Ha itt jelentkezik a fájdalom, epegörcs okozhatja: a túlsúly és az alacsony rostbevitel is fokozza a kockázatát

Tünetmentesen is kialakulhat az epekő.

Epekő rizikófaktorai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az esetek nagy részében az epekő egyáltalán nem okoz kellemetlenséget, sokszor csak véletlenül fedezik fel egy hasiultrahang-vizsgálaton. Elfordul azonban, hogy puffadás, emésztési panasz miatt fordul orvoshoz a páciens, valamint ritkábban erős epegörcs is felhívhatja a figyelmet a problémára.

Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus a kialakulás okairól, a diagnosztizálás és kezelés lehetőségeiről beszélt.  

Az epekő kialakulásának rizikófaktorai

Az epekő, epekövek kialakulása sok családban „örökségnek” tekinthető, hiszen a genetikai hajlam fontos szerepet játszik a manifesztálódásban.

Ugyanakkor vannak olyan tényezők, amelyek jelentősen növelik a kockázatot - és ezek közül számos befolyásolható az életmóddal. Érdemes tehát tisztában lenni ezekkel a tényezőkkel:

  • túl zsíros, nehéz ételek rendszeres fogyasztása nagyobb mennyiségben,
  • ezzel és a mozgásszegény életmóddal összefüggésben kialakuló túlsúly és elhízás, valamint a magas koleszterinszint,
  • alacsony rostbevitel,
  • drasztikusan és/vagy nem szakszerűen felépített diéták,
  • inzulinrezisztencia és cukorbetegség,
  • többszöri epehólyag-gyulladás,
  • májzsugorodás,
  • krónikus májgyulladás.

Kevésbé közismert, hogy a súlyosan lecsökkentett zsiradéktartalmú étrend esetén az epesavak nem tudnak optimálisan ürülni, és úgynevezett epepangás alakulhat ki, ami szintén növelheti az epekövek kialakulásának veszélyét.

Mitől alakulhat ki az epegörcs, és mit lehet kezdeni vele?

- Bár az epekő vagy epekövek nem minden esetben okoznak panaszt, előfordulnak enyhébb tünetek, amelyek erre utalhatnak. Ezek a tünetek azonban meglehetősen általánosak, és akár más betegségre is utalhatnak, ezért sokan fordulnak hozzánk puffadással, hasfájással, emésztési panaszokkal - ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. - Ritkábban bár, de az is megesik, hogy az epekő epegörcsöt okoz, amit már nehéz félreérteni. Ez ugyanis erős, jobb oldali hasi fájdalommal jár, ami a lapocka felé sugározhat, és amelyet kísérhet hányinger, hányás, bélgázosság. Ha sárgaság és láz is mutatkozik, az már szövődményekre utalhat.

Az epegörcs leggyakrabban zsíros, kalóriadús, nagyobb volumenű étkezés után alakul ki, azért, mert az ilyen élelmiszerek lebontásához az epehólyagnak nagyobb mennyiségű epeváladékot kell termelnie. Ha pedig már vannak a szervezetben korábban panaszt nem okozó epekövek, akkor azok a fokozott epetermelődés miatt könnyebben elmozdulhatnak az addigi helyükről, és elzárhatják az epehólyag kivezetőcsövét. A görcsöt pedig az okozza, hogy a „dugulást” okozó kő ingerli az epevezeték izomzatát, ami görcsös összehúzódással reagál. Mindeközben pedig a vékonybélbe szánt epeváladék felgyülemlik az epehólyagban, és gyulladást okozhat. 

Szükséges vizsgálatok és kezelés

Az epekő és más epebetegségek vizsgálatához alapvetően két vizsgálatra van minden esetben szükség: laborvizsgálatra és hasi ultrahangra. Ezek a diagnosztikai módszerek az esetek nagy részében már elégségesek, de ritka esetekben szóba jöhet a hasi röntgenvizsgálat, az MRI, a CT és esetleg egy speciális, ERCP nevű, gyomortükrözéssel járó vizsgálat.

Ha fény derül a korábban tünetet nem okozó epekőre, az alapszabály szerint a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni, ami napi maximum 40-60 gramm zsír fogyasztását jelenti, emellett a rostfogyasztással és a csípős, erős ételekkel is óvatosan kell bánni. A napi négy-ötszöri kisebb étkezések a megfelelőek. Amennyiben már jelentkezett epegörcs, és az esetleg hányással is járt, mindenképpen törekedni kell a fokozott vízfogyasztásra. Ha elmúlt a görcs, csak kis adagokat szabad enni, lehetőleg rágást kevésbé igénylő, pépesebb ételt, például főtt krumplit. Ugyancsak speciális diétát igényelnek mindazok, akiknek el kellett távolítani az epehólyagját. Mindezek tükrében az epebetegeknek nagyon fontos lehet a dietetikus által összeállított étrend.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha az életmód nem elég, és az epekő, epekövek eltávolítása válik szükségessé, elsődlegesen a laparoszkópos vagy ellenjavallat, például jelentős túlsúly esetén a műtéti epehólyag-eltávolítás a megoldás. A gyógyszeres epekőoldás csak bizonyos ritkább fajtájú kövek esetében jöhet szóba.

10 epekímélő étel

Bár a diéta szabályai szigorúnak tűnhetnek, számos egészséges, finom étel segít megvédeni az epehólyagot, helyreállítani a működését, illetve megakadályozni a kövek kialakulását. A következő tíz fogást az epebeteg mellett az egész család kedvelni fogja.

Epebetegek is fogyaszthatják: 10 étel, amiről nem kell lemondani, és még finom is

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük