Szabad-e másnaposan edzeni? Van, amikor rossz ötlet így kiűzni a mérgeket

Inkább hagyd ki a reggeli futást egy bulis este után.

edzes-alkohol

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy gramm alkohol hét kalóriát tartalmaz, egy görbe este során pedig kalóriák százai gurulhatnak le az ember torkán. Nem csoda, ha az egyszeri sportember arra gondol, másnap ledolgozza azt, amit megivott. Aztán jön a reggel és a fejfájás, émelygő gyomor: hogyan döntsön emberünk, menjen sportolni vagy ne?

Először is azt fontos leszögezni, hogy a méreganyagok kiizzadása nem működik. Legfeljebb a bevitt kalóriák fölött érzett bűntudaton enyhít, ha másnaposan is edzeni megy az ember, de nincs rá tudományos bizonyíték, hogy ez bármit is javítana a közérzeten egy borgőzös este után. Sőt.

Milyen hatással van a másnapos edzés a testre?

Az alkohol kihajtja a szervezetből a vizet, ez a dehidratáló hatása az, ami miatt általában az egyik legjobb orvosság a másnapra a sok folyadék. Egy izzasztó edzés azonban valószínűleg csak rontani fog a tüneteken, ugyanis tovább fokozhatja a kiszáradást, még több vizet veszít az ember közben, amitől felborul a szervezet elektrolit-egyensúlya. Ha mégis az edzés mellett dönt valaki, ajánlott még több vizet bekészítenie, mint amennyit amúgy visz.

edzes-este

Ha ez még nem lenne elég, az alkohol kimeríti a glikogénraktárakat, ezenkívül lassítja a fehérjeszintézis ütemét is, vagyis azt a folyamatot, aminek során a sejtek fehérjét állítanak elő, így pedig nehezebb lesz az izomépítés és a regenerálódás edzés után, vagyis sokkal kevésbé lesz hatékony az edzés, mint normális esetben.

Az izomnövekedéshez pozitív proteinegyensúlyra van szükség, ha nem eszel elég proteint, vagy nem edzel eleget, akkor több izmot fogsz veszíteni, mint amennyit építesz - ez az izomépítés alapja. Egy 1991-es, az Alcohol and Alcoholism című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a krónikus alkoholfogyasztás blokkolja a fehérjeszintézist, és sok esetben miopátiához, izomgyengeséghez vezethet. Ehhez persze nagy mennyiségű és hosszan tartó alkoholfogyasztásra van szükség, de a rövid távú vizsgálatok sem kecsegtetőek. A Notre Dame Office of Alcohol and Drug Education intézet kutatása szerint már egyetlen görbe este is kiszárítja a testet, és lelassítja a fehérjeszintézist, valamint gátolja a test regenerálódóképességét.

Természetesen a másnapnak is vannak fokozatai. Egy kis rossz közérzet még nem jelez komoly gondot, és ilyenkor bátran lehet edzeni, erre hivatkozva nem érdemes kihagyni az edzést. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tavaszi diétás reggelik

Egy átmulatott éjszaka után sokszor nem esik jól az embernek az étel, pedig ilyenkor is muszáj enni. Az alábbi diétás, fehérjedús ételek segítenek majd, hogy délig meg se éhezz.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük