A gyomok a kert nemkívánatos részei, hiszen gyors terjedésükkel, növekedésükkel veszélybe sodorják a gondosan ápolt kultúrnövényeket. Érthető hát, hogy a kert gazdája szeretne tőlük végleg megszabadulni.
Mégsem érdemes mindent azonnal és gyökerestől kiirtani. Számos olyan gyom létezik, mely igen értékes gyógynövény is egyben. Gyógyhatása és ásványianyag-tartalma miatt jobban jársz, ha először kicsit szüretelsz belőle, és csak azután húzod ki, vagy hagysz egy üres területet a növények szabad terjedésére.
Egészséges gyomnövények
Szerencsére egyre többen ismerik fel a gyomnövényekben rejlő lehetőségeket: értékes kivonatok is készülnek belőlük, sőt, remek alapanyagai a tavaszi-nyári főzelékeknek, leveseknek, salátáknak. Nézz körül a kertben, hiszen tele lehet velük, arra viszont figyelj, hogy mindig a közutaktól távol eső területeken gyűjtsd őket!

A fehér libatop gazdag kalciumban, vasban és fehérjében. Fonnyasztott leveleiből leves és saláta készülhet, de oxáltartalma miatt az első vizet javasolt leönteni róla.

A fehér here vértisztító hatású, virágát és levelét nyersen is bátran fogyaszthatod salátákban. Utóbbiból akár főzeléket is készíthetsz.

A madársóska savanykás levelei tele vannak C-vitaminnal, és vízhajtó hatásúak. Oxálsavtartalma miatt ajánlott főzve, az első vizet leöntve fogyasztani, akár főzelékként vagy levesként.

A széleslevelű útifű lándzsás rokonához hasonlóan teaként köhögéscsillapító hatású, de levelei sebgyógyításra is használhatók.

A pitypang a belek és a máj működését támogatja, gazdag C- és A-vitaminban. Friss, zsenge, kesernyés leveleiből főzelék vagy saláta is készülhet, utóbbiba virágát is beleteheted.

A bojtorján friss hajtásából akár főzelék is készülhet, bár gyakrabban szárított gyökerét gyűjtik: vértisztító, vizelethajtó, izzasztó teakeverékek összetevője.

A közönséges galaj virágos szárának forrázata a népi gyógyászat szerint segíti a hormontermelést, enyhén vízhajtó, vértisztító, nyugtató hatású.

A parlagi ligetszépe segít beállítani a vérnyomást, és a gyulladásokat is mérsékli, külsőleg pedig segít a bőrregenerációban. Megpárolt gyökere főzelékbe, salátákba is tehető.

A kányazsombor glukozinolátokat, A- és C-vitamint tartalmaz, és javítja az emésztést is. Fokhagymás aromája miatt saláták, szószok, pestók is készülhetnek vele.

A cickafark kiváló gyógynövény a kertben: a teljes növény forrázata a menstruációs, alhasi fájdalmak és a puffadás ellenszere, de külsőleg sebösszehúzásra is használják. Vajfűszerként is isteni.