Bezavarnak a hormonrendszerbe és lassítják az anyagcserét: az endokrin megszakítókról beszélni kell

Ezek a vegyi anyagok egyáltalán nem ártalmatlanok.

has

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos mesterséges anyaggal kapcsolatban felmerült már, hogy az anyagcsere lassulását okozzák, ezáltal pedig hízáshoz vezetnek. Ezeket a vegyi anyagokat angolul obesogeneknek nevezik, és képesek zavart okozni a szervezet normális működésében.

Ráadásul sok nem is az ételben található meg, hanem a körülötte, például a csomagolásban, és hiába gondolja azt az ember, hogy egészségesen táplálkozik, káros anyagot visz a szervezetébe.

Az endokrin megszakítók

Legtöbbjük endokrin megszakítóként működik, ami azt jelenti, hogy hatását a belső elválasztású hormonok működésének felborításán keresztül fejti ki, például aktiválja az ösztrogénreceptorokat. Hatásaik közé nemcsak a hízás sorolható, de súlyos hormonális hátterű betegségek is. Számos vegyi anyagról bizonyosodott már be, hogy akár minimális mennyiségben is képesek jelenlétükkel hízást okozni.

kaja muanyag talban

A következőkkel például nem árt, ha nagyon vigyázol.

  • Bisphenol-A, azaz BPA: ez a műanyag csomagolásokban, sőt, fém konzervdobozokban is előforduló anyag egy természetes női hormonra, az esztradiolra hasonlít, így aktiválja az ösztrogén receptorokat. Ezáltal hízást okoz, amit a Tufts Orvosi egyetem állatkísérlete és emberekkel végzett kutatása is igazolt, sőt, egy japán felsőoktatási intézmények által végzett kísérlet azt is kimutatta, hogy BPA növelte a zsírsejtek számát és méretét is. Másutt a BPA fokozott bevitelét inzulinrezisztenciával és pajzsmirigy-betegségekkel hozták összefüggésbe a kínai és svéd orvosok.
  • Ftalátok: ezek a vegyszerek puhává, rugalmassá teszik a műanyagot, így ételek, játékok, kozmetikumok, gyógyszerek csomagolásaiban, sőt, még a zuhanyfüggönyben is előfordulhatnak. A ftalátok szintén olyan endokrin diszruptorok, melyek hízást okozhatnak - ezek a Lausanne-i Egyetem szerint a PPAR nevű hormonreceptorokon keresztül hatnak, így az anyagcserét lassítják, és a hasi hízást fokozzák.
  • Organotinok: gombaölő szerek, melyek közül a tributiltinok - TBT - a legveszélyesebbek. Ezeket főleg vizes környezetben, fafelületeken, hajók oldalán és ipari vízcsövekben használják, így leggyakrabban csomagolt folyadékokkal kerülnek az emberi szervezetbe. Az organotinok a kaliforniai orvoskutatók szerint növelik a zsírsejtek számát, sőt, egy olaszországi kísérlet szerint a jóllakottsághormon, a leptin termelését is csökkentik. Egy egerekkel végzett 45 napos, kínai vizsgálatból pedig az is kiderült, hogy a zsírmáj kialakulásával is szorosan összefüggenek.
  • Perfluorooktanoid sav: a tapadásmentes konyhai eszközökben, a teflonban és nagyon gyakran a pattogatott kukoricában is előfordul. Jelenléte egy környezeti hatásokat vizsgáló tanulmány szerint a pajzsmirigy betegségeivel, a magas inzulinszinttel és a megnövekedett testsúllyal is összefüggésben áll.

Ez mindenképpen óvatosságra int a csomagolt termékekkel kapcsolatban, különösen, ha azok nagyon sok időt töltenek el benne.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így vigyél be kevesebbet

Az obesogenektől teljesen sajnos nem tudsz megszabadulni, ám néhány egyszerű változtatással sokat tehetsz az egészség és karcsúság érdekében.

  • Válassz olyan élelmiszereket, melyek a lehető legkevesebb vegyszernek lettek kitéve.
  • Kerüld a műanyag csomagolású ételeket.
  • Használj rozsdamentes acélt, kerámiát, öntvényt vagy üveget, ahol csak lehet.

Természetesen ezek az anyagok soha nem az egyedüli felelősei az elhízásnak, mindössze szerepet játszanak benne. Ha szeretnél lefogyni, továbbra is szükséges, hogy kalóriaszegény, egészséges étrendet kövess, és mozogj.

Minden falattól hízol

Ezektől a táplálékoktól akkor is jobb óvakodni, ha nem diétázol, hiszen nagyon könnyen rád ragaszthatnak néhány plusz kilót, ha viszont fogyni szeretnél, az a legjobb, ha azonnal kiiktatod őket.

A leghizlalóbb ételek

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük