Ez a hormon növeli az étvágyat és hátráltatja a fogyást: így csökkentheted természetesen a szintjét

Néhány tippel elkerülheted a falási rohamokat.

GettyImages-bldjw 042709 091
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Összefüggés van az úgynevezett éhséghormon és a nem kívánt súlygyarapodás között. A ghrelin rossz működése a fogyókúrádat is jelentősen megnehezítheti, ezért érdemes odafigyelni a szintjére. Ebben a cikkben olyan módszereket mutatunk, amelyek segíthetnek fenntartani az egészséges mennyiséget a szervezetedben.

Így csökkentheted természetesen a szintjét

Azt, mennyire érzed magad éhesnek vagy jóllakottnak, a hormonok is befolyásolják. Ezek közé a hormonok közé tartozik például a leptin és a ghrelin, amelyek a zsírok raktározásában és az anyagcserében játszanak fontos szerepet. A ghrelin létfontosságú a szervezet működésének szempontjából. Fő funkciója az étvágynövelés, ám azonkívül, hogy táplálkozásra sarkall, befolyásolja az alvás-ébrenlét ciklust, az ízlelést és a szénhidrát-anyagcserét.

GettyImages-1451454006
Fotó: Yana Iskayeva / Getty Images Hungary

Működési mechanizmusát tekintve akkor választódik ki, amikor a gyomor üres, étkezés hatására pedig csökkenni kezd a szintje. Amikor bekerül a véráramba, hatással van az agy egy részére, a hipotalamuszra, amely segít szabályozni az étvágyat. Fogyókúra szempontjából tehát nem könnyíti meg a dolgodat, azonban őseinknek nagyon fontos volt a túléléshez, mert fenntartotta a mérsékelt testzsírszintet. 

A túlsúly és a ghrelin

A kutatók feltételezései szerint a túlsúlyos embereknek magasabb a ghrelinszintje, érzékenyebbek a hatásaira, és túlságosan aktív a ghrelinreceptoruk, ami megnövekedett kalóriabevitelhez vezet. Ezek együttesen jelentősen megnehezíthetik a fogyást, valamint az ideális testsúly megtartását is hátráltathatják. A ghrelin ugyanis nemcsak arra ösztönzi a szervezetet, hogy kezdjen el zsírt raktározni, hanem a zsírok lebontásának üteme is csökkenni kezd a hatására, ami szintén pluszkilókhoz vezet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fogyókúra alatt minél hosszabb a diéta, annál magasabbra emelkedik a szintje, ennek nyomán pedig fokozódik az éhség, amitől kínzássá válhat egy szigorúbb étrend betartása. Sajnos a jelenlegi adatok szerint sem gyógyszerekkel, sem pedig étrend-kiegészítőkkel nem lehet közvetlenül szabályozni a szintjét, de néhány dolog betartásával fenntarthatod az egészséges mennyiséget belőle.

Módszerek a ghrelinszint csökkentésére:

  • A rendszeres étkezés kiemelten fontos az éhséghormon megfelelő szintjének fenntartásához. Érdemes észben tartani, hogy a drasztikus diéták megzavarhatják és felboríthatják a tested hormonháztartását.
  • Az egészségtelen ütemű hízás vagy fogyás, vagyis a jojóeffektus szintén rossz hatással lehet a ghrelin szintjére. Ezért igyekezz fenntartani az egészséges testsúlyod.
  • A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nem csak a kedélyállapottal, hanem a súlygyarapodással is összefüggésbe hozható. Ezért igyekezz minél jobb minőségben pihenni.
  • A fehérjében gazdag étrend növeli a teltségérzetet, amivel csökkentheted a ghrelinszintet, elkerülve a falási rohamokat.
  • A feldolgozott élelmiszerek egészségre gyakorolt negatív hatásairól hosszú listát lehetne írni. A bennük található adalékanyagok és tartósítószerek a ghrelin-leptin egyensúlyt is befolyásolják, ezért ajánlott kiiktatni az étrendedből. 

Olvass tovább! Mentális probléma is okozhat hasi hízást

Aki fogyókúrázott már célzottan, az tudja, mennyi megpróbáltatással kell szembenézni a hasi zsír eltüntetése közben. Már mindent kipróbáltál, de mégsem mozdul a mérleg nyelve?

Mentális probléma is okozhat hasi hízást - Kiderült, melyik hormon nehezíti a fogyást

Ezt mindenképp tudnod kell, ha nehézséget okoz a súlyvesztés.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük