3 kávézási szokás, ami évekkel rövidítheti le az életet: sokan elkövetik ezeket a hibákat
Ezeket a kávézási hibákat érdemes elkerülni, ha az egészséged megőrzését tartanád szem előtt.

kávé
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan el sem tudják képzelni az életüket kávé nélkül, a nap bizonyos pontjain szertartásosan ragaszkodnak a fekete italhoz. Vannak, akik egyenesen úgy gondolják, hogy amíg meg nem ittak a koffeines nedűből egy csészével reggel, addig az agyuk sem működik megfelelően.

A kávézás megítélése vegyes: nem ritka, hogy egymásnak ellentmondó kutatások jelennek meg az egészségügyi hatásaival kapcsolatban. Míg az valószínűnek tűnik, hogy mértékkel fogyasztva többféleképpen támogathatja a szervezetet, az is igaz, hogy amennyiben az ember túlzásba esik, a szokás könnyen egészségkárosító tényezővé léphet elő.

Egészségtelen kávézási szokások

Az örök kérdés, ami minden vendégségben felmerül, hogy „te hogy iszod a kávét?” A lehetőségek, kombinációk tárháza szinte végtelen, és az, hogy ki hogyan fogyasztja a népszerű italt, jelentősen befolyásolja a szervezetre gyakorolt hatásait is.

A táplálkozás, beleértve a kávéivást is, akár az élettartamra is hatással lehet. 2022-ben jelent meg egy megfigyelésen alapuló tanulmány, ami azt állítja, hogy a rendszeresen kávézók körében akár 30 százalékkal is alacsonyabb lehet a korai halálozás kockázata azokhoz képest, akik a hétéves vizsgálati időszak alatt tartózkodtak az ital fogyasztásától. A kutatást több kritika is érte, az egyik gyenge pontja, hogy azok, akik cukorral édesítették az italt, egyetlen kanállal tettek bele, ami valószínűleg például a gyakran kávézókban vendégeskedőkre nem igaz.

Egyes szakemberek szerint pedig könnyen lehet, hogy a kávéivók általában véve jobb módúak, és egészségesebben élnek, ami jelentős szerepet játszhat az eredményben. Az viszont biztos, hogy a mindennapi kávézások során nem árt elkerülni néhány általánosnak mondható hibát, ami akár még az élettartamot is lerövidítheti.

Túl sok a kávé

A kávé mennyisége az első, amit érdemes átgondolni. Minden bizonnyal sokan vannak, akik úgy vélik, már maga a feltételezés is értelmezhetetlen, a kávé sosem lehet túl sok. Egy korábbi kutatás arra a következtetésre jutott, hogy napi több mint négy csésze kávé elfogyasztása lerövidítheti az élettartamot. Bár a vizsgálat számos ponton kritizálható, mint a táplálkozás minden területén, itt is igaz lehet, hogy a mértékletesség a kulcs.

A Mayo Clinic szerint az egészséges felnőttek számára 400 milligramm koffein még biztonságosnak tűnik. Ez a mennyiség körülbelül négy csésze főzött kávénak felel meg. A túl sok koffein átmenetileg vérnyomás-emelkedést idézhet elő, emésztési és mentális panaszokhoz, például idegességhez vezethet.

Túl sok a cukor

Amennyiben magadnak készíted el a kávédat, pontosan nyomon tudod követni, hogy mi kerül a csészédbe. Persze még így is előfordulhat, hogy ragaszkodsz az édes ízhez, és annyi cukrot teszel bele, hogy szinte megáll benne a kiskanál, de amennyiben a kávézók trendi különlegességeiből válogatsz, jó eséllyel tekintélyes mennyiségű hozzáadott cukrot is magadhoz veszel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Perfetto, a kávészemektől az utolsó cseppig

A Dinamica Plus kávéfőző széles receptválasztékának köszönhetően minden napszakban elhozza a perfetto kávé pillanatot. Krémes cappuccino reggel, egy kis plussz energia ebéd után egy espresso társaságában, egy koffeinben gazdag hosszú kávé amikor már csak a napot szeretnéd túlélni. De’Longhi, frissen őrölt kávé minden csészében, bármelyik is legyen a kedvenced.

Promóció

A túlzott cukorfogyasztás a szervezet egészére negatív hatással van, fokozza a gyulladást, növeli a cukorbetegség és a korai halálozás kockázatát is.

Túl sok tejszín

A tejszín többnyire szintén bővelkedik a cukorban, így jóformán észrevétlenül emeli meg a kávéd cukortartalmát. A zsírosabb változatok ráadásul a koleszterinszintet is növelhetik, ami fokozza a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A magas koleszterinszinttel élőknek nemcsak a tejszínnel, a nagyobb zsírtartalmú tejekkel is vigyázniuk kell, ha a kávéról van szó.

Amennyiben nincs olyan egészségügyi problémád, ami miatt kerülnöd kéne a kávézást, ha figyelsz a fentiekre, biztonsággal fogyaszthatod napjaink kedvenc italát.

Tovább élhet, aki erre az 5 dologra odafigyel 60 éves kor felett

Az élettartamot számos tényező befolyásolja, a genetikán és a környezeti hatásokon túl az életmód is. Persze nem csak az évek száma, a minőségük is nagyon sokat számít.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük