyomorsav és csonttörés
Életmentő citológia

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Ideál Magazin 2007. augusztus »

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük