9 házi szer, ami a makacs foltokat is kiszedi a szőnyegből - A te konyhádban is ott vannak!
Teljes szőnyegcsere helyett próbáld ki ezeket a filléres házi módszereket!

hazi-szer-szonyegtisztitas-otthon-citrom-ecet-szodabikarbona
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kiömlött vörösbor vagy kávé, a beleragadt rágó vagy a csokifolt mind-mind egy rémálom lehet, ha a legszebb szőnyegedet érte a kár. Az erős szőnyegtisztítók persze jelenthetnek megoldást, de biztosan akad a te konyhádban is egy-két házi szer, ami nagyon hatékonyan szedi ki a makacs foltokat. 

Ha megtörtént a baj, mielőbb cselekedni kell, főleg akkor, ha világos színű szőnyegről van szó. Egyébként sokkal kevésbé rizikós bármely szőnyegtisztítási módszer, ha először a kárpit egy olyan részén teszteled, ami nincs szem előtt. 

Italfoltok ellen

A folyadékok okozta foltok esetében kifejezetten fontos, hogy időben cselekedj. Még mielőtt bármit csinálnál, papírtörlővel fel kell itatni a kiömlött italt, hogy ne ivódjon be a szőnyeg szálaiba. Ezután, ha vörösborról van szó, szórj a foltra bő mennyiségű szódabikarbónát vagy sót. Hagyd rajta legalább egy órán keresztül, hogy a konyhai szer alaposan magába szívja a bort, majd egyszerűen csak porszívózd fel. Pluszban egy félbevágott citrommal is átdörzsölheted a foltot, ha világos szőnyegről van szó - ettől még az illata is jobb lesz!

A kiömlött gyümölcslevek ellenszere a borotvahab vagy -krém lesz. Miután felitattad, törölgesd át a foltot nedves szivaccsal, és mehet rá egy kis borotvakrém. Gyengéden dörzsöld bele a krémet vagy habot a dzsúszfoltba, majd vizes ruhával, ronggyal töröld tisztára. 

Zsír- és olajfoltok ellen

Ezeket a makacs pacákat szódabikarbónával és hintőporral is eltávolíthatod a szőnyegből. A hintőport csak szórd a foltra, és hagyd hatni hat órán keresztül, hogy megfelelően felszívhassa a zsírt. Ha szódabikarbónát választasz a folt kezelésére, előtte nedvesítsd meg egy nagyon kicsit a foltot, majd bőségesen szórd rá a konyhai szert, és szintén hagyd hatni több órán keresztül.

Ha épp nincs otthon egyik por sem, használhatsz helyettük kukoricakeményítőt vagy kukoricakorpát is. Zsírfolt ellen szintén hatásos a só és gyógyszertári alkohol keveréke 1:4 arányban. Erősen, de csak annyira, hogy ne sérüljön a szőnyeg, dörzsöld át vele szálirányban a makacs foltot, amíg el nem tűnik.

Öltöztesd fel otthonod a DIEGO-ból!

A DIEGO-ban mindent megtalálsz, ami szükséges ahhoz, hogy otthonod gyönyörű és harmonikus legyen! Laminált padló, szőnyeg, padlószőnyeg, PVC, vízálló padló, tapéta, függöny és karnis – mindez egy helyen!

Promóció

Rágó és csoki a szőnyegen

Talán az egyik legnagyobb rémálom, de eltávolítható a szőnyegből, ezért semmiképp ne ess neki ollóval. Vegyél elő inkább a fagyasztóból néhány jégkockát, és addig dörzsöld velük a rágót, amíg meg nem merevedik. Ha a bosszantó kis nyúlánkság megfagy, már könnyen eltávolítható lesz a szőnyegből.

A csokoládéfolt legkönnyebben úgy távolítható el, ha glicerines vattával áttörlöd, majd langyos vízzel jó alaposan átöblíted. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ismeretlen eredetű foltok?

Oldj fel két liter meleg vízben egy pohár ammóniát, majd egy szivacs segítségével dörzsöld át a foltot a kapott eleggyel. Ha megszárad, és még látszik a folt, ismételd meg a procedúrát. Ismeretlen eredetű foltokra szintén megoldás lehet a bórax. Dörzsöld a benedvesített pacába, majd hagyd megszáradni, és porszívózd át a folt hűlt helyét. 

Természetesen hatékonyak lehetnek a boltokban kapható szőnyegtisztító folyadékok is. Ha nagyon nem szeretsz súrolni, hasznos lehet otthon egy gőztisztító is. Ezekhez pedig használható olyan tisztítófolyadék, amely betölthető a tartályba, így a gőzzel való tisztítás még hatékonyabb lesz.

Ezt is szeretjük