Tele vannak D-vitaminnal, és most van a szezonjuk: 4 erdei gomba, aminek helye van a tányéron
Az ínycsiklandó, őszi erdei gombák vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok.

vargánya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az őszi, hűvös idő és a gyakori megbetegedések idején ráfér az emberre az immunerősítés. Szerencsére a természet tálcán kínál mindent hozzá, az erdő ilyenkor tele van vitamindús kinccsel, amelyet bárki maga is begyűjthet, vagy kis szerencsével a piacon is rájuk bukkanhat.

A vitamindús erdei bogyók mellett egy-egy esősebb időszak után temérdek gomba nő ki az avar alól. A gyűjtésük biztos tudást igényel, mivel számos közülük mérgező vagy könnyen összetéveszthető mérges párjával, ezért elfogyasztásuk előtt minden esetben gombaszakértőnek kell bemutatni őket. Néhány könnyebben azonosítható gombát érdemes keresni, ám arra figyelj, hogy a természetvédelmi törvény alapján személyenként maximum két kilogramm gyűjthető belőlük egyszerre. 

A fáradságos munka mégis megéri, hiszen isteni finom, D-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, fehérjében gazdag fogások készíthetők belőlük. 

Nagy őzlábgomba

A nagy őzlábgomba ritkás, ligetes erdők finom kincse, mely a csiperkefélék családjába tartozik. A méretes növényből elsősorban a kalapját használják fel az ételekben, mivel a tönkje kemény lehet. Remek alapanyaga a pörkölteknek, rántott gombának, 100 grammja 4,9 gramm fehérjét, E- és D-vitamint tartalmaz.

A legjobban felül barna, csúcsosodó kalapjáról, hosszú, kecses tönkjéről, diós illatáról ismerhető meg. Két kisebb ehető gomba hasonlít rá legjobban, a csipkés őzlábgomba és a karcsú őzlábgomba. Mérgezést okozó hasonmása jelenleg nem jellemző a Kárpát-medencében, csak a mediterrán vidékeken él a mérgező őzlábgomba nevű faj. Az egyetlen, ami gyomorrontást okozhat, és hazánkban kissé hasonló hozzá, az a kerti őzlábgomba, ám ez is jóval apróbb méretű.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ízletes vargánya

Az ízletes vargánya a tinórufélék családjába tartozik, időnként a bővebb kínálatú piacok gombastandjain is beszerezheti az ember. Leves, köret, rizottó és pörkölt, rántott étel is készíthető belőle, sőt szárítva fűszerként is használható finom aromája miatt. 100 grammja 5,7 gramm fehérjét tartalmaz, továbbá remek D- és B-vitamin-forrás.

Erdők tisztásain, főleg tölgyesekben, gyertyánosokban, gesztenyésekben gyakori, nagy, gesztenyebarna, fénylő, fehér peremű kalapjáról és vörösesbarna, csíkos tönkjéről ismerhető fel. Hozzá hasonló a mérgező sátántinóru, ami viszont piros tönkű, fakó kalapú, és a húsa nyomásra kékes színt kap.

Gyapjas tintagomba

A gyapjas tintagomba a csiperkefélék közé tartozik, kinézete nagyon jellegzetes, és rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. Magas rost- és fehérjetartalma mellett gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, vasban, cinkben is. Addig fogyasztható, míg fiatal, lemezei fehérek, utána a kalap kinyílik, és tintaszerűen elfolyik. Levesnek, pörköltnek, párolva, de szárítva is használható.

Kalapja fiatalon hosszúkás, keskeny, már-már henger alakú, felülete gyapjas, pikkelyes, alatta kis gallér és változó magasságú tönk található. Külsőre a lestyánszagú tintagomba hasonlít rá, de ez rendkívül ritka, és megkülönbözteti jellemző, vegetás illata is.

Lila pereszke 

A lila tölcsérpereszke vagy más néven lila pereszke általában füvesebb tisztásokon, réteken bújik elő a földből, általában csoportosan, akár a tél elejéig szedhető. Fiatalon kékeslila, később barnás árnyalatúvá válik. Rugalmas, puha húsa miatt pörköltekhez, ragukhoz, levesekhez is ajánlott használni, ugyancsak gazdag fehérjében és vitaminokban.

A lila tölcsérpereszkét lilás színéről, domború, majd idővel kissé ellaposodó kalapjáról lehet egyszerűen megismerni. Fiatalon a lemezei is lilák, illata pedig fűszeres, jellegzetes. Hozzá kicsit hasonló, ám barnásabb kalapú a lilatönkű tölcsérpereszke, mely viszont szintén ehető faj. A nem ehető retekszagú kígyógomba, a lilásperemű és a bíborlila pókhálósgomba hasonlít még rá, utóbbi viszont ehető.

Ehető vagy mérgező?

Még a közismert csiperkének és a rókagombának is lapulnak a természetben gyilkos hasonmásai, amiket csak hozzáértők tudnak megkülönböztetni. Te vajon kitalálnád, melyikről van szó?

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük