Mellrák, a lélek titkos üzenete

A daganat a mai napig egyike a legkegyetlenebb és legalattomosabb betegségeknek ­ ezért lelkileg is megviseli azt, aki megbetegszik.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha diagnosztizálják a betegséget, először minden nő megrémül, sokszor elveszíti a fejét, önpusztító gondolatai támadnak, és sokáig csak arra gondol, mi fog történni: meghal? Elhagyja a társa, ha amputálják a mellét? Tovább tud-e élni egyáltalán egy csonkolás után? A rákos beteg dühödten kérdezi: miért pont ő? Sokáig húzza- halasztja a döntést, gyakran letagadja a valós helyzetet még legszűkebb családi köre előtt is.

Veszélyeztetett típus

Nem beszél gondjairól senkivel, orvosával, pszichológussal sem konzultál, nem tájékozódik a betegségről és a gyógyulás esélyéről. Ez nagy hiba, hiszen ép testben ép lélek, a pozitív hozzáállás hiánya negatívan befolyásolja a betegség kimenetelét is. Sajnos a káros környezeti hatások és a felgyorsult élettempó miatt a rák egyre fiatalabb nőket fenyeget. Szerencsére a mai fiatal nők már nyitottabbak a témára: nem érzik úgy, hogy bűnösök, amiért rákosak lettek. Ezért megváltozott az orvosi hozzáállás is; az atyáskodó, a nő feje felett hozott döntés helyett a beszélgetés, a megfelelő terápia együttes kiválasztása kezd előtérbe kerülni. Mivel a korai diagnózis kedvezően befolyásolja a gyógyulás esélyét, jó jel, hogy sok nő önvizsgálatot végez otthon, és gyakrabban keresi fel a nőgyógyászt is.

A legtöbb kórház már pszichológiai tanácsadást is kínál a mellrákos hölgyeknek, és az esetleges mellamputáció után a legkorszerűbb implantátumok közül lehet választani. Sokszor a hátból kinyesett izommal pótolják a mellszövetet, majd plasztikázzák, tetoválják, hogy élethűbb legyen. Az eredmény általában jobb, mint a beteg gondolná. Műtét után ajánlott a gyógytorna a műtött területek regenerációjára, és az akupunktúra vitaminkúrával, immunerősítő gyógynövényekkel és diétával ötvözve.

Az eltitkolt betegség

A családi háttér és a szakszerű ellátás szintén nagymértékben hozzájárul a gyógyuláshoz. Habár néhány kapcsolat széttörik, ha a nő megbetegszik, többnyire azonban inkább az erős összekovácsolódás jellemző. Amelyik kapcsolat tönkremegy, ott már korábban egyéb gondok is voltak, és a szakítás más okból amúgy is megtörtént volna,­ mutatják a felmérések.
A halál közelsége hozzásegítheti a párokat ahhoz, hogy alkalmazkodóbbak, szívélyesebbek legyenek, hiszen rájönnek, mennyire nem a napi apró-cseprő problémák a fontosak. Sokszor a betegség kínál kiutat a mókuskerékből mindkét fél számára, hiszen lehet, hogy eddig képtelen volt a férfi vagy a nő otthagyni a "menő" állást, a betegség miatt azonban most igazi okot talál. Nagyon gyakran a betegség kikényszeríti, hogy az addig megváltoztathatatlannak tűnő élethelyzetből kilépjenek!

Jelenlegi klinikai gyógymódok

Sugárkezelés

Azt a részt, melyről a tumort eltávolították, foton-, elektron- vagy gammasugárzásnak teszik ki. A cél, hogy az esetleg a szervezetben maradt rákos sejteket elpusztítsák. Mellékhatások: a bőr kipirulása, hólyagosodás és általános bőrérzékenység, a szervezet és az immunrendszer legyengülése, a mélyebb szövetekben hegképződés, letapadások, évek múlva a nyirokerek károsodása miatt esetleg ödémaképződés.

Kemoterápia

Az egész szervezetre hatással van, olyan részekre is, melyeket nem műtöttek. Intravénásan vagy tabletták formájában olyan anyagokat juttatnak a szervezetbe, melyek természetes vagy szintetikus eredetűek. A kezelés hatására a gyors növekedésű sejtek elpusztulnak. Ezek közé sajnos nem csak a rákos sejtek tartoznak. A terápia mellékhatása: hajhullás, emésztészavar, hányás, hasmenés, szédülés. A csontvelőben termelődő fehér- és vörösvérsejtek, vérlemezkék is károsulnak a kezelés miatt, ezért értékeiket állandóan ellenőrzik. A menstruáció kimarad, hiszen ez esetben is gyorsan növekedő sejteket pusztít el a kemoterápia. A menstruáció a kezelés abbahagyása után néhány hét múlva visszatérhet. A fehérvérsejtek csökkenő termelődése miatt az immunrendszer súlyos "sebet" kap. Ezért feltétlenül javasolt immunerősítő, biológiai készítmények használata.

Tamoxifen

A kontrollcsoport egy részénél a szer korai stá-diumban megszüntette a mellrákot. A gyógyszer mégsem csodaszer. Az 1961-ben felfedezett tamoxifen antiösztrogén, tehát blokkolja az ösztrogén eljutását a hormon hatására növekvő daganatsejtekig. Nem mindenkinél hatott egyformán, és még nem derült ki az sem, hogy az esetleges mellékhatások nem veszélyesebbek-e, mint a várt eredmény. Mivel leállítja a petefészek-működést, mellékhatásként a menszesz elmarad, nő a csontritkulás esélye, és hőhullámok jelentkeznek.

Katéterezés

A módszert jelenleg már tesztelik, néhány esetben alkalmazzák. Lényege, hogy egy körülbelül 1 mm-es katétert tolnak az ütőérbe, majd egy még vékonyabb szállal előretörnek a tumor vérellátó erezetébe. Így sokkal magasabb koncentrációban juttatnak daganatellenes anyagokat a daganatba a szervezet egészének terhelése nélkül. Mivel az immunrendszert kevésbé gyengítik, két fronton lehet harcolni a rák ellen.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Immunterápia

A műtétet és a klasszikus kezelést immunterápia, például interferon, citokinek, leukinek adása, követi, amellyel a sejtregenerációt igyekeznek elősegíteni. Vagy hatástalanított saját ráksejteket, vagy egyéb stimuláló szereket injektálnak be a szervezetbe, hogy fokozott védelemre késztessék. Ezáltal megelőzhető további rákos sejtek kialakulása és szóródása.

A jövő reménysége

Endosztatin

Segítségével a daganatos szövet vérellátása csökkenthető, így az nem tud tovább növekedni. Habár az állatkísérletek reményre adnak okot, éveknek kell eltelnie ahhoz, hogy valódi eredményekről lehessen beszélni, és a mellékhatásokat, az esetleges szövődményeket is tisztázzák.

Génterápia

A mellrákra való hajlam örökölhető. Eddig két olyan gént sikerült találni, amelyek felelősek a mellrák kialakulásáért: a BRCA 1 és 2, de ezek csak hajlamot, nem betegséget jelentenek. Hatástalanításukra jelenleg még nincs semmiféle megoldási lehetőség. A távoli jövőben talán lehetővé válik ez is. A géntechnológia ma azon fáradozik, hogy olyan géneket juttasson a szervezetbe, amelyek fokozzák az immunvédekezést.

Epidemiologikus módszer

Az orvosok direkt összefüggések után kutatnak az életmód, az étkezés és a rákveszély között. Ezeket a keretfeltételeket táblázatba rendezik a lehetséges ellenlépésekkel együtt. Az orvosok igyekeznek nemzetközi kutatásokra támaszkodni: pl. a mediterrán térségben ritkább a rák, amit az olívaolaj-fogyasztásra vezettek vissza, Japán szintén alacsony tumorstatisztikájának pedig a halfogyasztás lehet az oka. Másutt viszont a talaj alacsonyabb cink- és szeléntartalma miatt gyakoribbak a rosszindulatú daganatok.

Kiegészítő, biológiai kezelés

Csalánkúra

A bőr alá csalánkivonatot injekcióznak, melynek célja a szervezet immunvédekezésének erősítése. A mellékhatás magas láz. Ezt a terápiát általában kiegészítő kezelésként alkalmazzák.

Hipertermia

Egy órán keresztül 43,5 fokra melegítik az érintett területet. A meleg elősegíti a hibás sejtek szétesését, és blokkolja a sejtosztódást, így a rák nem szóródik. A metódus jól kombinálható más módszerekkel is.

Ha még többet szeretnél olvasni a mellrák kialakulásának okairól és kezeléséről, valamint érdekelnek egyéb egészséggel kapcsolatos témák és a hírek, akkor mindenképpen ajánljuk figyelmedbe az InforMed » oldalára.

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük