Ezt teszi a szervezeteddel, ha napi 2 marék diót eszel - Rákellenes és csontvédő
Iktasd be az étrendedbe a diót, mert többre képes, mint hiszed.
A kesudió, földimogyoró, mandula mellett sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni egy, a hazai piacokon sokkal könnyebben elérhető csonthéjasról. Pedig a dió egészségügyi szempontból komoly pozitív hatásokkal bír. Érdemes belőle naponta két marékkal fogyasztani. Magában, müzliben, zabkásában vagy akár süteményben is.
Dió egészségügyi hatásai
Rákellenes
A dió antioxidánsok, polifenolok biztos forrása, más olajos maghoz hasonlóan bővelkedik E-vitaminban is. Ezek az egészségvédő, szabadgyök-ellenes vegyületek nagy mennyiségben vannak jelen a dió külső vékony hártyájában - ezért nem tanácsos ledörzsölni azt. A polifenolok hatékonyan veszik fel a harcot az oxidatív stressz ellen, mely felelős a szervezeten belüli gyulladások kialakulásáért és remek táptalaj, az Alzheimer-kór vagy éppen a rák kialakulásához.
A bélben található egy jótékony baktériumfaj, mely az ellagitannin nevű polifenolt képes urolithinsá alakítani, mely segít megelőzni a gyulladások kialakulását a szervezetben. De ezenkívül a dióban lévő magnézium és omega-3 zsírsavak is csökkentik a gyulladások és a rák kialakulásának rizikóját.
Jó csontritkulás ellen
Nőknél a menopauza során csökken a petefészek által termelt ösztrogénhormon mennyisége. Az alacsonyabb ösztrogénszint pedig nemcsak a termékenységre, hanem az egész szervezet működésére hatással van. Többek között a hormon csökkenésének hatására megnő a csontritkulás rizikója. A csontritkulás tünetei között említhető a hátfájás, magasságcsökkenés, görnyedt tartás. Ha kíváncsi vagy, mi mindent fogyaszthatsz még, amivel megelőzheted a csontritkulást, kattints ide.
Ahhoz, hogy megelőzd a betegség kialakulását, fontos a változatos, kalciumban gazdag étrend - felnőtteknek és időseknek 1000-1500 mg kalcium fogyasztása ajánlott naponta. Ilyenek a tejtermékek - például az edami sajt, ementáli, trappista sajt - a szardínia, a spenót, a gomba vagy éppen a dió. 100 gramm dióban körülbelül 200 mg kalcium van. Érdemes tehát napi két marékkal fogyasztani belőle.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Szívvédő
A szívvédő étrendnek is elengedhetetlen része kell, hogy legyen a dió, dr. Michael Falk és kutatócsoportja szerint. A dió számos jótékony hatású telítetlen zsírsavat, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Egy marék dióban 2,5 g alfa linolénsav van, mely egy növényi alapú omega-3 zsírsav. Amellett, hogy jótékony hatással van a gondolkodási funkciókra, szépíti a bőrt és védi a szívet.
Egy tanulmányban tudósok vizsgálták a dióban gazdag étrend hatását felnőtt emberek esetében. Megállapították, hogy rendszeres diófogyasztás képes megakadályozni az LDL-koleszterin erekre gyakorolt káros hatását: gátolja az artériákban létrejövő plakkok, eltömődések kialakulását.
Rákellenes étrendi szokások - Olvass tovább!
A rák kialakulásának kockázata hatékonyan csökkenthető megfelelő étkezési szokásokkal, a rendszeres testmozgással, a komplex egészségtámogató szokásrenddel.
Segít megelőzni a rák kialakulását: 12 étrendi tanács, ami beválik a dietetikusok szerint
A megfelelő étrend segíthet megelőzni a rák kialakulását, dietetikus szakértők gyűjtötték össze a legfontosabb tanácsokat, amiket érdemes figyelembe venni.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary)