Erre is jó napi 1 gramm az isteni fűszerből: csodás hatással van a vércukorszintre
A kutatások tanúsága szerint a fahéj csökkenti a vércukorszintet, ezért érdemes fogyasztani már kialakult cukorbetegség esetén is.
Az életmódbeli változtatások, illetve a megfelelő étrend kulcsfontosságú a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében. Noha egy-egy élelmiszer önmagában csodát nem okoz a szervezetben, úgy tűnik, a megfelelő étrendben akár a fűszerek is fontos szerepet kaphatnak.
A kutatók rámutattak, hogy a fahéj számos egészségügyi előnnyel bír, hatóanyagai többek között hozzájárulnak az alacsonyabb, stabil vércukorszint fenntartásához is.
Fahéj hatása a diabéteszre
A Diabetes, Obesity and Metabolism tudományos szaklapban megjelent tanulmány alátámasztja a vélekedést, mely szerint a fahéj hatóanyagai segítenek növelni a glükóztoleranciát, csökkentik a vércukorszintet és a hemoglobin A1c szintjét, melynek feladata a glükóz megkötése és az éhomi vércukorszint stabilizálása.
A témában végzett kutatások szerint a fahéj már rövid távon, két hét alatt mérhető változást eredményezett az alanyok véreredményeiben, így a belőle készült étrend-kiegészítők kiegészítő kezelésként is működhetnének már kialakult betegség esetén. A kutatások többsége napi 1-6 gramm fahéjadaggal számolt, mellyel már számottevő változást mutattak ki, az ajánlások pedig kezdő dózisnak nagyjából naponta 1 grammot javasolnak.
A koleszterinszint is csökkent
Egy korábbi kutatásban 543, 2-es típusú cukorbetegségben érintett személyt vizsgáltak meg, és a The Annals of Family Medicine lapban publikált eredmények szerint a vércukorszint tekintetében átlagosan 24 mg/dl (1,33 mmol/l) csökkenés volt mérhető. Az előnyök kiterjedtek az éhgyomri plazma glükózszint mellett az LDL-koleszterin és a triglicerid szintjére, melyek csökkentek, míg a HDL-koleszterin szintje növekedett. Az előnyös dózisra és a kezelés időtartamára vonatkozóan azonban nem született egyezmény.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A fahéj vércukorszint-csökkentő hatását ráadásul nemcsak diabétesz esetén találták hasznosnak. Az étkezés után hirtelen megugró vércukorszint, illetve az ingadozások ugyanis hozzájárulhatnak a gyulladás növekedéséhez, az oxidatív stresszhez, így a krónikus betegségek kockázatát is megnövelik.
Csökkentheti a szövődmények kockázatát
A kedvelt fűszer azonban segít a vércukorszint stabilan tartásában, mivel lassítja az élelmiszer kiürülését a gyomorból, ezzel kisebb kiingást tesz lehetővé. Más tanulmányok szerint a hatás oka, hogy lassítja a szénhidrátokat lebontó emésztőenzimeket a vékonybélben. Stabilizáló hatása révén a cukorbetegség komplikációinak, szövődményeinek - így a szívbetegségek, magas vérnyomás, Alzheimer-kór - kockázatát is csökkentheti, ám ennek bizonyítására további, laboratóriumon kívül végzett vizsgálatok is szükségesek.
Fontos tudni továbbá azt is, hogy nem mindenkinek ajánlott a fahéj hosszabb távú és nagyobb mennyiségű fogyasztása. Mivel megterhelheti a májat, májbetegek számára nem javasolt, továbbá véralvadási zavarokkal is jobb lemondani róla, mivel a vérzéshajlamot is fokozhatja.
10 reggeli, ami nem emeli hirtelen a vércukrot: cukorbetegek is fogyaszthatják
Nézegess képeket!
Elolvasom(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- mesterséges
- baktérium
Ezek a legrosszabb édesítőszerek: tönkreteszik a bélflórát az új kutatások szerint
- gyümölcs
- cukorbetegség