A világ egyik legkövérebb országa Magyarország: súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet a túlsúly
Magyarországon a felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos.

elhízás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Háromszorosára nőtt az elhízottak aránya az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 1975 óta, és néhány éven belül a halálozások kétharmadáért is közvetve az elhízás, illetve a mozgásszegény életmód lesz felelős.

Magyarországon a felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos, a harmada pedig elhízottnak számít. Ennek egyik oka a túlzott kalóriabevitel: aki mindennap csak kétszáz kalóriával többet fogyaszt el, mint amennyit felhasznál, egy év alatt nyolc kilogramm lerakódott zsírral gyarapszik.

Súlyos egészségügyi problémák kialakulásához vezethet az elhízás

Mi a különbség egészségügyi szempontból a túlsúly és az elhízás között? Mi az a testtömegindex? Mennyi kalóriára van szüksége egy átlagos felnőttnek? Többek között ez is kiderül a Semmelweis Egyetem animációs, egészségmegőrző filmsorozatának második évadkezdő epizódjából.

Magyarország mára Európa egyik legkövérebb nemzetévé vált, de világszinten is dobogós helyen áll. Az elhízás nagyon súlyos egészségügyi problémák kialakulásához vezet, illetve több halálos betegség kockázatát is jelentősen megnöveli, köztük például a szívinfarktusét, a trombózisét, a II. típusú cukorbetegségét vagy a stroke-ét. A legjobb megelőzni a súlygyarapodást, hiszen minden pluszkilóval egyre nő a krónikus betegségek és szövődményeik veszélye, és romlik az életminőség, ám egyre nehezebb megszabadulni a felszedett kilóktól.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tartós és egészséges fogyás hosszú időt, odafigyelést és komoly kitartást igényel. A nagyon súlyos elhízás kezeléséhez pedig akár több szakember összehangolt segítségére is szükség lehet. 

A KliniKaland második évadának további részeiben szó lesz még az allergiáról, a lázról és a vitaminokról is. Az animációs filmet a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatóságának filmes csapata készítette (animáció: Gál Bettina). Az elhízás szakmai lektora dr. Karádi István, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinika professor emeritusa.

8 rostokban és fehérjékben gazdag vacsora kevés kalóriával

A mediterrán diéta az egyik legnépszerűbb fogyókúrás módszer, ami könnyen beilleszthető a mindennapokba, és segítségével sokkal egészségesebb életmódra lehet áttérni.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük