Leadod és visszajön?

Jojó effektus és egyéb étkezési zavarok

Az étkezési zavar nem feltétlenül merül ki az annyit emlegetett bulímiában vagy anorexiában.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Evési probléma elsősorban azoknál a férfiaknál és nőknél alakul ki, akik évek óta koplalással vagy éppen habzsolással és/vagy hánytatással kínozzák magukat, a számukra ideálisnak tartott testsúly elérése érdekében.

A két leggyakoribb evési zavar a bulímia és az anorexia. Mindkét betegségről sokat lehet hallani, különösen amióta a nemzetközi sajtó is elegendő figyelmet fordít rájuk. Nagy visszhangja volt például a kórosan sovány modelleknek, akik bele is haltak a beteges koplalásba.

Kevesebb szó esik azonban a jojó effektusról és a binge-eating-ről.

Jojó-effektus

Vajon miért van az, hogy a fogyókúra után több kilót szedünk vissza, mint amennyit leadtunk? Mi történik ilyenkor a testünkben? A jojó-effektus esetében egy olyan, belülről irányított mechanizmusról van szó, aminek következtében épp az történik a testünkben, amit nem akarunk: a túlsúly könnyebben rakódik ránk, mint egyébként. Minél radikálisabb volt a fogyókúra, annál könnyebben jönnek vissza a kilók.

A jelenség megértéséhez jókora utat kell tennünk az emberiség történetében. Elődeink kemény harcot vívtak a túlélésért. A vadászat és a növénygyűjtés nem mindig járt sikerrel, míg máskor tartalékok keletkeztek. Szervezetünk hozzászokott ehhez az „egyszer hopp, másszor kopp”-hoz, ahhoz, hogy a bőség idején tartalékokat halmozzon fel, és majd ezeket élje fel, ha beáll az ínség.

A megoldást a zsírszegény táplálkozás jelenti, de nem diétázással, hanem az étkezési szokások megváltoztatásával! Így elkerülhető a jojó-effektus, és megőrizhető a karcsúság.

Az elhízás háttere

Táplálkozásunk rövid és hosszú távú szabályozás alatt működik.

 • A rövid távú szabályozás helye a hipotalamusz, mivel itt található a teltség- és az éhségérzet központja. Hatnak rá például a szagló- és ízlelő-, a keringési és a hőfok-szabályozási ingerek egyaránt.
 • A hosszú távú szabályozás a zsírszövet vastagságával és annak anyagcseréjével függ öszsze. A zsírszövet információkat küld az illetékes agyi központnak, amely nagyjából azonos energiabevitel mellett biztosítja a szervezet többé-kevésbé állandó testtömegét, míg tápláléktöbblet esetén hízást okoz.

A táplálkozási zavarok kialakulását gyakran az egyénin túl bizonyos társadalmi körülmények is elősegítik. Az alábbi jelenségek, ha nem is törvényszerűen, de szerepet játszhatnak a túlsúlyosság létrejöttében.

Társadalmi okok

 • Hibás étkezési beidegződések, például azt gondolod, hogy mindent meg kell enni a tányérról.
 • A reklámok erős befolyása miatt nem tudsz ellenállni a csábításnak.
 • Konfliktusok a munkahelyen, a családban, a partnerkapcsolatban.
 • Az evés érzelmi pótlék.
 • A lelki támasz hiánya.
 • Az önkontroll hiánya, például azért, mert gyermekkorban arra szoktattak, hogy a maradékot is meg kell enni.
 • Túlkínálat az élvezeti cikkekből.
 • A tiltott dolgok vonzereje.

Az evési zavarok oka lehet

 • kisebbrendűségi érzés
 • frusztráltság és harag
 • unalom
 • hamis ideálok
 • fóbiák
 • kontrollálatlan étkezési szokások
 • hibás vagy hiányzó önfegyelem
 • kapkodva evés
 • elutasító vagy helytelen gondolatok, például: az állapotos nőnek két ember helyett kell enni; nem működik a pajzsmirigyem; a családban mindenki hajlamos a hízásra; a csokitól megnyugszom.

Nagyevés – binge-eating

A nagyevés az USA-ban már régóta közismert probléma; a jelenség következményeit a Stanford Egyetem vizsgálta: 14–19 éves lányokat kérdeztek arról, hogy mennyire elégedettek az alakjukkal. Három lány közül kettő szeretne karcsú lenni úgy, hogy a súlya 10–25%-kal kevesebb legyen a testmagasságához képest megállapított ideális testtömegnél. Ennek az igénynek azonban csak 49%-uk felel meg.

Más a helyzet a fiúknál, akiknek 93%-a elégedett a testsúlyával. A lányok kövérségtől való félelme odáig vezet, hogy 4-szer gyakrabban fogyókúráznak, mint a fiúk. Az ideális alak elnyerésére irányuló állandó törekvés következménye az étkezési zavar. Nem csak a helytelen táplálkozás, hanem az evéshez való viszonyulás is lehet veszélyes.

Binge-eatingről akkor beszélünk, amikor valaki rövid idő alatt sokat eszik.

Megfigyelések szerint meg kell különböztetni azokat, akik már eleve falánkságban szenvednek, és azokat, akiknél ez csak az első vagy a második diéta után alakul ki. Az is lényeges, hogy az első csoportnál nagyobb kockázata van annak, hogy lelki problémák lépjenek fel.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júliusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Ésszerű fogamzásgátlás
Soha többé lábgombát!
Ne izzadjunk!
Érhálóban
Szívügyünk
Neurálterápia női bajokra is
Örömteli mozgás

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Puffasztók és apasztók »

Ezt is szeretjük