Kávé nélkül is azonnal energetizál: 8 ébresztő tipp, ami napközben is működik

Néhány trükkel leküzdhető a kókadtság és a délutáni kajakóma: akár egy egyszerű szemtorna, egy rágó vagy egy cuki videó is segít.

Ébresztő tippek kávé nélkül
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy kiadós éjszakai alvás után is előfordul az emberrel, hogy reggel nehezen tér magához, vagy délután kerül holtpontra, amikor szinte lehetetlennek tűnik nyitva tartania a szemét. Ilyenkor sokan úgy érzik, csak egy kávé segíthet a problémán.

Bár a frissítő italnak számos jótékony hatása ismert, és néhány csésze elkortyolgatása csakugyan segíthet, adódhat olyan helyzet, amikor nincs rá lehetőség, vagy egészségügyi szempontok, vérnyomásprobléma vagy gyomorpanaszok miatt nem javasolt a kávé fogyasztása. Néhány trükk ilyenkor bizonyítottan segít a reggeli és a napközbeni álmosság legyőzésében.

Szemet nyugtató távolság

A számítógép képernyője előtt dolgozók és az aprólékos munkát végzők is nagyon megerőltetik a szemüket, ami miatt a fáradtságérzeten túl még szemirritáció, szárazság, homályos vagy kettős látás, fejfájás is kialakulhat.

Segít visszanyerni az éberséget, ha az ember csökkenti a képernyő fényerejét, műkönnyet használ, esetleg tornáztatja picit a szemét, de az is hasznos és gyorsan működő trükk, ha időnként elnéz a monitorról egy távoli tárgyra, akár az ablakból kipillantva egy messzi ponton pihenteti a szemét.

Egészséges rágnivalók

A hirtelen leeső vércukorszint leblokkolja az agyműködést, ami miatt szintén álmosság törhet az emberre. A cukros ételek és a koffein ugyan gyorsan emelik a szintet, viszont elfogyasztásuk után rövid időn belül újra fennáll a probléma, ezért sokkal jobbak az olajos magvak, valamint a magas rost- és fehérjetartalmú ételek. A főétkezésekben is jobb ezeket választani

A folyamatos fáradtságérzet és álmosság akár vashiányra is utalhat, sokaknál a tápanyag pótlásával elmúlnak a tünetek. Ilyenkor a felszívódásához szükséges C-vitamint is biztosítani kell a szervezet számára.

Vízivás

A dehidratáltság következtében szintén megcsappanhat az energia, a kutatások szerint már a szervezet 1-2%-os vízvesztesége fáradtsághoz vezet, a kiszáradás szélsőséges esetben pedig további súlyos következményekkel is járhat. A megfelelő keringési folyamatokhoz, az agy oxigénellátásához és az anyagcseréhez nélkülözhetetlen a napi ideális vízfogyasztás biztosítása.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Kiszabadulni a levegőre

Ha van lehetőség, érdemes beiktatni egy rövid sétát, hiszen már néhány, szabad levegőn töltött perc is felébreszti a szervezetet, javítja a teljesítményt a nap további részében. Napos időben pedig még erőteljesebb ez a hatás, a napfény ugyanis ellensúlyozza a mesterséges, kék fények hatását, bizonyítottan aktiválja a hipotalamuszt, ami a cirkadián ritmusért, ezzel együtt az ébrenlétért is felelős.

Mély lélegzet

Akár van alkalom a szabad levegőn tölteni pár percet, akár nincs, néhány mély lélegzet a kutatások szerint sokat segít a problémán, hiszen ennek következtében a szervezetben több oxigén áramlik át, az agy élénkebbé válik, az energiaszint megnő. A lassú, mély lélegzetvétel nyugtatja, kiegyensúlyozottabbá teszi az egyént, csökkenti a stresszt, és ezzel a szervezet védelmi rendszerét is erősíti.

A zene élénkít

A kedvenc dalok egyfajta érzelmi töltődést okoznak az ember számára, ami szintén lendületet ad a munka folytatásához. Egy korábbi tanulmány szerint ennek hatására kellő mennyiségű dopamin, szerotonin és oxitocin szabadul fel az agyban, ami egyfajta jutalmazási mechanizmusként működik, így ébreszti fel a szervezetet. Éppen ezért tanácsolják a sofőröknek is a zenehallhatást vezetés közben.

A rágózás hatása

Tanulmány mutatott rá arra is, hogy a rágózás hatékony módszer a nappali álmosság csökkentésére, a rágás ugyanis elősegíti a vérkeringést, és aktiválja az agy egyes területeit. Sajnos emiatt a tanárok megrögzött felszólításai sem hasznosak, a dolgozatírás közbeni rágózás ugyanis segíti a diákokat a koncentrálásban, csökkenti a szorongást, de még az olvasásértésnél is hatékonynak találták.

Cuki, állatos videók

Nem egyszerű időpazarlás bénázó cicákat vagy más cuki videókat nézni a YouTube-on. Egy kutatás rámutatott, hogy jócskán növeli az energiaszintet, a figyelmet, és még a negatív érzéseket is minimalizálja, ezért munka közben néhány perc videónézés nagyobb teljesítményt tesz lehetővé. A kutatók szerint ezt az oxitocin és a kortizol termelődése okozhatja, hasonlóan ahhoz, amikor az állatokkal közvetlenül érintkezik az ember.

Káliummal az éber agyért

A kálium fontos ásványi anyag a szervezet számára, és a fáradékonyság legyőzésében is segíthet. Pótolni pedig szerencsére természetes forrásból is könnyű.

10 étel, ami pótolja a káliumot: csökkentik a vérnyomást és a fáradékonyságot

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük