Ezért ne tedd a húst a felső polcra!
Veszélyes kórokozók a hűtőben
Eszedbe jutott már, hogy nem mindegy, mit hol tárolsz a hűtőszekrényben?
- Jobban csökkenti a stressz nyomait, mint a krémek: keringésfokozó arcmasszázs ráncok és nyúzott kinézet ellen »
- 7 sikkes, nőies szett Palvin Barbarától, amit szimpla darabokból hozott össze: elképesztően csinos bennük »
- Új hajszín, új stílus: ezek a nők bevállaltak valami mást, és nem győztek rácsodálkozni felfrissült frizurájukra »

- Gesztesi Károly 3 gyereke a címlapon: Panka, Dávid és Márkó sosem volt látható így együtt
- Lecseréltek két zsűritagot is a Dancing with the Starsban: mutatjuk az új ítészeket
- Kvíz! Melyik ország fővárosa Vilnius? 10 kérdés az európai országokról
- Az éhezés jelképe lett a magyar kisfiú világhírű fotója - Varga Laci szomorú története
- 4 étel, ami 50 felett különösen javasolt: felturbózzák a lelassult anyagcserét a dietetikus szerint
Talán azt gondolnád, hogy az ételmérgezés veszélye csak a nyári, melegebb hónapokban fenyeget, pedig nem árt az óvatosság télen sem. Sőt, a kórokozók előszeretettel szaporodnak lakásod leghidegebb pontján: a hűtőszekrényben.
Veszélyes kórokozók a hűtőben
A Liverpooli Egyetem professzora, Tom Humphrey szerint a legtöbb ételmérgezés keresztszennyeződés következtében, vagy pedig azért alakul ki, mert az ételeket nem főzik meg eléggé.
Egy tanulmány szerint a hűtőszekrény gyümölcsös fiókja lehet lakásod legveszélyesebb pontja. Itt ugyanis nyolcezer baktérium jut minden négyzetcentiméterre. Jóval több E-coli, Szalmonella, illetve Listeria lappanghat itt, mint korábban feltételezték.
Ezért ne tedd a húst a felső polcra!
Sokan tévesen úgy vélik, hogy az élelmiszer hűtése megöli a baktériumokat - mondja professzor Humphrey. Bár igaz, hogy hidegben a baktériumok nehezebben szaporodnak, de, ha az élelmiszer már néhány órát eltöltött szobahőmérsékleten, a kórokozóknak nő az esélyük.
Keresztszennyeződés
Tom Humphrey szerint az egyik leggyakoribb fertőzésforrás lehet, ha a - valamilyen baktériummal fertőzött - nyers húst a hűtőszekrény felső polcára teszed. Ilyen esetben ugyanis könnyen kialakulhat keresztszennyeződés.
A fertőzött húsban az alapos sütés során a kórokozók elpusztulnak, így legtöbbször nem okoznak problémát. Ha azonban a sütést megelőzően a nyers húst a hűtő felső polcán tároltad, és onnan a húslé lecsöpögött az alatta lévő élelmiszerekre, könnyen kialakulhat keresztszennyeződés. Tartsd tehát a nyers húst a hűtő alján, jól zárható dobozban.
Mit tehetsz még?
- Ha biztosra akarsz menni, hetente egyszer takarítsd ki a hűtőszekrényt fertőtlenítőszerrel és forró vízzel.
- Ne hagyd nyitva hosszabb ideig a hűtő ajtaját, illetve ne tegyél meleg ételt a hűtőbe, mert így könnyen megemelkedhet a belső hőmérséklet.
- A legtöbb ember nem figyel arra, hogy elég hideg legyen a hűtőszekrényben. Javasolt 4°C vagy az alá tekerni a hőmérséklet-szabályozót.
OLVASD EL EZT IS!

- vírus
- baktérium
2 nyilvános hely, ahol nyüzsögnek a kórokozók!

- baktérium
- fertőzés
Szalmonella a mosogatószivacson

- táplálkozás
- fertőzés