Élet cukorbetegen: 6 fontos dologra figyelmeztet a diabetológus szakértő
Hogyan lehet teljes az élet, ha valakinél megállapították a cukorbetegséget? Diabetológus szakértő mondja el.

diabetesz 3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár az 1-es típusú cukorbetegséget gyakran gyerekkori diabétesznek is nevezik, az igazság az, hogy sokszor felnőtteknél diagnosztizálják ezt a többnyire autoimmun betegséget. 

Sokan rémülten fogadják a hírt, mikor kiderül a kórkép fennállása, ezért dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa megosztotta, mi mindenre szükséges ügyelniük az érintetteknek.

Csakis inzulinnal kezelhető

Mivel az 1-es típusú cukorbetegség során a szervezet megtámadja a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeit, a hasnyálmirigy nem képes inzulint előállítani, vagy csak nagyon kis mennyiségben, így a betegség kezelése minden esetben inzulinnal történik. A 2-es típusban, a kezelés orális készítmények adásával is lehetséges, illetve életmód-terápiával.

Nagyobb a hipoglikémia veszélye

A cukorbetegek, legyen 1-es vagy 2–es típus, nagy félelme a hipoglikémia, mely remegéssel, rossz közérzettel, izzadással, szapora pulzussal jár. Ekkor a vércukorszint 3.5 mmol/l alá esik. Ezt az értéket azonnal meg kell emelni a súlyosabb tünetek elkerülése érdekében, például keksszel, szőlőcukorral, súlyos esetben glukagon-injekcióval. A hipózás esélye az 1-es típusú cukorbetegeknél nagyobb az inzulinkezelés miatt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos, hogy a beteg mindig fogyassza el az előírt CH-mennyiséget, és kellő dózisú inzulint adjon be magának. Az edzések alkalmával mindig vegye tekintetbe a mozgás megkezdése előtti vércukorértékeket, az edzés tartamát és intenzitását. A testmozgás még a következő órákban is csökkentheti a vércukorértékeket. Társult betegség esetén, különösen, ha hányással, hasmenéssel jár, orvossal kell egyeztetni az inzulinadagolást.

Biztonságos vezetés

A diabéteszes betegek ugyanúgy vezethetnek, mint bárki más, viszont a jogosítványban szerepel a betegség fennállása. Vezetés során a fő veszélyt a hipoglikémia jelenti, ezért indulás előtt a beteg mérje meg vércukorszintjét, illetve hosszú út esetén kétóránként tartson újabb ellenőrzést. 

- Az autóban a diabéteszes beteg mindig tartson hipózás esetére kekszet vagy szőlőcukrot! Amennyiben mégis leesne vezetés közben a vércukorszintje, álljon félre, egyen szőlőcukrot vagy más szénhidrátot, ezután mérje meg a vércukorszintjét! Miután jobban lett, ne azonnal induljon tovább, még egy kis időt várjon az út folytatásáig - tanácsolja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Terhesség 1-es típusú diabétesz esetén

Természetesen a terhes nő 1-es típusú cukorbetegségben is életet adhat egészséges gyermeknek, ám szoros megfigyelést igényel a terhessége. Fontos, hogy már a családtervezéskor konzultáljon szakemberrel, hogy gyermeket szeretne. 

A terhesség okozta hormonális változások miatt ingadozhat a vércukorszint, ezért gyakoribb vércukor-ellenőrzésre van szükség. A várandósoknál egyes esetekben javasolt az inzulinpumpa használata, mivel a terhesség folyamán gyakran dózist kell módosítani. Tovább nehezítheti a normál vércukorszint-elérést az, ha reggeli rosszullétek gyötrik a kismamát. 

Várandósság során az egészséges nőknek is érdemes folsavat szedniük, ám ez diabétesz esetén még nagyobb jelentőséggel bír, és gyakran az orvos ír fel receptre folsavkészítményt, számukra általában 5 milligramm folsav javasolt. Bár lehetséges a cukorbeteg anyukák esetén a természetes szülés is, különösen, ha a baba nagyobb súlyú, indokolt lehet császármetszés is.

Társuló betegség esetén

Amennyiben valaki 1-es típusú cukorbetegséggel küzd, ez magasabb vércukorszintet eredményezhet. Sajnos egy-egy társuló betegség már önmagában is igen kellemetlen állapot, hát még akkor, ha mellette az illető diabéteszes.

Fontos, hogy a beteg ekkor gyakrabban, még éjszaka is mérje vércukorszintjét, valamint, ha szükséges, kérje ki orvosa javaslatát az inzulin dózisát illetően! Ügyeljen a megfelelő hidratálásra, folyadékfogyasztásra. 

Ha nem tud enni, gyakrabban kell mérnie a vércukorszintjét, és az értékeknek megfelelően csökkenteni az inzulinadagot. Társuló betegségnél a beteg gyakrabban ellenőrizze vizeletében a ketonszintet - amennyiben magasabb értéket mutat, azonnal jelezze orvosának!

Bizonyos szabályok betartásával teljes életet élhetnek

Bár a cukorbetegség nem fordítható vissza, vagyis nem gyógyítható, megfelelő terápiával a betegek teljes életet élhetnek. Ehhez viszont fontos a normál vércukorszint elérése inzulinnal, diétával, mozgással, valamint az orvos egyéb utasításainak betartásával, például fekélyprevencióval, a szövődmények szűrésével.

Amennyiben valaki frissen diagnosztizált cukorbeteg, feltétlenül forduljon diabetológushoz a terápia beállítása céljából. Manapság több fórum és csoport is létezik, ahol támogathatják egymást a betegek, és tanácsokat, tapasztalatokat oszthatnak meg egymással.

Cukorbeteg sztárok

Az inzulintermelés hiánya, illetve a csökkent inzulinérzékenység tehát nem egy ritka probléma, noha sokszor ijesztő tünetekkel ad hírt magáról. A diabéteszről és az életükről az alábbi sztárok már mind beszéltek a nyilvánosság előtt.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük