8 rostokban és fehérjékben gazdag vacsora kevés kalóriával: a mediterrán diétába is beillenek
A mediterrán diéta az egyik legnépszerűbb fogyókúrás módszer, ami könnyen beilleszthető a mindennapokba, és segítségével sokkal egészségesebb életmódra lehet áttérni.

GettyImages-1203988859
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mediterrán diéta rostdús zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban és esszenciális olajokban bővelkedő étrendje nemcsak a zsírpárnákat apasztja le, hanem elősegíti az egészségmegőrzést is.

Ennek az életmódnak nincsenek kőbe vésett szabályai, helyette általános irányelvek követendőek, amik beépíthetőek a mindennapi rutinba. Hagyományosan olyan ételeken alapszik, amik a Földközi-tengerrel határos országokban honosak.

A mediterrán diéta hatása

Kutatók felfigyeltek arra, hogy az előbb említett térség lakói kivételes egészségnek örvendenek, és a krónikus betegségek zöme is messze elkerüli őket. Nem csoda, hiszen a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás alapját képezi a feldolgozott, transzsírokat tartalmazó élelmiszerek, hozzáadott cukrok és a finomított gabonák korlátozása vagy teljes kizárása az étrendből, és ez a követendő irányelv a mediterrán diétában is. Így amellett, hogy elősegíti a fogyást, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívroham, a stroke és a demencia kockázatát is jelentősen csökkenti.

GettyImages-528087277

Az előírt ételek között szerepelnek javarészt a zöldségek, a gyümölcsök, a diófélék, az olajos magvak, a hüvelyesek, a burgonya, a teljes kiőrlésű gabonák, a fűszerek, a halak, a tenger gyümölcsei és az extra szűz olívaolaj, mértékkel engedi a baromfihús, a tojás, a sajt és a joghurt fogyasztását. Rendszeres étkezést javasol, napi háromszori főétkezést, kiegészítve tízóraival és uzsonnával, és napi szintű testmozgást, ami lehet 30 perc mérsékelt, vagy 15 perc intenzív edzés - előbbihez tartozik a séta vagy a túrázás, utóbbihoz azok a mozgásformák, amik alaposan megdolgoztatják a testet, mint a kardioedzések vagy az erősítések, ideális esetben ezeknek ötvözete. Mutatunk pár vacsoraötletet, ami azok számára is beilleszthető, akik követik a mediterrán diétát, életmódot.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük