Ha az egyik here nagyobb, mint a másik: ez a 8 dolog állhat mögötte
Most bemutatunk néhány okot, amiért az egyik here nagyobb lehet a másiknál.

egyik here nagyobb
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A herék közti méretkülönbségnek különböző okai, éppen ezért eltérő diagnosztizálási módszerei vannak. 

Az esetek többségében teljesen normális, ha az egyik here nagyobb, mint a másik, de dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa szerint van néhány olyan további tünet, amely a méretkülönbséggel együtt már gyanúra adhat okot. A szakember arról mesélt, mikor szükséges a kivizsgálás.

Mellékhere-gyulladás miatti megnagyobbodás

A heveny mellékhere-gyulladás gyakrabban érint középkorú és idősebb férfiakat. A mellékhere a here hátsó felszíne mentén elhelyezkedő, csőszerű képletekből álló szerv, amely a spermiumsejtek érésére és tárolására szolgál. A here és mellékhere egymással szorosan összefüggő egységet képeznek, ezért a fájdalmuk a beteg számára általában nem elkülöníthető. A fájdalom gyorsan alakul ki, általában erős, de néha lehet enyhébb is.

egyik here nagyobb
Fotó: Diy13 / Getty Images Hungary

A fájdalom hereduzzanattal, tömöttséggel és a herezacskó bőrpírjával, lázzal, tehát gyulladásos tünetekkel jár együtt. A mellékhere-gyulladás gyakran húgyhólyag-, prosztata- vagy húgycsőgyulladás, húgycsőkatéter-viselés, húgycsövön keresztüli urológiai műtétet követően alakul ki. 

Heregyulladás vagy orchitis is okozhatja

A heregyulladás a mellékhere-gyulladásnál sokkal ritkábban fordul elő, és a herék egy- vagy kétoldali gyulladását jelenti. Oka lehet vírus, például mumpszvírus, és baktériumok, ezek egy része nemi úton terjedhet, például a Chlamydia vagy a gonorrhoea. A kamaszkor utáni mumpszvírusfertőzések közel harmada heregyulladással is jár. Gyakran nem önállóan, hanem a mellékhere gyulladásával együttesen fordul elő.

Mellékhereciszta tünete is lehet

A mellékhere fejében kialakuló, folyadéktartalmú képlet, ami egy jól tapintható, körülírt elváltozás, bár a kisebb ciszták gyakran nem tapinthatóak. Általában tünetmentes, panaszt nem okoz, a here felső pólusán jön létre a leggyakrabban. Mérete néhány millimétertől akár a 15 centiméterig terjedhet, ami miatt az érintett here nagyobbnak tűnik. 

Így néz ki a hereciszta röntgenfelvételen.
Így néz ki a hereciszta röntgenfelvételen.
Fotó: Bsip

Herevízsérvnél is megnagyobbodhat

Ha a hereburok által termelt folyadék a here és a hereburok között felgyülemlik, ez okozhatja a here egyik oldali megnövekedését, bár fájdalommal nem jár. A megnagyobbodás mellett a here súlya is megnő, a szerv rugalmasan tömötté válik.

A kismértékű növekedés általában nem okoz gondot, ha viszont tovább növekszik, a mozgást is akadályozhatja, kellemetlenné teheti, ezért fontos az urológiai kezelés.

Herevisszeresség

Jellegzetesen a magas, vékony, fiatal férfiaknál alakul ki a herevisszeresség, többnyire a bal oldalon. Csak az esetek egy részében okoz herefájdalmat, amely inkább idült formában jelentkezik: nem hirtelen alakul ki, és nem elviselhetetlen, mivel azonban akár termékenyítőképesség-csökkenést is okozhat, érdemes kezeltetni.

Herecsavarodás

A here megcsavarodása során a here a hossztengelye körül egyszer vagy akár többször is megfordul. Ha az érintett (jellemzően gyermek vagy fiatal férfi) hirtelen fellépő heretáji fájdalmat tapasztal, és nincs láza, felmerül a herecsavarodás lehetősége.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Tudni kell, hogy a kezelés a tünetek megjelenését követő első hat órában a leghatékonyabb, ezen túl visszafordíthatatlan károsodás éri a here hímivarsejteket termelő területeit. Ilyen panaszok esetén tehát sürgősségi betegellátó intézményhez kell fordulni.

Hererák

A here daganatai, amelyek egy része rosszindulatú, jellemzően fájdalmatlan hereduzzanattal és tömöttséggel járnak. Ugyanakkor a megnagyobbodott here vagy herék egy bizonyos méret felett már nehezen férnek el a combok között, a nadrágban, ezért nyomódhatnak, és így másodlagosan okozhatnak fájdalmat, érzékenységet.

Jelek, amelyekkel urológushoz kell fordulni

- A herék méretbeli különbsége többnyire ártatlan jelenség, de ha az egyik here az előzőekhez képest megnagyobbodik, azt mindenképpen érdemes kivizsgáltatni. Természetesen akkor is orvoshoz kell fordulni, ha mindkét here mérete megnő - hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. 

Feltétlenül urológushoz kell fordulni néhány további tünet esetén

  • Ha hirtelen fájdalom jelentkezik a herékben.
  • Ha pirosság, duzzanat mutatkozik a heréknél, esetleg láz is kialakul.
  • Ha megváltozik a pénisz formája.
  • Ha problémássá válik a vizelés.
  • Ha a has vagy a hát fájni kezd.
  • Ha duzzanat vagy érzékenység jelentkezik a mell szöveteiben. 

A rendszeres és jó szex 10 meglepő hatása, amikről még biztosan nem hallottál

Összegyűjtöttük a legérdekesebb és legfontosabb hatásait. Nézd végig a képeket, és tudd meg, mi a rendszeres szex tíz legmeglepőbb, jótékony hatása.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük