Ezért ne tedd a húst a felső polcra!

Veszélyes kórokozók a hűtőben

Eszedbe jutott már, hogy nem mindegy, mit hol tárolsz a hűtőszekrényben?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán azt gondolnád, hogy az ételmérgezés veszélye csak a nyári, melegebb hónapokban fenyeget, pedig nem árt az óvatosság télen sem. Sőt, a kórokozók előszeretettel szaporodnak lakásod leghidegebb pontján: a hűtőszekrényben.

Veszélyes kórokozók a hűtőben

A Liverpooli Egyetem professzora, Tom Humphrey szerint a legtöbb ételmérgezés keresztszennyeződés következtében, vagy pedig azért alakul ki, mert az ételeket nem főzik meg eléggé.

Egy tanulmány szerint a hűtőszekrény gyümölcsös fiókja lehet lakásod legveszélyesebb pontja. Itt ugyanis nyolcezer baktérium jut minden négyzetcentiméterre. Jóval több E-coli, Szalmonella, illetve Listeria lappanghat itt, mint korábban feltételezték.

Ezért ne tedd a húst a felső polcra!

Sokan tévesen úgy vélik, hogy az élelmiszer hűtése megöli a baktériumokat - mondja professzor Humphrey. Bár igaz, hogy hidegben a baktériumok nehezebben szaporodnak, de, ha az élelmiszer már néhány órát eltöltött szobahőmérsékleten, a kórokozóknak nő az esélyük.

Keresztszennyeződés

Tom Humphrey szerint az egyik leggyakoribb fertőzésforrás lehet, ha a - valamilyen baktériummal fertőzött - nyers húst a hűtőszekrény felső polcára teszed. Ilyen esetben ugyanis könnyen kialakulhat keresztszennyeződés.

A fertőzött húsban az alapos sütés során a kórokozók elpusztulnak, így legtöbbször nem okoznak problémát. Ha azonban a sütést megelőzően a nyers húst a hűtő felső polcán tároltad, és onnan a húslé lecsöpögött az alatta lévő élelmiszerekre, könnyen kialakulhat keresztszennyeződés. Tartsd tehát a nyers húst a hűtő alján, jól zárható dobozban.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mit tehetsz még?

  • Ha biztosra akarsz menni, hetente egyszer takarítsd ki a hűtőszekrényt fertőtlenítőszerrel és forró vízzel.
  • Ne hagyd nyitva hosszabb ideig a hűtő ajtaját, illetve ne tegyél meleg ételt a hűtőbe, mert így könnyen megemelkedhet a belső hőmérséklet.
  • A legtöbb ember nem figyel arra, hogy elég hideg legyen a hűtőszekrényben. Javasolt 4°C vagy az alá tekerni a hőmérséklet-szabályozót.
Ezt is szeretjük