Életveszélyes! Egészségesnek hirdetik, de komoly gondod lehet a desztilláltvíz-ivásból

Miért nem javasolja a desztillált víz-só kombót a szakértő?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A desztillált vízről legtöbbeknek az autó hűtője ugrik be. Nem véletlenül, hiszen a motor túlmelegedését ezzel - illetve ioncserélt vízzel - lehet megakadályozni. Azt, hogy a desztillált víz emberi fogyasztásra alkalmatlan, már az általános iskolában megtanították.

Éppen ezért nehezen érthető, hogy miért említik egyes cégek a legtisztább és egyben legbiztonságosabb ivóvízként a desztillált vizet, ami véleményük szerint kitakarítja a szervezetet - és amihez plusz sóbevitel szükséges. A témában dr. Pozsonyi Zoltánt az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ belgyógyász-kardiológusát kérdeztük.

A desztillált víz tiszta, de ne idd meg!

A csapvízből desztillációs eljárás során nyerhető ionmentes, tiszta víz, amely nem - vagy legalábbis nagyságrendekkel kisebb mennyiségben - tartalmaz ásványi anyagokat. Ez a desztillált víz a gépjárművek hűtőrendszere számára azért előnyös, mert az ásványi anyagokban gazdag csapvíz a hűtőrendszer rozsdásodását okozza. Ami azonban a gépeknek jó, az emberi szervezetnek nem feltétlenül.

Hazai vezetékes víz

A desztillált víz fogyasztását propagálók arra hivatkoznak, hogy a vezetékes vízhálózat tele van szennyeződésekkel, melyek a szervezetbe kerülve károsítják azt. Valójában a hazai csapvizek minőségét rendszeresen ellenőrzik, a közegészségügyileg nem megfelelő ivóvízzel rendelkező települések száma 1995-től 2011-ig 78-ról 11-re csökkent.

Inkább az ásványvízre szavazol?

Ha jobban szereted az ásványvizet, mint a csapvizet, kattints az alábbi videóra és hallgasd meg, milyen szempontok alapján érdemes választanod!

Mi történik, ha desztillált vizet fogyasztasz?

A vezetékes víz fogyasztása tehát hazánkban biztonságos, ráadásul a szervezet működése szempontjából fontos ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaz. Ezzel szemben a desztillált vízről ugyanez nem mondható el: károsítja a szervezet só-víz háztartását. Mivel a vízben jobban oldódnak az ásványi sók, mint a vérben, a desztillált víz mintegy kimossa azokat a szervezetből, megnövelve ezáltal különböző hiánybetegségek kialakulásának esélyét. Egy nem kellőképpen kiegyensúlyozott étrend mellett ez komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. Nagyobb mennyiség elfogyasztása életveszélyes lehet.

- A desztillált víz fogyasztása nem takarítja ki a szervezetet, persze az sem világos, ez pontosan mit jelentene. A vezetékes víz Magyarországon tiszta, minőségét folyamatosan ellenőrzik, annak egészségkárosító hatása nem ismert. A forgalomban lévő ásványvizekkel hasonló a helyzet - mondja dr. Pozsonyi Zoltán.

És ha sót eszel a desztillált vízhez?

Talán te is találkoztál már olyan ajánlással, mely a desztillált víz fogyasztása mellé plusz sóbevitelt javasol, látszólag megoldva ezzel a szervezet só-víz háztartásának helyreállítását. Teszik ezt annak ellenére, hogy tudományosan elfogadott nézet, hogy a sófogyasztás mértéke szorosan összefügg a magas vérnyomás, illetve azon keresztül a szív- és érrendszerei megbetegedések - szívinfarktus, agyvérzés, agyembólia - kialakulásával. Napjainkban Magyarországon a napi sófogyasztás fejenként 15-20 gramm körül alakul, miközben az egészségügyi ajánlások szerint a maximális sóbevitel napi 3-5 gramm lehet.

- Valójában nem a nátriumbevitel növelése, sokkal inkább csökkentése lenne indokolt egészségügyi szempontból. Sóról azért beszélünk, mert a nátriumbevitel szinte teljes egésze a sófogyasztásból származik. 1 gramm konyhasóban 0,4 gramm nátrium van. Fontos tudni, hogy konyhasó nemcsak az asztalon kerül az ételbe, a kenyér, a készételek, a konzervek és szinte minden feldolgozott élelmiszer tartalmaz sót. Nagyon sok só van a sóban pácolt húsokban, felvágottakban, sózott magokban, mogyoróban, nassolnivalóban - tudjuk meg dr. Pozsonyi Zoltántól.

Ezt is szeretjük