A különféle bogyós gyümölcsök egészségvédő hatásaival napjainkban is egyre több kutatás foglalkozik, alapul véve a tényt, miszerint fogyasztásuknak pozitív hatása van az emberi szervezetre, amellett például, hogy nagy mennyiségben találhatók bennük vitaminok, antioxidánsok, rostban is gazdagok, így az immunrendszer mellett az emésztésre nézve is jótékony hatással bírnak.
Az olyan közkedvelt gyümölcsök mellett azonban, mint például a málna, az eper és a szeder, számos olyan is akad, melyet kevesebben ismernek vagy épp favorizálnak, pedig igencsak értékesek.
A narancsnál is több benne a C-vitamin
A tajgák jellegzetes növényének számító, de hazánkban is honos homoktövist például akár otthon is lehet termeszteni B-vitaminokban és rostokban gazdag, narancssárga bogyóiért, melyekben ráadásul csaknem 20-szor több C-vitamin található, mint a narancsban vagy a citromban - 100 gramm homoktövisben körülbelül 7-900 milligramm C-vitamin van. De nem ez az egyetlen olyan bogyó, melynek fogyasztását érdemes lenne gyakoribbá tenni. Nézd meg a képeket!

A homoktövis nagyon gazdag C-vitaminban, B1-, B2- és B6-vitaminban, kalciumban, vasban és cinkben. Aszalva és nyersen is érdemes fogyasztani.
Fotó: kolesnikovserg / Getty Images Hungary

Az aszájbogyó vagy acaibogyó a Dél-Amerikában őshonos káposztapálma termése, és nagyon gazdag C-, illetve E-vitaminforrás. Emellett vasat és antioxidáns polifenolt is nagy mennyiségben tartalmaz.
Fotó: jbk_photography / Getty Images Hungary

A gojibogyót vagy ördögcérnát számos étrend-kiegészítőben megtalálni, de aszalva is kapható. Gazdag C-vitamin-, rost- és béta-karotin-forrás.
Fotó: dionisvero / Getty Images Hungary

A fekete bodza gazdag C-vitaminban, B- és A-vitaminban, kalciumban, valamint antioxidáns hatású antocianinban.

A vadrózsa áltermésének számító csipkebogyóban nagy mennyiségben található A-, B- és K-vitamin, a legértékesebb hatóanyagát azonban mindenképp C-vitamin-tartalma jelenti.
Fotó: PhenomArtlover / Getty Images Hungary

Az olívabogyó A-, D- és E-vitaminban, valamint béta-karotinban is gazdag, és fogyasztásának rendkívül jó hatása van a szív- és érrendszerre is.

A fekete és kék áfonya is nagyon gazdag antioxidánsforrás, emellett magas a C- és K-vitamin-tartalmuk is.
Fotó: JulARTe / Getty Images Hungary

A ribizli vagy ribiszke különösen C-vitaminban és vasban gazdag, de élelmi rostjai révén az emésztőrendszerre is nagyon jó hatással van.
Fotó: YuriyS / Getty Images Hungary

A perui földicseresznye vagy poha kiemelkedő C- és A-vitamin-forrás, mellyel egyre több helyen találkozni. Nem szabad azonban összekeverni a hazánkban is megtermő zsidócseresznyével, mely nagyon hasonló, viszont mérgező. A gyümölcsöt csak biztos forrásból fogyaszd.

A vörös áfonya vagy tőzegáfonya szintén nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és rostot, emellett felfázás és húgyúti fertőzések esetén is ajánlják fogyasztását.