A derekad jelzi, ha szükséges az életmódváltás: így segíthetsz a derékgörcsön

Nem csak egy rossz mozdulat válthat ki derékfájást. Mutatjuk a lehetséges okokat, és hogyan kezelhetők hatékonyan.

GettyImages-1041948210
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor görcsöl a derék, tulajdonképpen az izmok akaratlan összehúzódásától vagy feszülésétől, illetve az izompólya megbetegedéseitől szenved.  

Az érzés annyira fájdalmas lehet, hogy akár a mozgást is megakadályozhatja, ám dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa szerint házilagos és professzionális kezelésekkel is lehet rajta segíteni. 

Miért görcsölhet a derék?

Az alsó háti szakaszban jelentkező görcsnek oka lehet egy rosszul kivitelezett emelés, az izmok, inak, ínszalagok, porckorongok, fascia, vagyis izompólya és csigolya eltérése, sérülése. Igen gyakori az úgynevezett Fascia Dystorsios Syndroma, FDS kialakulása is. 

Bizonyos sportok is vezethetnek görcshöz, hiszen például a fociban vagy a golfban a hirtelen és ismételt elfordulások, a csavaró, rotáló túlzottan igénybe vehetik az izmokat. A hátizmok sérülékenységét növeli a gyenge hasizomzat, amely máskülönben segítene megtámasztani a hátat. A gyenge és merev izmok könnyebben megsérülnek, mint az erős és hajlékonyabb izmok. 

GettyImages-1150511910

Természetesen komolyabb betegségek is okozhatnak ilyen tünetet, ha a beteg csigolyacsúszással, gerincferdüléssel, a porckorongok kopásával és sérülésével, ízületi gyulladással vagy csigolyarepedéssel küzd. 

- Ahhoz, hogy megállapíthassuk, pontosan mi okozza a görcsös derékfájdalmat, ismerni kell a részleteket: mióta fáj, milyen gyakran jelentkezik a görcs, milyen fokú a fájdalom, mi vált be eddig a fájdalomcsillapításban - ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc. – Sok esetben a fizikális vizsgálaton túl képalkotó diagnosztikára is szükség van, szóba jöhet például röntgen, ha törésre gyanakszunk, illetve MRI vagy CT, amivel az izmok és a szövetek, a porckorongok állapotáról is képet kaphatunk. 

Kezelési módszerek otthon és az orvosnál

Ha a görcs egy baleset vagy rossz mozdulat következménye, érdemes lehet kipróbálni a hideg-meleg váltott borogatást. A hideg csökkenti a gyulladást, a meleg pedig javítja a véráramlást. A rövid távú deréktáji fájdalomnál beválhatnak a recept nélküli, nem szteroid gyulladáscsökkentők és az izomlazítók, amelyek gyorsan segíthetnek a helyzeten. Arnold doktor szerint ugyanakkor más a helyzet, ha tartós vagy visszatérő fájdalomról van szó.

GettyImages-857090084

- Ha diagnosztizáljuk a fájdalom okát, gyulladáscsökkentő injekciókkal sokat tudunk enyhíteni a kínzó, gyakran a mozgást is lehetetlenné tevő fájdalmon. Természetesen minden esetben mérlegelendőek az előnyök és az esetleges mellékhatások, de „elsősegély” gyanánt a gyors megoldások nagy megkönnyebbülést jelenthetnek a páciensnek.

Hosszú távon azonban nyilván az a cél, hogy a kiváltó ok legyen kezelve, amelyet felderítve sok esetben ajánlható az orvosi akupunktúra és a neurálterápia. Ez utóbbi egy injekciós kezelésekre épülő rendszer, amellyel nemcsak helyi érzéstelenítés érhető el, de úgynevezett idegrendszer-áthangoló hatás is. Ennek vannak gerincvelői, illetve magasabb szintű, központi idegrendszert érintő hatásai is. Külön előnye, hogy jól kombinálható más kezelésekkel is, mint például az orvosikollagén-injekciókúra, lágylézer-terápia és funkcionális gyógytorna. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A kiújulást érdemes megelőzni

Természetesen nem garantálható, hogy a hatékony kezelések egyszer s mindenkorra kizárják a görcsös derékfájdalom visszatértét, de tudatos életmóddal magunk is dolgozhatunk a megelőzésen. Dr. Arnold Dénes Arnold szerint a túlsúly egy részének leadásával, a megfelelően kiképzett, alacsony sarkú cipő viselésével, a helyes testtartással, a szakember irányításával végzett szegmentstabilizáló gyógytornával és a has-hát imbalance-korrekcióval sokat lehet tenni a derékizmok megerősítéséért.

Fontos a rendszeres fizikai aktivitás, a túl sok fekvés és ülés kerülése, illetve a személyre szabott, megfelelő táplálkozás és stresszkezelés is. Ezek rengeteget segíthetnek a helyes struktúrák megőrzésében és a szabad, fájdalommentes életben.

A legjobb hátizomgyakorlatok hurkás hát ellen

A hurkás hát nemcsak esztétikai probléma lehet, de komolyabb betegség is állhat a háttérben.

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük