6 meglepő étel, amit le lehet fagyasztani - Az ízük sem lesz rosszabb
Az ember nem is gondolná, mi minden fagyasztható le.

fagyaszto-cover2
Ez is érdekelhet

Nyarat varázsol a nappalidba a technológia (x)

Oda a kontroll, oda az önbizalom: mi állhat a gyakori vizelési inger mögött? (x)

Fontos ügy mellé állt a Tesco: Nézd meg, kik a támogatott szervezetek! (x)

Egy kattintás, és kész a bevásárlás: csak 1 forint a kiszállítás (x)

beauty and style

A nyár kedvenc fazonjai voltak, de ősszel még divatosabbak lesznek: hosszú szoknyák árakkal »

Ezek Jennifer Aniston legszebb vörös szőnyeges szettjei: 30 éve ugyanaz a stílusa »

Az egészséges bőr kulcsa a pH-ban van: erre figyelj, hogy mindig egyensúlyban legyen! »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Egy-két étel kivételével, mint amilyen a nyers tojás vagy a konzervek, szinte minden betehető a fagyasztóba, ha meg akarod növelni az élettartamát. 

Néhány ügyes trükkel és eljárással elérhető, hogy azok az ételek is sokáig frissek maradjanak, és megőrizzék finom ízüket, eredeti állagukat, melyeket különben az ember nem fagyasztana le. 

Előfőzött krumpli 

Az nem meglepő, hogy a főtt krumpli jól eláll a fagyasztóban, de, ha teljesen megfőzve tárolja az ember, azzal korlátozza a saját lehetőségeit, hiszen a főtt krumpli főtt krumpli marad, ellenben az előfőzött krumpliból még lehet sült krumpli vagy steak burgonya is. 

lobogo-viz-krumpli

A megoldás a blansírozás, vagyis az, ha fagyasztás előtt a négybe vágott krumplit 3-4 percre lobogó vízbe meríted, majd rögtön utána rövid időre jeges vízbe teszed. Ezt követően már csak hagynod kell, hogy egy papírtörlőn megszáradjon, és mehet is a fagyasztóba. Akár egy éven át is eláll. Az így előkészített krumpli - és minden más zöldség is - megőrzi tartását és színét. Az eljárásnak köszönhetően a hűtés során kevésbé roncsolódnak a sejtfalak, így, amikor végül ételt készítesz, akkor sem lesz furcsa a krumpli íze, és nem lesz gumiszerű az állaga.

A blansírozáshoz érdemes kisebb keményítőtartalmú krumplikat választani, például újburgonyát vagy somogyi sárga kifliburgonyát, esetleg hópehelyburgonyát. Ezeket nehéz szétfőzni, és hosszú hőkezelés után is tartják a formájukat.

Egyes szendvicsek

Van néhány szendvics, ami szintén jól fagyasztható. Minden attól függ, mi van benne. A felvágott, a kemény sajtok például jól bírják a fagyót, viszont a főtt tojással, a lekvárral és a nagy nedvességtartalmú zöldségekkel, mint a paradicsom és a saláta, jobb vigyázni, mert eláztathatják a kenyeret. 

citrom-karika

Citromkarika üdítőhöz

Akár hat hónapig is eláll a fagyasztóban a jól tárolt citromkarika, és nincs is annál jobb, mint amikor nyáron beledobod egy jó kis limonádéba. A trükk csak annyi, hogy tegyél a szeletek közé folpackot, így könnyebb lesz elválasztani őket egymástól.

Kemény sajtok

Ha kilós kiszerelésben veszed a sajtot, a legegyszerűbb felszeletelni kisebb darabokra, és a fagyasztóban tárolni, amíg nem lesz rá szükséged. Akár hat hónapig is eláll így, és nincsen nehéz dolgod vele, mindössze egy kis folpackra van szükséged, amibe bebugyolálhatod a darabokat. Ez csak az olyan kemény sajtokkal tehető meg, mint a Pannónia, a cheddar vagy az ementáli, bár egyesek szerint ezek is kiszáradnak a jégen. A puha sajtok viszont szemcséssé válnak a fagyasztástól, és elvesztik finom ízüket. 

Tejszínhab

Az emberek nagy részének nem jutna eszébe a tejszínhabot a fagyasztóban tárolni, pedig ennek is van praktikus haszna, hiszen sokszor jár úgy az ember, hogy véletlenül túl sok tejszínhabot ver fel. Ezt sem kell ezután önfeláldozóan megenni, vagy kidobni a szemétbe. A felvert, kemény habot kis kupacokban érdemes sütőpapírra halmozni, majd betenni a fagyasztóba. Amikor egy-két óra múltán megkeményedett, mehet zacskóba, és akár két hónapig is eláll így. Jó lehet kávéba, gyümölcsre, vagy akkor, ha legközelebb véletlenül egy kicsivel kevesebb habot sikerül felverni. Kiengedéshez 20 percig hagyd szobahőmérsékleten, de, ha kávéba vagy forró csokiba szeretnéd felhasználni, rakhatod egyenesen az italba is. Persze, csak akkor, ha nem bánod, hogy lehűti azt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tej

Egy kis trükkel a tej is könnyedén lefagyaszthatóvá válik, és akár három hónapon át is tárolható a fagyóban. Mindössze egy befőttesüvegre van szükség hozzá, ami jól bírja a hideget. Az üveget csak háromnegyedig töltsd meg, hogy maradjon helye a folyadéknak a tágulásra. Kiengedéshez egy teljes napra tedd át a hűtőbe, azután ugyanúgy használhatod, mintha friss lenne.

Ezeket is tárolhatod a fagyasztóban

A fagyasztó nemcsak az ételek hosszan tartó frissességéről gondoskodik, sokkal meglepőbb dolgokat is tárolhatsz, vagy éppen tisztíthatsz benne. Nézd meg, mi mindent dobhatsz be a fagyóba, ha úgy hozza a szükség.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük