Nagyon fáj, és nincs semmi értelme? 6 súlyos tévhit az akupunktúráról

Sokan azt hiszik, Európában nincs hagyománya, és csak placebóként képes működni.

Tévhitek akupunktúráról
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A közel háromezer éve alkalmazott akupunktúra olyan módszer, melynek hatékonyságát számtalan klinikai vizsgálat igazolta, mégis, néhány tévhit masszívan él vele kapcsolatban. 

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr ezeket igyekszik eloszlatni.

1. tévhit: Európában nincs hagyománya

Eredetileg a Sárga Császár Belgyógyászati Könyvében szerepelt az akupunktúra leírása, és ma is a Tradicionális Kínai Gyógyászat - TCM - részeként tekintünk rá, de már a 17. században eljutott Európába a módszer híre. Első ízben 1939-ben írt egy könyvet az akupunktúráról egy francia diplomata, Soulié de Morant, aki egy ideig Kínában élt. Ebben a könyvben Európában elsőként mutatta be ezt a gyógymódot, mint igen fejlett kezelési módszert.

Hazánkban először dr. Lahner Antal írt könyvet az akupunktúráról 1830-ban, és 1987 óta legális az alkalmazása, a WHO pedig 2007-es állásfoglalásában számos mozgásszervi betegség esetében ajánlja ezt az ősi kínai módszert fájdalomcsillapításra.

2. tévhit: az akupunktúra és az akupresszúra ugyanaz

Az akupresszúra annyit jelent, hogy pontnyomás, míg az akupunktúra szó jelentése pontszúrás vagy tűszúrás. Az akupresszúrának és az akupunktúrának közös a története. Mindkét gyógymód a kínai gyógymasszázs és a kínai energiatan évezredes tradícióin fejlődött ki. Ám, míg az akupresszúrában az ujjakkal történik a nyomás, az akupunktúra a test felületén, a 12 meridiánon és két vezetéken lévő több száz energiapontnak finom tűkkel való ingerléséből áll. Míg a tűkezelés speciális és mély ismereteket igényel, addig az akupresszúrát könnyű megtanulni.

3. tévhit: aki fülakupunktúrát végez, az testakupunktúrát is alkalmazhat

Fontos tudni, hogy fülakupunktúrát - pontosabban fülakupunktúrás addiktológiai kezelést - bárki végezhet, aki részt vesz egy vizsgával záruló, továbbképzéssel megszerezhető, képesítő tanfolyamon.  A test- vagy corporalis akupunktúrát viszont csak szakorvos végezheti - több éves képzés után. Ennek az az oka, hogy az akupunktúrás tű eret, ideget szúrhat át, nem megfelelő energetikai pontot érinthet, éppen ezért komoly anatómiai ismeretek birtokában lehet csak biztonságosan és hatékonyan alkalmazni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

4. tévhit: a szúrások nagyon fájnak, a kezelés pedig kimerítő

Fájdalom legfeljebb akkor jelentkezhet, ha nem kellően hegyes a tű, vagy durván vezetik be azt. Ezt gyakori tűcserével, a tűk hegyének sterilizálás utáni ellenőrzésével lehet kivédeni. Így maximum kisebb kellemetlenségnek tűnik fel a szúrás, de sokan nem is tapasztalnak még enyhe fájdalmat sem. A szédülés, az ájulás sem valószínű, csak, ha szakszerűtlenül, nagyon sok pont megszúrása esetén sem fekteti le a kezelő a pácienst. A kezelés végeztével pedig inkább csak egy kellemes fáradtság jelentkezhet, a szimpatikus idegrendszer ellazulása miatt.

5. tévhit: az akupunktúrás kezelés csak placebo

Ez már csak azért sem igaz, mert számos vizsgálatban hasonlították össze a valódi és az álakupunktúra hatékonyságát. Az egyik legszigorúbb analízist az angol National Institute for Health Research végezte, összevetve 29-et a legmagasabb minőségű, randomizált, ellenőrzött vizsgálatok közül. Ezek a kutatások közel 18 ezer páciens esetében hasonlították össze a valódi akupunktúra, az „ál-akupunktúra” és a nyugati típusú orvosi kezelések hatékonyságát. Az álakupunktúrás kezelések során a tűszúrások nem érték el a bőr megfelelő mélységét, vagy rossz helyeken történtek a szúrások. Az elemzésből kiderült, hogy a valódi akupunktúra hatékonyabbnak bizonyult, mint a másik két módszer - a megnevezett problémák, vagyis a nyakfájdalom, a derékfájás, a térd ízületi gyulladása, a fejfájás és a migrén kezelésében.

6. tévhit: a kezelések ugyanúgy zajlanak mindenkinél

- Nincs két egyforma beteg, nincs feltétlenül két egyforma kezelés. Az akupunktúrás kezelések hatékonyságának egyik titka, hogy a kezelt pontokról és a kúra hosszúságáról kizárólag az adott páciens és probléma ismeretében lehet dönteni - hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

- Nagyjából négy-öt alkalom után látszik, hogy beindul-e a javulás, beválik-e a módszer az adott személynél. Egy kezelési ciklus 10-12 kezelésből áll, a ciklusok a kórkép fennállásának idejétől, súlyosságától függően többször is ismételhetőek individuális kezelési tervek alapján. Az akupunktúra azért is lehet hatékony eszköz a kezünkben, mert remekül illeszkedik az integratív gyógyítás eszköztárába. Ez azt jelenti, hogy a klasszikus és igen hatékony eljárások - mint például a hialuronsavas vagy orvosikollagén-injekció, a lökéshullám-, a lágylézer-kezelés, illetve a funkcionális gyógytorna - kiegészítőjeként is működik, de adott esetben önálló módszerként is megállhatja a helyét.

10+1 hasznos pont a kézen, amit érdemes ismerni: mi történik, ha megnyomod?

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük