Ebben az ételben duplán számít a kalória: semmi nem lassítja így az anyagcserét

Nem alaptalanul van rossz hírük.

Az anyagcsere-lassító ételek hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az anyagcsere azoknak a fizikai-kémiai folyamatoknak az összefoglaló neve, amelyek a testedben zajlanak. Ha az anyagcsere gyors, ugyanannyi idő alatt több kalóriát használ fel, míg ha lassú, akkor csökken a kalóriaégetés, és ezzel együtt egyre nehezebb lesz megakadályozni a hízást vagy elkezdeni fogyni. Mi lassítja az anyagcserét?

Az anyagcsere lassulását okozza az izomtömeg csökkenése, aminek lehetnek olyan természetes okai, mint az öregedés, vagy olyanok, mint az ülő életmód. Emellett azonban az izomzat megfogyatkozásában és az anyagcsere lomhává válásában kiemelkedően nagy szerepe van az étkezésnek.

Az anyagcsere-lassító ételek hatása

Az anyagcserét lassító ételek közös jellemzője, hogy általában többféle összetevőből, feldolgozási eljárások során készítik el őket, magas a kalóriatartalmuk, bővelkednek gyorsan felszívódó szénhidrátokban és egészségtelen zsírokban. Ezzel szemben laktató, az izmok fejlődését támogató tápanyagok, azaz rostok és fehérjék alig vannak bennük.

hamburger sult krumpli

Jó példa  erre egy hamburger, az olajban sült ételek, például a hasábburgonya, az összes cukros üdítő és vagy a péksütemények. Mivel nem laktatnak, egyszerű belőlük túlenni magadat, ráadásul olcsók, és általában könnyű, vagy nem is kell előkészíteni őket, így sokan abba a csapdába esnek, hogy állandóan ezeket eszik.

Az ilyen ételeket gyorsan képes megemészteni, felszívni a szervezet, így anyagcseréjük során csak kevés kalória használódik fel. Ez az étel termikus hatása - a TEF -, mely általában a napi energiafelhasználásod 10%-át teszi ki. A fehérjéket több kalória megemészteni, mint a szénhidrátokat vagy a zsírokat, így ehhez képest egy fehérjében gazdag étkezés akár 100-zal több kalória felhasználását is jelentheti, ami rengeteg, derül ki az Arizonai Állami Egyetem egy kutatásából.

A makrotápanyagok - szénhidrát, fehérje, zsír - összetételi arányán felül azonban az is számít, milyen erősen feldolgozott az étel, amit eszel. Egy 17 egészséges felnőtt körében, a Pomonai Egyetemen végzett kutatás például két azonos makrotápanyagokból és ugyanannyi kalóriából álló szendvics hatásait hasonlított össze, melyek csak feldolgozottságuk fokában tértek el. Azok, akiknek a teljes kiőrlésű, cheddar sajtos szendvics jutott, csaknem kétszer annyi kalóriát használtak fel az étel megemésztése során, mint azok, akik fehér liszttel készült kenyérből és ömlesztett sajtból készült szendvicset kaptak.

Egy más alkalommal a Kaliforniai Egyetem kutatói azt vizsgálták túlsúlyos és elhízott emberek körében, hogyan viselkedik a szervezetük, hogyha a napi kalóriabevitelük 25%-át fruktózzal édesített üdítő teszi ki. 10 hét alatt az orvosok jelentős visszaesést jegyeztek fel valamennyi résztvevő nyugalmi állapotban felhasznált energiamennyiségében.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Duplán számítanak a kalóriák

Ha szeretnél zsírt leadni, akkor azt csakis úgy érheted el, hogy kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit a szervezeted felhasznál. Ilyenkor azonban nemcsak arra kell odafigyelned, hogy magában egy ételben mennyi kalória van, de arra is, hogy az miként befolyásolja a kalóriafelhasználásod jelentős részét kitevő anyagcserédet. Éppen ezért nagyon fontos a kalóriák számán túl az ételek minősége is, hiszen 100 gramm sült krumplival nemcsak több kalóriát viszel be, mint 100 gramm párolt brokkolival, de az anyagcserédet is jelentősen lassítod.

Amikor a fogyókúrádat tervezed, figyelj oda, hogy ne csak a kalóriák fogyasztását korlátozd, de próbálj meg minél több rostban, fehérjében, vitaminokban és antioxidánsokban bővelkedő ételt, például sovány húsokat és friss zöldségeket, gyümölcsöket bevinni!

Hasi zsírpárnák ellen

Míg az előző ételek hatalmas kárt képesek okozni, addig ezek a táplálékok segítenek abban, hogy gyorsan megszabadulj a hastájékon felhalmozódott feleslegtől. Ismerkedj meg velük és a szervezetre gyakorolt különleges hatásaikkal!

Ezt edd és idd, hogy leolvadjon a nagy has

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük