Elfelejtetted hűtőbe tenni az ételt? Ennyi ideig még nyugodtan elfogyaszhatod
Csak ennyi időre szabad szobahőmérsékleten hagyni.

Ez is érdekelhet

Folyton eltapsolja gyermeked a zsebpénzét? Van megoldás! (x)

Hosszabbítsd meg a nyarat SZÉP-kártyával! (x)

Bemutatták a Tháliában a világ leghíresebb krimijét (x)

beauty and style

Ezek voltak a ’80-as évek legnőiesebb fazonjai: most megint divatosak »

Nőies, 1 perces frizurák a sztárok kedvenc fodrászától: rém egyszerűek, amikkel bárki megbirkózik otthon »

Ez a ruhadarab kincset ér 50 év felett: a fekete nadrág sokoldalú és szupernőies »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy a munkahelyére bevitt, gyorsan romló alapanyagokból készült ebédet nem tette a hűtőbe, mert az épp tele volt, vagy egyszerűen csak elfelejtette, mint ahogy az is, hogy az otthon elkészített étel maradt túl sokáig hűtés nélkül a konyhapulton.

Ha olyan ételről van szó, melynek akár csak egy alapanyaga is olyan táplálékot jelent, melyen igen gyorsan képesek elszaporodni a baktériumok - legyen az a majonéz vagy épp valamilyen húsféle -, nem árt tudni, maximálisan mennyi időre szabad hűtés nélkül hagyni.

Nagyon hamar elszaporodhatnak a baktériumok

Az olyan elöl hagyott élelmiszerekben, mint például a húsok, a tojás, a tejtermékek, szobahőmérsékleten nagyon gyorsan elkezdenek szaporodni a baktériumok, többek között az E.coli, a listeria vagy akár a salmonella, melyek ideális körülmények között már viszonylag rövid idő alatt, például egy délelőtt folyamán is képesek olyan mennyiséget elérni, hogy az veszélyes lehet, és betegséget okozhat, ha valaki különösen érzékeny.

Legalábbis így gondolja egy, a Prevention.com-nak nyilatkozó epidemiológus, Samuel Crowe, aki szerint az ilyen étel fogyasztása után akár 6-12 órával, de később is kialakulhatnak olyan kellemetlen tünetek, mint a hasmenés, a hányás, az émelygés, a hascsikarás és gyomorfájdalom.

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Ez a maximális idő hűtés nélkül

Véleménye szerint könnyen előfordulhat, hogy valaki szinte soha nem lett beteg hasonló ok miatt, kockáztatni azonban nem szabad, hiszen az immunrendszer bármikor lehet olyan legyengült állapotban, hogy ne tudjon védekezni a fokozott baktériummennyiség ellen. Különösen figyelni kell az ilyesmire, ha valaki egyébként is valamilyen krónikus betegségtől szenved.

Az epidemiológus szerint a szendvicseket, salátákat is, illetve minden más olyan élelmiszert, melyben gyorsan romló hozzávaló található, ki kell dobni, ha két óránál többet volt szobahőmérsékleten, de akár hamarabb is, ha nagyobb melegnek, például közvetlen napsütésnek volt kitéve. A hűtőből kivett étel maradéka esetében ugyanúgy a két óra az irányadó véleménye szerint.

Ezt is szeretjük