Mindegyik cukor! 7 megnevezés, ami átver az élelmiszercímkéken

Ha fogyni szeretnéd, tartsd észben, hogy a következő megnevezésű összetevők is hizlalnak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Cukor: a modern élelmiszeripar íz- és állagjavítója, tartósítószere. Mivel az átlagos vásárló nemigen nézi az élelmiszerek címkéjén látható összetevőket, kevés fogalma van arról, hogy valójában mennyi cukrot visz be a szervezetbe.

Az áruházakban kapható kész-, illetve félkész ételek döntő többsége hozzáadott cukrot tartalmaz, amit érdemes beleszámolni a napi cukorfogyasztásba.

A WHO ajánlása

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint legfeljebb a napi teljes kalóriabevitel 10%-át teheti ki a hozzáadottcukor-fogyasztás. Ez nagyjából 50 grammot, azaz 12 teáskanál cukrot jelent. Egy új kiegészítés szerint azonban ha fogyni szeretnél, érdemes 5%-ban maximalizálnod a napi cukorbevitelt. Erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Ebbe a mennyiségbe csak az ipari feldolgozás, valamint a főzés, az élelmiszerek otthoni édesítése során használt cukrok számítanak bele. A friss gyümölcsök, zöldségek, illetve tejtermékek cukortartalmát nem kell beleszámolni.

Mindegyik cukor!

Az élelmiszercímkéket böngészve nemcsak a cukor szóra kell felkapnod a fejed, az alábbi elnevezések lényegében egytől egyig hozzáadott cukrot takarnak. Ezeket tehát érdemes figyelembe venni, ha fogyni szeretnél. Ugyancsak hasznos infó, hogy minél előbb szerepel az összetevők listájában a cukor, illetve valamelyik az alábbiak közül, annál nagyobb arányban tartalmazza az adott táplálék.

Glükóz

A szacharóz - vagyis az asztali cukor - 50% glükózból, 50% fruktózból - szőlőcukorból - áll. A glükóz lebontása a sejtekben történik: voltaképpen ez a sejtek legfontosabb üzemanyaga, a test ebből nyeri az energiát. Probléma csak akkor van, ha a szükségesnél többet viszel be.

Fruktóz

A szacharóz másik felét teszi ki a gyümölcscukorként is ismert fruktóz. Sokan gondolják, hogy ez hozzáadott formában is jobb választás, mint a hagyományos cukor, ám mivel szinte teljes egészében a májban bontódik le, túlzásba vitt fogyasztása nagyon megterhelheti a test legfontosabb méregtelenítő szervét. Erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

 

Miattuk alakul ki a cukorbetegség! Minden idők 4 legveszélyesebb étele

Nézegess képeket!

Elolvasom

Kukoricaszirup

Különböző élelmiszerekben - például reggelizőpelyhekben, üdítőkben - használják édesítőként. Számítások szerint a magyarok évi 16 kilogrammot fogyasztanak, ami azért probléma, mert a finomított cukoréhoz hasonló veszélyeket rejt magában. Tudj meg többet róla!

 

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Méz

A méz jóval egészségesebb, mint a kristálycukor, hiszen körülbelül 18 féle aminosav van benne, emellett baktériumölő hatású, és ásványi anyagokban is bővelkedik. Ha azonban az alakodról van szó, tudnod kell, hogy semmivel nem jobb a sima szacharóznál. Tudj meg többet a méz hatásairól!

És még három

Ezt is szeretjük