Permetezés nélkül szabadít meg a gyomoktól: a házi gyomirtó módszerektől pompás marad a kert

Néhány vegyszermentes módszerrel távol tarthatod növényeidtől a gyomokat.

szep-kert

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kertészkedés rengeteg örömmel és sikerélménnyel ajándékozza meg az embert, ám a lelkesedést hamar megtörheti a gyomok által okozott bosszúság. Mivel gyorsan nőnek és terjednek, gyakorlatilag állandó problémát jelentenek a kertben.

A legjobb és legbiztosabb módszer természetesen az, ha a gyomokat gyökerestől kihúzod, lehetőleg még korai fázisban, mielőtt elnyomhatnák a hasznos növényeket. Ez sok vesződséggel jár, de teljesen vegyszermentes megoldást jelent.

Talajtakarás gyomok ellen

Ha nem akarsz nap mint nap gyomlálással bíbelődni, a mulcsozást vagy talajtakarást érdemes kipróbálnod. Ez a hasznos és természetes módszer segít a gyomosodás megelőzésében, és a talaj túl gyors kiszáradását is megakadályozza, ami nyáron szintén komoly problémát jelent.

A talajtakarás lényege, hogy a növény körüli földet természetes anyagokkal, így sűrű szénával, szalmával, fahánccsal, esetleg kertészeti áruházakban kapható geotextíliával fedik be, ezáltal egy fizikai gátat szabnak a gyomok elburjánzásának.

A mulcsozás előnyei

A réteg az időjárás viszontagságaitól is véd, csökkenti a hőmérséklet-változás miatti sokk esélyét, télre viszont kifejezetten téli takarás javasolt. További előnye, hogy megakadályozza a sár felverődését, és megvédi a betakarításra váró termés épségét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Magas ágyás gyomok ellen

A talajtakaráson túl a magas ágyás kialakítása is minimálisra csökkenti a gyomosodás kockázatát. A fizikai akadály, például a gyepszegély önmagában is segít megállítani a fűfélék nem kívánt terjedését. 

A módszer lényege, hogy egy 80-100 centiméter magas ágyásba tetszőleges, tápanyagban dús földet töltenek, ami egyrészt laza textúrát ad a talajnak, ezért bő termést ígér, másrészt a gyomok is kevesebb eséllyel szaporodnak el rajta. A legjobb, ha a feltöltést követően vársz egy kicsit, majd az esetlegesen kinövő gyomokat még vetés előtt kihúzod a földből. 

Vigyázz az erős módszerekkel!

Nem csupán a mérgező gyomirtókkal kell óvatosan bánni a kertben. Számos olyan hasznos, vegyszermentes trükk akad, ami kárt tehet a növényekben. Sok helyen ajánlják a gyomok elpusztítására a vizes leforrázást, a sószórást és az ecetes permetezést.

A forrázás és az ecetes vagy ecet-szappan elegyes permet hatékony, de a konyhakerti növényekben is kárt tesz, míg a sózás a föld minőségét tartósan lerontja. Ha nem szeretnél nagy pusztítást végezni a kertben, akár az előnyeit is kiélvezheted a gyomosodásnak: a gyomok többsége nagyon egészséges és finom is!

10 növénypár, amit egymás mellé kell elültetni: több lesz a termés, és kevesebb a kártevő, vegyszer nélkül

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük