A férfiak szerepe a mellrák felismerésében - Így segíthetnek a korai diagnózisban
Elsőre nem is lehet sejteni, hogy a férfiaknak is jelentős szerepe van a mellrák korai felismerésében.

mellrák felismerése férfi
beauty and style
Top olvasott cikkek

A párkapcsolati élet során ők többször tapintják, és sokszor jobban ismerik párjuk mellét, ezáltal az esetleges elváltozásokat is előbb észrevehetik.

Dr. Drajkó Veronika, az Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke ezért azt tanácsolja a férfiaknak, hogy figyeljenek oda párjukra, és amint valami szokatlant tapintanak vagy látnak, szóljanak neki, és forduljanak orvoshoz. 

Az emlőrák megelőzése

A rendszeres emlőönvizsgálat mellett a férfiak is nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy csökkentsék a mellrák áldozatainak a számát. Ehhez az kell, hogy ha a férfiak bármi szokatlant érzékelnek párjuk mellében, mindenképpen hívják fel erre a figyelmüket, és ösztönözzék őket arra, hogy keressék fel orvosukat.

mellrák vizsgálat
Fotó: spukkato / Getty Images Hungary

Nem minden daganat vagy emlőelváltozás jelent rögtön mellrákot, de inkább érdemes minden gyanút kivizsgáltatni, mert az időben felismert emlőrák 75%-kal megnöveli a beteg túlélési esélyeit.

- Egy párkapcsolatban sokszor nehéz a furcsa vagy rossz dolgokra felhívni a kedvesünk figyelmét, de vannak olyan szituációk, mint például az emlőben tapasztalt csomó, amikor ez akár a párunk életét is megmentheti. Ezért arra bátorítanám a férfiakat, hogy ha bármilyen elváltozást tapasztalnak a kedvesük mellében, merjenek neki szólni. A mellrákban érintett nők számára a férfiak pszichés támogatása hatalmas erőt ad. Ilyenkor sokat segít, ha elkísérik őket az orvoshoz, és biztosítják a párjukat arról, hogy akkor is mellette lesznek, ha esetleg a mell eltávolítására kerülne a sor - nyilatkozta a téma kapcsán dr. Drajkó Veronika, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke, aki többek között az AVON által támogatott Mellünk Egészségéért Konferencia egyik előadója is. 

A férfiak szerepe

A legtöbb férfi azonban sok esetben bele sem gondol abba, hogy neki is szerepe lehet párja egészségének a megóvásában, de ha megkapják erről a kellő információt, akkor biztosan még inkább odafigyelnek kedvesükre.

mellrák férfi nő
Fotó: Luis Alvarez / Getty Images Hungary

- Mit keresek én férfiként egy mellrákról szóló eseményen? Ezzel a szkeptikus kérdéssel érkezett a férfi kollegák többsége egy, a mellrák hónapjában megrendezett belső vállalati eseményre - meséli Kósa Anita, az AVON Magyarország szóvivője.

- Amint elmagyaráztam, hogy akár egy férfi is megmentheti párja életét, hiszen egy egészségesen működő párkapcsolatban a férfi társ akár jobban is ismerheti párja mellét, figyelhet fel bármilyen eltérésre, hamar átérezték, mekkora jelentősége lehet akár egy érintésüknek. Egyúttal egy mulázsbaba segítségével mutattuk be a résztvevőknek, hogyan lehet egyszerű, otthoni mellvizsgálattal is észrevenni, ha valamilyen elváltozás alakult ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dr. Drajkó Veronika továbbá hozzátette, hogy a tapintásos felismerésre mind a kettő félnek érdemes odafigyelni. Igaz, a férfiaknál nagyon ritkán alakul ki a mellükben daganat, de őket is veszélyezteti ez a betegség.

- A férfiaknál génhez kötött az emlődaganat kialakulása, vagyis azoknál a férfiaknál alakul ki nagyobb eséllyel, akiknél a családban anyukájuk vagy nagymamájuk érintett a betegségben - tette hozzá a szakember. 

Rákmegelőző, fiatalít, és tele van hasznos ásványi anyagokkal: 8 szupertáplálék, aminek a tányéron a helye

Képes összeállításunkban a kevésbé ismert szuperételeket és kiváló tulajdonságaikat mutatjuk be, és eláruljuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani például a macagyökérből, a tengeri moszatból vagy a spirulinából.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük