A magas vérnyomás igazi népbetegségnek számít Magyarországon, az egyik legelterjedtebb szív- és érrendszeri probléma. Számos tényező negatívan hat a vérnyomásra, például az elhízás, a rossz táplálkozás, a cukorbetegség, az életkor, a dohányzás és a genetika.
Azoknál, akik magas vérnyomással küzdenek, nagyobb a kockázat az agyvérzés, a szívinfarktus, illetve a szív- és veseelégtelenség kialakulására. Kezelni elsősorban életmódváltással lehet, ha azonban ez nem sikerül, akkor gyógyszerekre is szüksége lehet az illetőnek. Ha valaki sűrűn azt tapasztalja, hogy 135/85 Hgmm vagy annál magasabb értéket mutat a vérnyomásmérő, amellett, hogy kivizsgáltatja magát, az étrendjét is át kell alakítania.
Vérnyomáscsökkentő ételek
Számos ételről kiderítették a kutatók az évek során, hogy nagy szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. Ha pedig ezeket beiktatja az ember az étrendjébe, rövid időn belül javulhatnak az értékei, és csökkenhetnek a panaszai. Most összegyűjtöttünk tíz olyan ételt, melyről már bebizonyosodott a jótékony hatás - alábbi listánkban megtekintheted őket.

A cékla nagy mennyiségben tartalmaz nitrátot, mely a szervezetbe jutva nitritté, majd nitrogén-oxiddá alakul át. A nitrogén-oxid tágítja az ereket, és
csökkenti a vérnyomást.
A zöld leveles zöldségeknek, például a spenótnak, a rukkolának vagy a kelkáposztának
magas a káliumtartalma. A kálium és a nátrium egyensúlya fenntartja a megfelelő folyadékháztartást és vérnyomást.

A fokhagymában található allicin is hozzájárul a vérnyomás szabályozásához. Azonban nyersen ajánlják az étel fogyasztását, mert az allicin így tudja kiváltani a legjobban a hatását.

Az
American Heart Association honlapján közölt
kutatás szerint azok a nők, akik hetente legalább öt adag joghurtot fogyasztottak, 20%-kal csökkentették a magas vérnyomás kockázatát.

A banán káliumtartalmának köszönhetően kedvezően tudja szabályozni a vérnyomást. Egy közepes méretű banán 400-500 milligramm káliumot tartalmaz.

Egy 2015-ös tanulmányban megállapították, hogy az étcsokoládé-fogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, és a vérnyomás is csökken.

A bogyófélék közül különösen az áfonya gazdag flavonoidokban.
Egy kutatás azt igazolja, hogy ez a természetes összetevő csökkenti a vérnyomást.

Az olívaolaj szintén vérnyomáscsökkentő hatásáról nevezetes, amit
kutatások is igazolnak. Polifenolt tartalmaz, mely amellett, hogy
gyulladáscsökkentő, még a vérnyomást is szabályozza.

Egy tanulmány azt igazolja, hogy a rendszeres pisztáciafogyasztás csökkenti a vérnyomást, emellett az ereket is védelmezi. Másik előnye, hogy még a stressz hatásai ellen is felveszi a harcot.

Az olyan zsíros halak, mint például a lazac vagy a makréla, omega-3 zsírsavban gazdagok. Az omega-3 normalizálja a vérnyomást, emellett a
szívritmus szabályozásában is szerepet játszik.