A legalattomosabb áramzabáló a lakásban: így használd a hűtőt, hogy ne fizess sokat
Tudtad, hogy ha helytelenül pakolsz a hűtőbe, az ezrekkel növelheti az áramfogyasztást?

huto-belseje
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha nem megfelelően használod, a hűtőszekrény sokkal többet fogyaszthat még a fűtésnél is. Az sem utolsó szempont, hogy milyen típusú hűtőd van otthon, az újabb modellek ugyanis már sokkal energiatakarékosabbak. Nem gond azonban, ha régi típusú a berendezésed, mert számos olyan praktika létezik, amit ha alkalmazol, a hűtő sokkal kevesebb áramot emészt fel, mint normál esetben.

Persze, azt mindenki tudja, hogy a hűtőt nem érdemes fölöslegesen nyitogatni. Ez azért van, mert ilyenkor meleg levegő áramlik be, ami extra hűtést igényel, ennek következtében pedig a fridzsider többet fogyaszt. Emellett pedig az is számít, hogyan pakolsz a hűtőbe, vagy milyen időközönként olvasztod le.

Nem mindegy, hogyan pakolsz

Ha praktikusan pakolod be az ételeket, az is szépen csökkenthet az áramfogyasztáson. Azokat az élelmiszereket, amelyeket gyakran használsz, érdemes előre helyezni, hogy könnyen elérhetőek legyenek. A ritkábban használatos alapanyagok pedig kerüljenek hátrébb vagy az egyes rekeszekbe. Szintén érdemes figyelni arra, hogy a frissen főtt ételeket már kihűlt állapotban tedd a hűtőszekrénybe, mivel ezek lehűtése is extra energiát igényel, így a berendezés magasabb fokozaton működik, és több áramot fogyaszt. 

Sok étel, kevesebb áramfogyasztás

Minél több ételt tartasz a hűtőben, annál kevesebb hideg levegő áramlik ki, amikor kinyitod az ajtaját, mivel sok étel hatékonyan megtartja magában a hideget. Erre pedig rásegíthetsz azzal, ha nem fémedényben, hanem műanyag dobozokban tárolod az elemózsiát, mivel azokban sokkal hamarabb le is hűl.

Ne a főzőlap közelében legyen a hűtő helye

A legtöbben nem gondolnak arra, hogy az sem mindegy, hol van elhelyezve a hűtőszekrény. Ugyanis, ha egész nap süt rá a nap az ablakon keresztül, vagy a sütő, tűzhely közelében van, melyekből árad a meleg, az sem tesz éppen jót. Ha kívülről éri meleg a berendezést, az is növeli az áramfogyasztását, mivel ennek következtében szintén sok energiát kell felhasználnia önmaga lehűtéséhez. Ezért a legjobb helyszín, ahová a hűtőt tenni lehet, az az egyébként is hűvös éléskamra.

Öltöztesd fel otthonod a DIEGO-ból!

A DIEGO-ban mindent megtalálsz, ami szükséges ahhoz, hogy otthonod gyönyörű és harmonikus legyen! Laminált padló, szőnyeg, padlószőnyeg, PVC, vízálló padló, tapéta, függöny és karnis - mindez egy helyen!
Keresd konyhaszőnyegeiket, melyekkel szebb és praktikusabb lehet
a legkisebb konyha is!

Promóció

Leolvasztás: milyen gyakran kell?

Bár akad néhány újszerű fridzsider, mely rendelkezik automatikus leolvasztás funkcióval, a legtöbb típusnál sajnos nincs ilyen. A leolvasztást ezért érdemes félévente, de legalább évente egyszer megejteni. Ha a hűtő falán ugyanis akár csak egy pár milliméteres jégréteget látsz, az már jócskán megemeli a fogyasztását, akár 30%-kal! A hűtőszekrény jegesedésének mértékétől függően érdemes változtatni a leolvasztás gyakoriságát is. Ha nagyon hamar képződik rajta új jégréteg, a legjobb, ha havonta egyszer megejted ezt a procedúrát.

Hány fok legyen a hűtőben?

A berendezés optimális belső hőmérséklete egyébként 5°C, ennél alacsonyabbra nincs szükség a hűtőszekrényben. A fagyasztóban -18°C az ideális hőmérséklet, ennél hűvösebbre fölösleges tekerni. Érdemes beállítanod, mert ezzel is csökkenhet a villanyszámlád.

+1 tipp: A saját energiádon is spórolhatsz, ha leterítesz egy konyhaszőnyeget, hiszen nem kell olyan gyakran takarítanod. Mivel a konyhaszőnyeg nagyon hatékonyan szívja magába a vizet, nem kell felmosni, ami kilöttyen mosogatáskor, és a morzsák sem szóródnak ezerfelé, mert szépen magába gyűjti őket. 

Ezt is szeretjük