A nehezen csillapítható fájdalmat is kezeli: a PENS-terápia sokaknak jelenthet megoldást

A PENS-kezeléssel számos mozgásszervi fájdalom enyhíthető, amikről bővebb információt fájdalomspecialista adott.

lábfájdalom nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azok, akik hosszú ideje küzdenek krónikus fájdalmakkal - legyenek azok akár idegi, kopásos vagy más eredetűek -, egy idő után komoly életminőség-romlással is szembenéznek.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa most egy olyan eljárásra, a PENS-terápiára hívta fel a figyelmet, amely hatékonyan és mellékhatás-mentesen képes a fájdalmat csillapítani, a gyulladást csökkenteni.

Hogyan működik a PENS-kezelés?

A fájdalom csökkentésével kapcsolatban érdemes tudni, hogy maga a fájdalomérzet az idegeken keresztül továbbítódik, tehát sok esetben az lehet a hatékony módszer, ha az érintett idegekben blokkolják a jeltovábbítást. Tulajdonképpen a PENS-kezelés is erre az elvre épül: a bőrön át történő idegi stimuláció (Percutaneus Electrical Nerve Stimulation) nem károsítja az adott idegeket, csupán megnehezíti számukra a fájdalom továbbítását.

GettyImages-525230932

A kezelés során az orvos egy speciális kialakítású tűn keresztül alacsony feszültségű elektromos áramot juttat a bőr alatti zsírrétegbe - közel az adott ideghez vagy a helyi idegvégződésekhez. A PENS-kezelés hatásmechanizmusának alapja a Melzack-Wall-féle kapuelmélet, ami szerint a vastag AB-rostok magas frekvenciájú, nem fájdalmas stimulációja gátolja a szegmentális fájdalomvezető C-típusú rostok működését. Ezzel a stimulációval tehát megváltoztatható az idegek fájdalomközvetítő képessége.

- A hatékony kezelés nagy tapasztalatot és felkészülést igényel, hiszen az adott személynek és problémának megfelelően kell eldöntenünk, hogy mely pontokat stimuláljuk. Dönthetünk a myofascialis trigger pontok és/vagy a hagyományos kínai orvoslásból ismert akupunktúrás pontok mellett, de megcélozhatjuk a neurálterápia szerinti maximal pontokat is - ismerteti Arnold doktor.

Így zajlik egy kezelés

A páciens az alapos kikérdezés, anamnézisfelvétel és vizsgálat után - amennyiben nincs kontraindikáció - a kezelőasztalra fekszik olyan pozícióban, ami a kezeléshez szükséges, tehát háton, oldalt vagy hason. Az orvos pontosan meghatározza a kezelési területet, majd helyileg, sprayformájú készítménnyel érzésteleníti azt. Ezek után a beszúrt tűkön keresztül alacsony feszültségű áramot juttat a területre 20-30 percig. Az eljárás nem mondható fájdalmasnak, és annak végeztével a páciens nyugodtan folytathatja a megszokott életvitelét.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A legmodernebb PENS-készüléken csatornánként állítható a frekvencia, az áramerősség, a kezelési időtartam és az elektromos hullám típusa is, így valóban pontosan azt és úgy kezelhetünk, amire az adott páciensnek szüksége van - hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa. - Előfordul, hogy valaki már azonnal érzékeli a fájdalomcsillapító hatást, másoknak ez később alakul ki a hetente végzett kezelések során. 

Ilyen panaszoknál válik be a PENS

A PENS-terápia kifejezett célja a krónikus fájdalom csillapítása, éppen ezért nagyon jó tapasztalatok állnak rendelkezésre az alábbi problémák kezelésénél.

GettyImages-510586898
  • Myofascialis fájdalom, az izom és az izombőnye fájdalmai,
  • perifériás neuropátiás fájdalmak,
  • fibromyalgia,
  • fejfájás, migrén,
  • gerincműtét után jelentkező hát- és lábfájás,
  • arthrosis, vagyis ízületi kopás. 

Ez utóbbi azért érdemel külön említést, mert az előrehaladott térdízületi porckopás és a hozzá társuló krónikus gyulladás esetében nem könnyű hatékony fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő módszert találni, sok szenvedést jelenthet ez az állapot a páciensnek. A PENS-kezelés nagyon jól beválhat a csípő-, váll-, boka-, és gerinc kisízületi kopásoknál is.

10 gyulladáscsökkentő gyógynövény

Az akut és krónikus gyulladások enyhítésére is bevethető a gyógynövények ereje.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük