Permetezés nélkül szabadít meg a gyomoktól: a házi gyomirtó módszerektől pompás marad a kert
Néhány vegyszermentes módszerrel távol tarthatod növényeidtől a gyomokat.

szep-kert
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kertészkedés rengeteg örömmel és sikerélménnyel ajándékozza meg az embert, ám a lelkesedést hamar megtörheti a gyomok által okozott bosszúság. Mivel gyorsan nőnek és terjednek, gyakorlatilag állandó problémát jelentenek a kertben.

A legjobb és legbiztosabb módszer természetesen az, ha a gyomokat gyökerestől kihúzod, lehetőleg még korai fázisban, mielőtt elnyomhatnák a hasznos növényeket. Ez sok vesződséggel jár, de teljesen vegyszermentes megoldást jelent.

Talajtakarás gyomok ellen

Ha nem akarsz nap mint nap gyomlálással bíbelődni, a mulcsozást vagy talajtakarást érdemes kipróbálnod. Ez a hasznos és természetes módszer segít a gyomosodás megelőzésében, és a talaj túl gyors kiszáradását is megakadályozza, ami nyáron szintén komoly problémát jelent.

A talajtakarás lényege, hogy a növény körüli földet természetes anyagokkal, így sűrű szénával, szalmával, fahánccsal, esetleg kertészeti áruházakban kapható geotextíliával fedik be, ezáltal egy fizikai gátat szabnak a gyomok elburjánzásának.

A mulcsozás előnyei

A réteg az időjárás viszontagságaitól is véd, csökkenti a hőmérséklet-változás miatti sokk esélyét, télre viszont kifejezetten téli takarás javasolt. További előnye, hogy megakadályozza a sár felverődését, és megvédi a betakarításra váró termés épségét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Magas ágyás gyomok ellen

A talajtakaráson túl a magas ágyás kialakítása is minimálisra csökkenti a gyomosodás kockázatát. A fizikai akadály, például a gyepszegély önmagában is segít megállítani a fűfélék nem kívánt terjedését. 

A módszer lényege, hogy egy 80-100 centiméter magas ágyásba tetszőleges, tápanyagban dús földet töltenek, ami egyrészt laza textúrát ad a talajnak, ezért bő termést ígér, másrészt a gyomok is kevesebb eséllyel szaporodnak el rajta. A legjobb, ha a feltöltést követően vársz egy kicsit, majd az esetlegesen kinövő gyomokat még vetés előtt kihúzod a földből. 

Vigyázz az erős módszerekkel!

Nem csupán a mérgező gyomirtókkal kell óvatosan bánni a kertben. Számos olyan hasznos, vegyszermentes trükk akad, ami kárt tehet a növényekben. Sok helyen ajánlják a gyomok elpusztítására a vizes leforrázást, a sószórást és az ecetes permetezést.

A forrázás és az ecetes vagy ecet-szappan elegyes permet hatékony, de a konyhakerti növényekben is kárt tesz, míg a sózás a föld minőségét tartósan lerontja. Ha nem szeretnél nagy pusztítást végezni a kertben, akár az előnyeit is kiélvezheted a gyomosodásnak: a gyomok többsége nagyon egészséges és finom is!

Ezt is szeretjük