Meddig tartható el a fagyasztott zöldség és a hús? Mutatjuk, meddig biztonságos fogyasztani őket

Nemcsak a hűtőben tárolt ételeknek érdemes ellenőrizni a lejáratát, hanem a fagyasztóra is érdemes néha ránézni.

Fagyasztóban tárolt ételek szavatossága
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Arra már az ókorban rájöttek az emberek, hogy az ételek sokkal tovább frissen tarthatóak és fogyaszthatóak, ha hideg helyen tárolják őket, így a földbe vájt lyukak és a jégkamrák hamar elterjedtek. Sok helyen még a múlt század elején is ilyen módon próbálták tovább eltartani az ételeket, de a technológia fejlődésével a hűtőszekrény gyorsan népszerűvé vált.

Nemcsak a hagyományos hűtőrész számít nagyon hasznosnak minden háztartásban: a fagyasztóban könnyen lehet tárolni olyan élelmiszereket is, amiket akár hónapokkal később is fel lehet használni, így a pazarlás is kevesebb, hiszen nem romlik meg minden azonnal.

A fagyasztóban is figyelni kell a szavatosságra

Sajnos azonban a fagyasztóba kerülő ételeket sem lehet eltárolni az örökkévalóságig, hiszen az élelmiszerek fagyott állapotukban veszítenek a minőségükből, megromolhatnak, így akár az egészségre is károsak lehetnek. Összegyűjtöttük, hogy a leggyakrabban fagyasztóba kerülő ételek meddig is bírják fogyasztható állapotban. Érdemes őket a lefagyasztás előtt felcímkézni az aznapi dátummal, és akár a lejáratot is rá lehet írni, így könnyebb nyomon követni, mi meddig áll el.

Bár a fagyasztott zöldségek ugyanolyan egészségesek maradnak kiolvasztás után, mint friss társaik, nem árt odafigyelni a szavatosságra, hiszen ha az lejár, akkor fontos vitaminok veszhetnek ki belőlük. 18 hónapnál tovább ne tárold őket a fagyasztóban!
Sokan túl nagy adagot csinálnak a vasárnapi húslevesből, ami végül a fagyasztóban végzi - ezt legfeljebb három hónapon belül érdemes elfogyasztani.
A legtöbb esetben talán a húsok kerülnek be a fagyasztóba, a darált hús szavatossága három hónap, a csirkemell pedig akár kilenc hónapig is elállhat.
Friss gyümölcsökből mindig érdemes valamennyit a fagyasztóba rakni, hiszen később remekül fel lehet használni süteményekhez és turmixokhoz, ráadásul egy évig elállnak.
Fotó: Scott-Cartwright / Getty Images Hungary
Praktikus okokból sokan a kenyeret is lefagyasztják, ami ugyanúgy megőrzi a minőségét - viszont csak három hónapig, utána már nem érdemes a fagyasztóban tárolni.
A friss fűszernövények tárolására remek módszer egy jégkockatartóban olívaolajjal lefagyasztani őket, ez pedig egy évig tárolható a fagyasztóban.
Legyen szó akár házi, akár bolti mogyoró- vagy csokikrémről, ezek felhasználási ideje is kitolható, ha fagyasztóba helyezed - de két évnél tovább semmiképp ne tartsd ott!
Bár a fagylalt eleve úgy lett kitalálva, hogy a fagyasztóban érje el a legjobb állagát, a felbontott jégrémet érdemes utána két-három hónapon belül elfogyasztani.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük