10 szuper étel, ami felveszi a harcot a magas vérnyomással

Kutatások bizonyítják, hogy egyes ételek hatékonyan csökkentik a vérnyomást.

Ételek magas vérnyomás ellen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magas vérnyomás igazi népbetegségnek számít Magyarországon, az egyik legelterjedtebb szív- és érrendszeri probléma. Számos tényező negatívan hat a vérnyomásra, például az elhízás, a rossz táplálkozás, a cukorbetegség, az életkor, a dohányzás és a genetika.

Azoknál, akik magas vérnyomással küzdenek, nagyobb a kockázat az agyvérzés, a szívinfarktus, illetve a szív- és veseelégtelenség kialakulására. Kezelni elsősorban életmódváltással lehet, ha azonban ez nem sikerül, akkor gyógyszerekre is szüksége lehet az illetőnek. Ha valaki sűrűn azt tapasztalja, hogy 135/85 Hgmm vagy annál magasabb értéket mutat a vérnyomásmérő, amellett, hogy kivizsgáltatja magát, az étrendjét is át kell alakítania.

Vérnyomáscsökkentő ételek

Számos ételről kiderítették a kutatók az évek során, hogy nagy szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. Ha pedig ezeket beiktatja az ember az étrendjébe, rövid időn belül javulhatnak az értékei, és csökkenhetnek a panaszai. Most összegyűjtöttünk tíz olyan ételt, melyről már bebizonyosodott a jótékony hatás - alábbi listánkban megtekintheted őket.

A cékla nagy mennyiségben tartalmaz nitrátot, mely a szervezetbe jutva nitritté, majd nitrogén-oxiddá alakul át. A nitrogén-oxid tágítja az ereket, és csökkenti a vérnyomást.
A zöld leveles zöldségeknek, például a spenótnak, a rukkolának vagy a kelkáposztának magas a káliumtartalma. A kálium és a nátrium egyensúlya fenntartja a megfelelő folyadékháztartást és vérnyomást.
A fokhagymában található allicin is hozzájárul a vérnyomás szabályozásához. Azonban nyersen ajánlják az étel fogyasztását, mert az allicin így tudja kiváltani a legjobban a hatását.
Az American Heart Association honlapján közölt kutatás szerint azok a nők, akik hetente legalább öt adag joghurtot fogyasztottak, 20%-kal csökkentették a magas vérnyomás kockázatát.
A banán káliumtartalmának köszönhetően kedvezően tudja szabályozni a vérnyomást. Egy közepes méretű banán 400-500 milligramm káliumot tartalmaz.
Egy 2015-ös tanulmányban megállapították, hogy az étcsokoládé-fogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, és a vérnyomás is csökken.
A bogyófélék közül különösen az áfonya gazdag flavonoidokban. Egy kutatás azt igazolja, hogy ez a természetes összetevő csökkenti a vérnyomást.
Az olívaolaj szintén vérnyomáscsökkentő hatásáról nevezetes, amit kutatások is igazolnak. Polifenolt tartalmaz, mely amellett, hogy gyulladáscsökkentő, még a vérnyomást is szabályozza.
Egy tanulmány azt igazolja, hogy a rendszeres pisztáciafogyasztás csökkenti a vérnyomást, emellett az ereket is védelmezi. Másik előnye, hogy még a stressz hatásai ellen is felveszi a harcot.
Az olyan zsíros halak, mint például a lazac vagy a makréla, omega-3 zsírsavban gazdagok. Az omega-3 normalizálja a vérnyomást, emellett a szívritmus szabályozásában is szerepet játszik.
Ezt is szeretjük