Újra vakító fehér lesz a beszürkült függöny, ha ezzel a módszerrel mosod ki
Nem két perc, de az eredmény és a kíméletesség miatt érdemes így csinálni.

ablak-fuggony
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idő bizony megviseli a fehér függönyöket, akkor is, ha akár csak fél éve lógnak tisztán a karnison. A mindennapos piszok és por bármely textilen könnyen felhalmozódik, főleg, ha az a konyhában, a tűzhely mellett van, ahol a zsíros pára is éri.

Az antik vagy használt függönyök már megvételnél is kopottak lehetnek, de van olyan természetes és mesterséges tisztítási módszer, ami visszahozza a függöny ragyogó fehérségét. 

Ez a leghatékonyabb módszer

Tölts meg egy műanyag vödröt annyi hideg vízzel, amennyiben a függöny kényelmesen elfér ahhoz, hogy mozgatni tudd benne. Ha a függöny láthatóan nagyon piszkos vagy sárga, áztasd ebben egy teljes napig, hogy jól meg tudja szívni magát vízzel. A nap folyamán néhányszor azonban forgasd át, de ne dörzsöld a függönyt a hideg vízben. Ha a víz piszkos lesz - kiázik a kosz függönyből -, cseréld ki tisztára, és ezt ismételd meg néhány óránként, ahányszor szükséges. Fontos, hogy ha a függöny rendkívül piszkos, lehet, hogy egy hétig kell folytatni ezt a folyamatot, de a fehérségért megéri, nem igaz? 

Ha már nem ázik ki több piszok a függönyből, vedd ki a vödörből, és csavard ki belőle a fölösleges vizet. Ha még mindig csöpög belőle, csavard bele a függönyt egy nagy törölközőbe úgy, ahogy a bejglivel csinálnád. Ha maradt látható folt a függönyön, előkezelésként tégy rá valamilyen folteltávolítót, és hagyd, hogy az anyag magába szívja. Ha a természetes módszerek híve vagy, egy fogkefével enyhén dörzsölj a foltokba szódabikarbónát. 

feher-fuggony-mosas-szodabikarbona

Ha ez megvan, mosd ki mosógépben a címként látható utasítások szerint. Ha mosógépben csinálod, csak valamilyen lágy mosószert használj, és gyengéd, kímélő programot. Fontos, hogy gépi és kézi mosásnál is legyen elég víz a tartályban, hogy a függöny szabadon mozoghasson benne. Kézi mosásnál ez lehet ugyanaz a vödör, amelyet az áztatáshoz használtál. A fehér függönyt soha ne mosd együtt a színesekkel!

Öltöztesd fel otthonod a DIEGO-ból!

A DIEGO-ban mindent megtalálsz, ami szükséges ahhoz, hogy otthonod gyönyörű és harmonikus legyen! Laminált padló, szőnyeg, padlószőnyeg, PVC, vízálló padló, tapéta, függöny és karnis - mindez egy helyen!

Promóció

A mosásnál szükséged lesz még oxigénes fehérítőre, amit a használati utasítás szerint alkalmazz. Ha a függöny erősen szennyezett, használd az előírt mennyiség kétszeresét. Hozzáadhatsz még a mosáshoz egy félbögrényit a következő házi szerekből: ecet, citromlé, bórax, mosószóda, szódabikarbóna, hidrogén-peroxid. Az ecet és a citromlé még a mosógépnek is jót tesz!

Miután kiveszed a függönyt a gépből, szárítsd nyomkodással a fent is említett törölközőbe csavarással. Ha van rá lehetőséget, kint akaszd fel a friss levegőn, és hagyd megszáradni. Ha nincs, akaszd fel egy nem túl forgalmas szobában, hiszen ha lógva szárad, nem lesz szükség vasalásra sem.

Ezt is szeretjük