Magas vérnyomást, depressziót is okozhat a hormonzavar: mikor érdemes endokrinológushoz menni?

A hormonok az egész szervezet működésére hatnak, így ha valamilyen zavar áll fenn, akkor súlyos betegségeket is okozhatnak.

endokrinológus nytó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte az egész szervezet működésében nagy szerepet játszanak a hormonok, így azok zavarai több betegséget is generálhatnak. Bizonyos esetekben érdemes endokrinológiai kivizsgáláson részt venni.

A vizsgálatra azért van szükség, hogy kiderüljön, nem hormonzavar okozza-e a kóros állapotot. Hogy mely betegségek esetén célszerű endokrin problémára gyanakodni, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa osztotta meg.

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás, azaz hipertónia igen gyakorinak számít a felnőtt lakosság körében. Csendes gyilkosnak is nevezik, mert legtöbbször tünetmentes, ám közben óriási pusztításokat végez az erekben. A magas vérnyomás megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, így a stroke, TIA, szívinfarktus, vese erei szűkületének hátterében gyakran felfedezhető.

GettyImages-1091480458

A hipertónia lehet másodlagos is, azaz előfordulhat, hogy valamilyen alapbetegség váltja ki. Az endokrin kórképek közül legtöbbször a következők okozhatnak vérnyomás-emelkedést:

 • pajzsmirigy-túlműködés,
 • Cushing-szindróma,
 • Conn-betegség,
 • phaeochromocytoma.

Depresszió

A depresszió hazánkban népbetegségnek számít. Ilyenkor az emberek általában pszichológushoz/pszichiáterhez mennek, és van, hogy antidepresszánst, kedélyjavítókat szednek ellene.

GettyImages-152886415

Amennyiben valaki nem hajlamos a depresszióra, korábban nem mutatkoztak rá jelek, ám hirtelen megváltozott a hangulata, úgy azt mögöttes betegség is okozhatja. A hormonzavarok közül ezek okoznak depressziós tüneteket a legtöbbször:

 • pajzsmirigy-alulműködés,
 • inzulinrezisztencia,
 • Cushing-szindróma,
 • Addison-kór.

Szívpanaszok

- A szívpanaszok közül az egyik leggyakoribb az úgynevezett extrasystole, amely plusz ütemmel jár, de sokan számolnak be arról is, hogy egyszer csak hevesebben kezd el dobogni a szívük. Természetesen fontos a kardiológus felkeresése is, ám mellette érdemes ellenőriztetni pár hormon szintjét, mivel több endokrin zavar is okozhat szívpanaszokat, ráadásul több tanulmány szerint a pajzsmirigy-túlműködés például megnöveli a pitvarfibrilláció esélyét is - hívja fel a figyelmet dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezek a hormonzavarok okozhatnak szívpanaszokat:

 • pajzsmirigy-túlműködés,
 • pheachormocytoma,
 • Cushing-szindróma.

Az alapbetegséget kezelni kell

Amennyiben kiderül, hogy hormonzavar okozza a betegséget, úgy nagyon fontos annak kezelése, mert akkor könnyen lehet, hogy az általa provokált kóros állapot is megszűnik. Az endokrin problémák kezelése legtöbbször gyógyszeres, ám ha daganat okozza, úgy műtéti beavatkozás indokolt.

10 étel, ami tele van magnéziummal

Természetes forrásból is pótolható, de tudni kell, hogy a magas zsírtartalmú ételek nehezítik, míg a B6-vitamin könnyíti a felszívódását.

Görcsoldó, savlekötő, és a szívet is segíti: 10 étel, ami tele van magnéziummal

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük