Mellrák, a lélek titkos üzenete

A daganat a mai napig egyike a legkegyetlenebb és legalattomosabb betegségeknek ­ ezért lelkileg is megviseli azt, aki megbetegszik.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha diagnosztizálják a betegséget, először minden nő megrémül, sokszor elveszíti a fejét, önpusztító gondolatai támadnak, és sokáig csak arra gondol, mi fog történni: meghal? Elhagyja a társa, ha amputálják a mellét? Tovább tud-e élni egyáltalán egy csonkolás után? A rákos beteg dühödten kérdezi: miért pont ő? Sokáig húzza- halasztja a döntést, gyakran letagadja a valós helyzetet még legszűkebb családi köre előtt is.

Veszélyeztetett típus

Nem beszél gondjairól senkivel, orvosával, pszichológussal sem konzultál, nem tájékozódik a betegségről és a gyógyulás esélyéről. Ez nagy hiba, hiszen ép testben ép lélek, a pozitív hozzáállás hiánya negatívan befolyásolja a betegség kimenetelét is. Sajnos a káros környezeti hatások és a felgyorsult élettempó miatt a rák egyre fiatalabb nőket fenyeget. Szerencsére a mai fiatal nők már nyitottabbak a témára: nem érzik úgy, hogy bűnösök, amiért rákosak lettek. Ezért megváltozott az orvosi hozzáállás is; az atyáskodó, a nő feje felett hozott döntés helyett a beszélgetés, a megfelelő terápia együttes kiválasztása kezd előtérbe kerülni. Mivel a korai diagnózis kedvezően befolyásolja a gyógyulás esélyét, jó jel, hogy sok nő önvizsgálatot végez otthon, és gyakrabban keresi fel a nőgyógyászt is.

A legtöbb kórház már pszichológiai tanácsadást is kínál a mellrákos hölgyeknek, és az esetleges mellamputáció után a legkorszerűbb implantátumok közül lehet választani. Sokszor a hátból kinyesett izommal pótolják a mellszövetet, majd plasztikázzák, tetoválják, hogy élethűbb legyen. Az eredmény általában jobb, mint a beteg gondolná. Műtét után ajánlott a gyógytorna a műtött területek regenerációjára, és az akupunktúra vitaminkúrával, immunerősítő gyógynövényekkel és diétával ötvözve.

Az eltitkolt betegség

A családi háttér és a szakszerű ellátás szintén nagymértékben hozzájárul a gyógyuláshoz. Habár néhány kapcsolat széttörik, ha a nő megbetegszik, többnyire azonban inkább az erős összekovácsolódás jellemző. Amelyik kapcsolat tönkremegy, ott már korábban egyéb gondok is voltak, és a szakítás más okból amúgy is megtörtént volna,­ mutatják a felmérések.
A halál közelsége hozzásegítheti a párokat ahhoz, hogy alkalmazkodóbbak, szívélyesebbek legyenek, hiszen rájönnek, mennyire nem a napi apró-cseprő problémák a fontosak. Sokszor a betegség kínál kiutat a mókuskerékből mindkét fél számára, hiszen lehet, hogy eddig képtelen volt a férfi vagy a nő otthagyni a "menő" állást, a betegség miatt azonban most igazi okot talál. Nagyon gyakran a betegség kikényszeríti, hogy az addig megváltoztathatatlannak tűnő élethelyzetből kilépjenek!

Jelenlegi klinikai gyógymódok

Sugárkezelés

Azt a részt, melyről a tumort eltávolították, foton-, elektron- vagy gammasugárzásnak teszik ki. A cél, hogy az esetleg a szervezetben maradt rákos sejteket elpusztítsák. Mellékhatások: a bőr kipirulása, hólyagosodás és általános bőrérzékenység, a szervezet és az immunrendszer legyengülése, a mélyebb szövetekben hegképződés, letapadások, évek múlva a nyirokerek károsodása miatt esetleg ödémaképződés.

Kemoterápia

Az egész szervezetre hatással van, olyan részekre is, melyeket nem műtöttek. Intravénásan vagy tabletták formájában olyan anyagokat juttatnak a szervezetbe, melyek természetes vagy szintetikus eredetűek. A kezelés hatására a gyors növekedésű sejtek elpusztulnak. Ezek közé sajnos nem csak a rákos sejtek tartoznak. A terápia mellékhatása: hajhullás, emésztészavar, hányás, hasmenés, szédülés. A csontvelőben termelődő fehér- és vörösvérsejtek, vérlemezkék is károsulnak a kezelés miatt, ezért értékeiket állandóan ellenőrzik. A menstruáció kimarad, hiszen ez esetben is gyorsan növekedő sejteket pusztít el a kemoterápia. A menstruáció a kezelés abbahagyása után néhány hét múlva visszatérhet. A fehérvérsejtek csökkenő termelődése miatt az immunrendszer súlyos "sebet" kap. Ezért feltétlenül javasolt immunerősítő, biológiai készítmények használata.

Tamoxifen

A kontrollcsoport egy részénél a szer korai stá-diumban megszüntette a mellrákot. A gyógyszer mégsem csodaszer. Az 1961-ben felfedezett tamoxifen antiösztrogén, tehát blokkolja az ösztrogén eljutását a hormon hatására növekvő daganatsejtekig. Nem mindenkinél hatott egyformán, és még nem derült ki az sem, hogy az esetleges mellékhatások nem veszélyesebbek-e, mint a várt eredmény. Mivel leállítja a petefészek-működést, mellékhatásként a menszesz elmarad, nő a csontritkulás esélye, és hőhullámok jelentkeznek.

Katéterezés

A módszert jelenleg már tesztelik, néhány esetben alkalmazzák. Lényege, hogy egy körülbelül 1 mm-es katétert tolnak az ütőérbe, majd egy még vékonyabb szállal előretörnek a tumor vérellátó erezetébe. Így sokkal magasabb koncentrációban juttatnak daganatellenes anyagokat a daganatba a szervezet egészének terhelése nélkül. Mivel az immunrendszert kevésbé gyengítik, két fronton lehet harcolni a rák ellen.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Immunterápia

A műtétet és a klasszikus kezelést immunterápia, például interferon, citokinek, leukinek adása, követi, amellyel a sejtregenerációt igyekeznek elősegíteni. Vagy hatástalanított saját ráksejteket, vagy egyéb stimuláló szereket injektálnak be a szervezetbe, hogy fokozott védelemre késztessék. Ezáltal megelőzhető további rákos sejtek kialakulása és szóródása.

A jövő reménysége

Endosztatin

Segítségével a daganatos szövet vérellátása csökkenthető, így az nem tud tovább növekedni. Habár az állatkísérletek reményre adnak okot, éveknek kell eltelnie ahhoz, hogy valódi eredményekről lehessen beszélni, és a mellékhatásokat, az esetleges szövődményeket is tisztázzák.

Génterápia

A mellrákra való hajlam örökölhető. Eddig két olyan gént sikerült találni, amelyek felelősek a mellrák kialakulásáért: a BRCA 1 és 2, de ezek csak hajlamot, nem betegséget jelentenek. Hatástalanításukra jelenleg még nincs semmiféle megoldási lehetőség. A távoli jövőben talán lehetővé válik ez is. A géntechnológia ma azon fáradozik, hogy olyan géneket juttasson a szervezetbe, amelyek fokozzák az immunvédekezést.

Epidemiologikus módszer

Az orvosok direkt összefüggések után kutatnak az életmód, az étkezés és a rákveszély között. Ezeket a keretfeltételeket táblázatba rendezik a lehetséges ellenlépésekkel együtt. Az orvosok igyekeznek nemzetközi kutatásokra támaszkodni: pl. a mediterrán térségben ritkább a rák, amit az olívaolaj-fogyasztásra vezettek vissza, Japán szintén alacsony tumorstatisztikájának pedig a halfogyasztás lehet az oka. Másutt viszont a talaj alacsonyabb cink- és szeléntartalma miatt gyakoribbak a rosszindulatú daganatok.

Kiegészítő, biológiai kezelés

Csalánkúra

A bőr alá csalánkivonatot injekcióznak, melynek célja a szervezet immunvédekezésének erősítése. A mellékhatás magas láz. Ezt a terápiát általában kiegészítő kezelésként alkalmazzák.

Hipertermia

Egy órán keresztül 43,5 fokra melegítik az érintett területet. A meleg elősegíti a hibás sejtek szétesését, és blokkolja a sejtosztódást, így a rák nem szóródik. A metódus jól kombinálható más módszerekkel is.

Ha még többet szeretnél olvasni a mellrák kialakulásának okairól és kezeléséről, valamint érdekelnek egyéb egészséggel kapcsolatos témák és a hírek, akkor mindenképpen ajánljuk figyelmedbe az InforMed » oldalára.

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük