A méhnyakrák 6 előjele

A rák és a HPV vírus

A méhnyakrák okozója a legtöbb esetben a HPV vírus. Ahhoz, hogy védekezhess ellene, tudnod kell, hogyan terjed.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A HPV vírus érinti a férfiakat és a nőket is. Rengeteg betegséget okoz, többet között szemölcsöket, egyéb jóindulatú betegségeket, de többféle rákos megbetegedés kiváltója is lehet. A méhnyakrák esetében a megbetegedések 99,7 százalékában ez a vírus a ludas, mégis általában senki sem tudja, hogyan terjed vagy hogyan lehet felismerni. Pedig az általa okozott betegségekből te is láhatod milyen fontos lenne az ebbéli tájékozottság.

Hogyan terjed a HPV vírus?

A HPV terjedésének három módja lehetséges:

Extra-genitális terjedés - bőrfelületek érintkezése: A HPV terjedhet a nagyajkak, herezacskó vagy ánusz  fertőzött bőrfelületével való érintkezés kapcsán. Ennek megfelelően a behatolás nélküli nemi aktus kapcsán is terjedhet a HPV fertőzés. Az óvszer nem nyújt teljes körű védelmet a HPV fertőzés ellen, mivel a bőrfelületek érintkezése kapcsán a vírusfertőzés továbbítható. Az onkogén HPV 16 az ujjak és a nemi szervek közvetlen érintkezése kapcsán is terjedhet.

Nemi úton történő terjedés:
A HPV fertőzés terjedhet a nemi szervek bőrfelületének érintkezésekor.

Vertikális terjedés:
A HPV ritkán terjedhet anyáról a gyermekére - szülés közben, fertőzött magzatvíz lenyelése által.
Szexuális érintkezésnél a HPV nem a testnedvek cseréjével fertőz, hanem bőrkontaktus útján, ezért az óvszer sem biztosít 100 százalékos védelmet.

Veszélyes tényezők

 • A HPV szervezetedbe történő bejutásának esélyét egyes körülmények csak fokozzák. Ezek a tényezők kifejezetten elősegítik a vírus méhnyakba kerülését, ezáltal növelve a rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát.
 • Genetikai hajlam
 • Dohányzás: a nikotin anyagcseretermékek felszaporodnak a dohányzó nők méhnyaknyákjában, ami az immunválasz elégtelen működését okozza, és nem utolsó sorban közvetlen rákkeltő hatású
 • Csökkent, elégtelen immunválasz
 • Fogamzásgátló tabletták alkalmazása – öt évnél tartósabban
 • Több terhesség: a HPV fertőzés kockázata nő az élveszülések számával, mivel ekkor sérül a méhnyak teret engedve ezzel, hogy a vírus bejusson a hámsejtekbe. Arra utal, hogy a nőnek legalább egy partnerrel volt a nemi szervek bőrfelületének érintkezésével járó kapcsolata.
 • Szexuális aktivitás: Korán elkezdett nemi élet, gyakori partnerváltás, a nő férfipartnerének szexuális aktivitása, a szexuális partner közelmúltban történt cseréje
 • Higiénia
 • Nemi úton terjedő betegségek

Mik a méhnyakrák tünetei?

Mivel a méhnyakrák kialakulása 10-20 évig is eltarthat, sokáig tünetmentes, és leggyakrabban rákszűrő vizsgálatnál ismerik fel.

 1. A daganat kialakulását jelzi a rendszertelen vérezgetés. A vérzés jellemzően élénk piros színű, és gyakran jelentkezik nemi aktus kapcsán.
 2. Gyakori a sárgás és kellemetlen szagú hüvelyi folyás, mely olykor véresen festékezett, úgymond "húslészerű" is lehet.
 3. Ha a daganat a méhüreget elzárja, akkor erős alhasi fájdalmat okozhat a menstruációs váladék méhüregen belüli felgyűlése el is gennyedhet és szeptikus állapotot okozhat.
 4. A daganat növekedésével egyre gyakoribb a deréktáji fájdalom, fájdalmas közösülés széklet- és vizeletürítés.
 5. Előrehaladott stádiumban a daganat betör a hólyagba és/vagy a végbélbe, ami a hüvely, a hólyag és a végbél közötti sipoly kialakulását eredményezi. A daganat leszoríthatja a húgyvezetéket, a vesemedencében vizelet gyülemlik fel.
 6. A beteg halálát leggyakrabban szepszis vagy jelentős érkárosodásából eredő elvérzés okozza.

A fentiek ismeretében a szűrés fontossága érthető, hiszen az idejében felismert kóros elváltozás életet menthet. A betegség hosszú idő alatt alakul ki, tüneteket a még beavatkozható fázisokban nem okoz, ezért nem veszed észre. Amikor a fenti jeleket észleled már nagyon késő.

Ezt is szeretjük