Durván lassítja a fogyást, ha így számolod a kalóriákat - Mutatjuk a helyes módot

Egyáltalán nem mindegy az sem, miből áll a kalória.

Mennyit számít a kalória?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kalória az energia egy mértékegysége, melyet annak mérésére szokás használni, mennyi hőt nyer a szervezet az egyes táplálékok elégetésével. 

A kalóriáknak kétségtelenül nagyon fontos szerepük van a fogyókúra során, hiszen csakis akkor jöhet létre zsírvesztés, hogyha kevesebb energiát viszel be, mint amennyit a szervezeted felhasznál. Ez azonban a kalóriák téves értelmezéséhez vezethet.

Mennyit számítanak a kalóriák?

Arról azonban szó sincs, hogy minden fajta étel esetében a kalória egyenlőképpen értelmezendő. 200 gramm brokkoliban és 13 gramm nápolyiban is 70 kalória van,  ezek mégsem tekinthetőek egyformának.

etkezes ruhameret

Noha a két ételben lévő kalóriák mennyisége egyezik, mégis nagyon eltérő hatást fejtenek ki a szervezetre. Míg a brokkoli ásványi anyagai, vitaminja, rostjai, antioxidánsai serkentőleg hatnak az anyagcserére, addig a nápolyi csaknem tömény szénhidrát és némi zsír, sőt, a benne lévő mesterséges, erősen feldolgozott anyagok is megterhelik a szervezetet. Az olyan ételek, amelyek lassítják az anyagcserét, befolyásolják azt is, hogy a tested nyugalmi állapotban mennyi kalóriát éget. Ez a csökkenés azonban nem szerepel feltüntetve a kalóriaértéküknél, így titokban hizlalóbban hatnak.

Egy másik fontos különbség, hogy míg a brokkoli rostjai és víztartalma miatt nagy mennyiséget ehetsz, addig a példaként hozott nápolyi nagyon kalóriadús, így sokkal kisebb adag lesz ugyanannyi kalória belőle. Az édességben rostok nélkül bevitt szénhidrátok gyors felszívódásúak, ami azt jelenti, hogy hamar bekerülnek a véráramba, és megdobják a vércukorszintet, ám hamar el is múlik a hatásuk, így újra megéhezel utánuk. A rosszul megválasztott ételek miatt fennálló állandó éhség pedig könnyen véget vethet a fogyókúrádnak még akkor is, ha a kalóriákra odafigyelsz. A brokkoli ezzel szemben jelentősen tartósabban képes eltelíteni a gyomrot.

A New York Downstate Egészségügyi Központ tanulmánya is pontosan ezt igazolja. A kutatók vizsgálataik során letesztelték két, azonos mennyiségű kalóriából álló étrend hatása közt a különbségeket. Ebből kiderült, hogy a magas szénhidrátmennyiséget, de kevés zsírt engedélyező diéta kevésbé hatékony, mint az ugyanennyi kalóriát tartalmazó, szénhidrátokban szegény, fehérjékben gazdag menüsor. Az orvosok szerint a jelenség magyarázata az, hogy a fehérjék bevitele jobban serkenti az anyagcserét, mint a szénhidrátoké.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így válassz helyesen

Mivel az egyes ételek eltérő hatást fejtenek ki az anyagcserédre, nagyon fontos, hogy a diéta alatt ne csak a kalóriákat kövesd nyomon, de arra is figyelj, hogy milyen ételeket válogatsz. Ha csak lehet, fogyassz zöldségeket, gyümölcsöket, halat, tojást, tejtermékeket és sovány húsokat, melyek fehérjében vagy rostokban gazdagok, hiszen ezek anyagcsere-javító hatással rendelkeznek. Érdemes ezzel szemben mindent elkerülni, amiben tartósítószerek, színezékek, ömlesztősók, nagy mennyiségű cukor, fehér liszt vagy növényvédőszerek vannak például.  

Iktasd ki őket

Mutatjuk a leghizlalóbb ételeket, amiket jobb, ha teljesen kiiktatsz az étrendedből, hiszen olyan durván lassítják az anyagcserét, terhelik a szervezetedet, hogy minden falatjukból zsír lesz.

10 étel, ami durván hizlal

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük