Így néz ki a lódarázs: már egyetlen csípése is halálos lehet
Nem csak akkor lehet nagyon veszélyes, ha valaki allergiás.

lodarazs-kiralyno
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lódarázs belvárosi környezetben ritkán fordul elő, kirándulások során azonban találkozhatsz vele, nem beszélve arról, ha vidéken, természetközelibb helyen élsz vagy tartózkodsz.

A Vespa crabo vagy európai lódarázs a legnagyobb méretű európai darázs, melynek nemcsak mérete és zaja nagyobb, mint a hétköznapi értelemben vett darázsé, de veszélyességének foka is.

Sokkal fájdalmasabb a szúrása

A lódarázs tavasztól egészen késő őszig aktív, a nyári, meleg napokon pedig még gyakrabban lehet találkozni vele. A rovar mérete igen jelentős, így észrevenni nem nehéz: a királynő akár három és fél centis is lehet, míg a többi példány akár két és fél centis, közös továbbá a sárga-fekete mintázat.

Jól látszik a darázs és a lódarázs méretbeli különbsége
Jól látszik a darázs és a lódarázs méretbeli különbsége

Allergia nélkül is halált okozhat

A lódarázs csípése enyhébb esetben is bőrpírt, illetve duzzanatot okoz, de jelentkezhet kiütés és zsibbadás is az igen erős fájdalom mellett. Súlyosabb esetben jelentkezhet verejtékezés, szédülés, rosszullét, hányinger, hányás, légszomj, légzéskimaradás, szívpanasz, émelygés, hasgörcs, idegrendszeri és izomrendszeri zavar, valamint ájulásközeli állapot és eszméletvesztés is. Előbbiek közül már az enyhébb tünetek jelentkezése esetén is sürgősen orvoshoz kell fordulni, illetve mentőt kell hívni, ha valószínűsíthető az allergiás reakció fennállása. Ilyen esetben már egyetlen csípés is halálos lehet.

Nemcsak abban az esetben jelenthet azonban veszélyt a lódarázs szúrása, ha valaki allergiás, képes ugyanis olyan nagy duzzanatot okozni, mely fulladáshoz vezethet, ha a csípés az arcot, nyakat vagy a száj belsejét érte. Érdemes tudni, hogy a lódarázs gyakran támad fejre. Ha itt ért a csípés, szintén minél előbb orvoshoz kell fordulni.

Hogyan kezeld a csípést?

Ha megcsípett egy lódarázs, és csak helyi tüneteket tapasztalsz, kezeld a csípés helyét ecetes, citromleves vízzel, mely semlegesítheti a lúgos méreganyagot. Használhatsz antihisztamin-, illetve lidokaintartalmú kenőcsöt is, és a hűtés, jegelés is segíthet. Ha több csípés is ért, fordulj orvoshoz, ilyen esetben súlyosabb következmények is felléphetnek, nem véletlenül tartja úgy a mondás, ha lódarázs esetében a csípések nagy száma önmagában is halálos lehet.

Nem minden darázs veszélyes!
Léteznek olyan darazsak is, melyek bár ijesztőnek tűnhetnek, teljesen ártalmatlanok. Ilyen az óriás tőrösdarázs is, mely nemhogy nem bánt, de védett is, így elpusztítani nem is szabad, ha nem szeretnél bírságot. Kattints ide, és megnézheted, milyen!

Mit tegyél, ha találkozol velük?

A lódarázs nagyon agresszív, és akár ok nélkül is támad - ez a fészek közelében, két-három méteres körzetében jellemző igazán, távolabb kevésbé -, ezért a legjobb elkerülni, amit a fészek közelében jellemző hanghatás, zúgás-dongás is segíthet. Ha már találkoztál vele, jobb menekülni, és semmiképp se csapkodj, hadonássz, azzal csak még inkább támadásra készteted a lódarazsat.

Tó közelében bele kell ugrani, és fejtetőig lemerülni, futás közben pedig érdemes eldobni valamilyen holmit, ruhát, illetve ételt, gyümölcsöt, ami esetleg odacsalogathatta. Ha a fészket otthonod közelében találtad, mindenképp hívj szakértőt az eltávolítására: egyrészt nagyon veszélyes lenne ezt házilag elvégezni, másrészt a darazsak jellemzően újra akarják építeni a fészket, ha az eltávolítás nem volt teljes.

Ha gyanakszol vagy félsz, hogy allergiás vagy, végeztess allergiavizsgálatot, ha pedig bebizonyosodik, mindig legyen nálad az előírt gyógyszertári készítmény, mellyel csípés esetén időben beinjekciózhatod magad.

A legfelső képek a lódarázskirálynő látszik.

Ezt is szeretjük