Melyik a legjobb virágföld? A kertész elmondta, miben pompáznak a virágok

Minden növény más és más földet igényel, ezért figyelni kell a választásnál.

Virágföld típusai növényekhez
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Noha még jócskán tartanak a tél végi fagyok, az első márciusi nap már tanúskodik arról, hogy a tavasz csakugyan nincs messze. A hobbikertészek egyre lelkesebbé válnak, hiszen végre belekezdhetnek a készülődésbe.

A tavasz tehát már a küszöbön van, a kellemesebb márciusi idők pedig végre ideálisak lesznek a magvetésre és akár a lakásban teleltetett növények átültetésére is. Hogy idén minden a legszebb fényében pompázzon, érdemes áttekinteni, milyen virágföld szükséges az egyes növényeknek.

Virágföldek növények szerint

Bár a kertészeti boltokban kapható általános virágföldek tanácstalanság vagy sietség esetén jó megoldást jelenthetnek, valójában minden fajta másféle tápanyagokat igényel. De milyen szempontokat kell figyelembe venni a választásnál? Szakértőnk, Márton Huba-Zoltán, okleveles kertészmérnök adott tanácsokat.

- Növényeink gyökerei számára a talaj biztosítja a vizet, az oxigént, a vízben oldott tápanyagokat, és rögzíti is őket. A sok komposztot vagy szerves trágyát tartalmazó talaj több vizet tud megkötni, tárolni. A tápanyaggal jól ellátott talajban élő növények egészségesebbek, és jobban ellenállnak a betegségekkel szemben.

A virágzó pompa mellett természetesen egy kis konyhakert kialakítása sem lehetetlen az erkélyeken vagy a kertben, az egyes fajták eltérő igényei miatt viszont jobb alaposan átnézni a virágföldek csomagolását.

- A cserepes növények, fűszernövények, rózsák és balkonnövények más és más táptalajt igényelnek. Például a balkonládás dísznövények a tápanyagban gazdag, humuszos talajt kedvelik leginkább. Ezáltal is díszítik olyan becsesen az erkélyeket. Fűszernövények számára a tőzegmentes talaj az ideális. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A cserepes dísznövényeknél figyelembe kell venni azt, hogy egész életüket egy cserépben töltik. Így tápanyag-utánpótlásukra, öntözésükre nagyobb hangsúlyt kell helyezni. Számukra a perlites föld az ideális. Rózsák számára pedig a humuszos talaj a megfelelő - tette hozzá Márton Huba-Zoltán.

- Zöldségféléink a talajjal szemben igényesek. Számukra a szerves anyagokban gazdag, középkötött, csekély sótartalmú és jó vízmegtartó képességű talajok az optimálisak.

Kertészeti részlegeken beszerezhetők

A növények között tehát nagy különbségek lehetnek, ám nem kell megijedni, ha valaki kezdő hobbikertészként szeretné a legjobbat adni az ültetvényének. Szerencsére a gazdag kínálat miatt már nem okoz különösen nagy fejtörést a választás.

- Ha valaki bele akar vágni, vagy kísérletezgetni szeretne, házilag is előállítható a megfelelő földkeverék, de a kertészeti árudákban gyakorlatilag növénycsoportosítások szintjén megtalálható minden növény igényei számára a megfelelő földkeverék.

Jön az ültetés ideje

A megfelelő virágföldek beszerzése után már csak az ültetés van hátra. Néhány szívósabb növénnyel vagy a palántákkal már most lehet foglalkozni.

Egész tavasszal pompázni fog a balkon: 10 növény, amit most ültess el

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük