Ezért ne tedd a húst a felső polcra!
Veszélyes kórokozók a hűtőben
Eszedbe jutott már, hogy nem mindegy, mit hol tárolsz a hűtőszekrényben?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán azt gondolnád, hogy az ételmérgezés veszélye csak a nyári, melegebb hónapokban fenyeget, pedig nem árt az óvatosság télen sem. Sőt, a kórokozók előszeretettel szaporodnak lakásod leghidegebb pontján: a hűtőszekrényben.

Veszélyes kórokozók a hűtőben

A Liverpooli Egyetem professzora, Tom Humphrey szerint a legtöbb ételmérgezés keresztszennyeződés következtében, vagy pedig azért alakul ki, mert az ételeket nem főzik meg eléggé.

Egy tanulmány szerint a hűtőszekrény gyümölcsös fiókja lehet lakásod legveszélyesebb pontja. Itt ugyanis nyolcezer baktérium jut minden négyzetcentiméterre. Jóval több E-coli, Szalmonella, illetve Listeria lappanghat itt, mint korábban feltételezték.

Ezért ne tedd a húst a felső polcra!

Sokan tévesen úgy vélik, hogy az élelmiszer hűtése megöli a baktériumokat - mondja professzor Humphrey. Bár igaz, hogy hidegben a baktériumok nehezebben szaporodnak, de, ha az élelmiszer már néhány órát eltöltött szobahőmérsékleten, a kórokozóknak nő az esélyük.

Keresztszennyeződés

Tom Humphrey szerint az egyik leggyakoribb fertőzésforrás lehet, ha a - valamilyen baktériummal fertőzött - nyers húst a hűtőszekrény felső polcára teszed. Ilyen esetben ugyanis könnyen kialakulhat keresztszennyeződés.

A fertőzött húsban az alapos sütés során a kórokozók elpusztulnak, így legtöbbször nem okoznak problémát. Ha azonban a sütést megelőzően a nyers húst a hűtő felső polcán tároltad, és onnan a húslé lecsöpögött az alatta lévő élelmiszerekre, könnyen kialakulhat keresztszennyeződés. Tartsd tehát a nyers húst a hűtő alján, jól zárható dobozban.

Mit tehetsz még?

  • Ha biztosra akarsz menni, hetente egyszer takarítsd ki a hűtőszekrényt fertőtlenítőszerrel és forró vízzel.
  • Ne hagyd nyitva hosszabb ideig a hűtő ajtaját, illetve ne tegyél meleg ételt a hűtőbe, mert így könnyen megemelkedhet a belső hőmérséklet.
  • A legtöbb ember nem figyel arra, hogy elég hideg legyen a hűtőszekrényben. Javasolt 4°C vagy az alá tekerni a hőmérséklet-szabályozót.
Ezt is szeretjük