A méhnyakrák 6 előjele

A rák és a HPV vírus

A méhnyakrák okozója a legtöbb esetben a HPV vírus. Ahhoz, hogy védekezhess ellene, tudnod kell, hogyan terjed.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A HPV vírus érinti a férfiakat és a nőket is. Rengeteg betegséget okoz, többet között szemölcsöket, egyéb jóindulatú betegségeket, de többféle rákos megbetegedés kiváltója is lehet. A méhnyakrák esetében a megbetegedések 99,7 százalékában ez a vírus a ludas, mégis általában senki sem tudja, hogyan terjed vagy hogyan lehet felismerni. Pedig az általa okozott betegségekből te is láhatod milyen fontos lenne az ebbéli tájékozottság.

Hogyan terjed a HPV vírus?

A HPV terjedésének három módja lehetséges:

Extra-genitális terjedés - bőrfelületek érintkezése: A HPV terjedhet a nagyajkak, herezacskó vagy ánusz  fertőzött bőrfelületével való érintkezés kapcsán. Ennek megfelelően a behatolás nélküli nemi aktus kapcsán is terjedhet a HPV fertőzés. Az óvszer nem nyújt teljes körű védelmet a HPV fertőzés ellen, mivel a bőrfelületek érintkezése kapcsán a vírusfertőzés továbbítható. Az onkogén HPV 16 az ujjak és a nemi szervek közvetlen érintkezése kapcsán is terjedhet.

Nemi úton történő terjedés:
A HPV fertőzés terjedhet a nemi szervek bőrfelületének érintkezésekor.

Vertikális terjedés:
A HPV ritkán terjedhet anyáról a gyermekére - szülés közben, fertőzött magzatvíz lenyelése által.
Szexuális érintkezésnél a HPV nem a testnedvek cseréjével fertőz, hanem bőrkontaktus útján, ezért az óvszer sem biztosít 100 százalékos védelmet.

Veszélyes tényezők

 • A HPV szervezetedbe történő bejutásának esélyét egyes körülmények csak fokozzák. Ezek a tényezők kifejezetten elősegítik a vírus méhnyakba kerülését, ezáltal növelve a rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát.
 • Genetikai hajlam
 • Dohányzás: a nikotin anyagcseretermékek felszaporodnak a dohányzó nők méhnyaknyákjában, ami az immunválasz elégtelen működését okozza, és nem utolsó sorban közvetlen rákkeltő hatású
 • Csökkent, elégtelen immunválasz
 • Fogamzásgátló tabletták alkalmazása – öt évnél tartósabban
 • Több terhesség: a HPV fertőzés kockázata nő az élveszülések számával, mivel ekkor sérül a méhnyak teret engedve ezzel, hogy a vírus bejusson a hámsejtekbe. Arra utal, hogy a nőnek legalább egy partnerrel volt a nemi szervek bőrfelületének érintkezésével járó kapcsolata.
 • Szexuális aktivitás: Korán elkezdett nemi élet, gyakori partnerváltás, a nő férfipartnerének szexuális aktivitása, a szexuális partner közelmúltban történt cseréje
 • Higiénia
 • Nemi úton terjedő betegségek

Mik a méhnyakrák tünetei?

Mivel a méhnyakrák kialakulása 10-20 évig is eltarthat, sokáig tünetmentes, és leggyakrabban rákszűrő vizsgálatnál ismerik fel.

 1. A daganat kialakulását jelzi a rendszertelen vérezgetés. A vérzés jellemzően élénk piros színű, és gyakran jelentkezik nemi aktus kapcsán.
 2. Gyakori a sárgás és kellemetlen szagú hüvelyi folyás, mely olykor véresen festékezett, úgymond "húslészerű" is lehet.
 3. Ha a daganat a méhüreget elzárja, akkor erős alhasi fájdalmat okozhat a menstruációs váladék méhüregen belüli felgyűlése el is gennyedhet és szeptikus állapotot okozhat.
 4. A daganat növekedésével egyre gyakoribb a deréktáji fájdalom, fájdalmas közösülés széklet- és vizeletürítés.
 5. Előrehaladott stádiumban a daganat betör a hólyagba és/vagy a végbélbe, ami a hüvely, a hólyag és a végbél közötti sipoly kialakulását eredményezi. A daganat leszoríthatja a húgyvezetéket, a vesemedencében vizelet gyülemlik fel.
 6. A beteg halálát leggyakrabban szepszis vagy jelentős érkárosodásából eredő elvérzés okozza.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fentiek ismeretében a szűrés fontossága érthető, hiszen az idejében felismert kóros elváltozás életet menthet. A betegség hosszú idő alatt alakul ki, tüneteket a még beavatkozható fázisokban nem okoz, ezért nem veszed észre. Amikor a fenti jeleket észleled már nagyon késő.

Ezt is szeretjük