A depresszió tünetei és kezelése
Elhízás, bűntudat, nyugtalanság
A gyakori levertség és az alvászavarok átmeneti problémát is jelezhetnek, de akár súlyosabb is lehet a baj.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy a rossz idő beáll, és életednek nem szab más ritmust, csak a munka és a rohanás, gyakran érezheted magad kedvetlennek és szomorúnak. A depressziót azonban nem szabad összekeverni a nehéz időszakok fárasztó levertségével és a kimerültséggel, ugyanis a kóros hangulatzavar esetében sokkal súlyosabb a baj.

Ilyenkor nem lehet annyival elintézni a dolgot, hogy majd úgyis összeszeded magad, mert a depresszió akár évekig is eltarthat, és életedet megkeserítve még emberi kapcsolataid rovására is mehet.

Mindennapos gondok vagy betegség?

Hazánkban a depressziós betegeknek csupán kis hányada fordul orvoshoz, mivel a tüneteket sokszor csak a mindennapi élet nehézségeinek tudják be. Ha nehéz, stresszesebb időszakod van, átmenetileg akkor is jelentkezhetnek a depresszióhoz hasonló tünetek, azonban a nyomás enyhülésével ezek megszűnnek. A depressziós beteg vállára azonban állandó nyomás nehezedik, és hangulatzavarai akkor sem szűnnek meg, amikor látszólag semmi oka nem volna panaszra. Hogy el tudd dönteni, csupán átmeneti hangulatzavarod van, vagy depresszióban szenvedsz, segíthet a tünetek pontos ismerete. Ha ezek közül több is tartósan fennáll, akkor a felhők nemcsak átmenetileg homályosítják el az égboltot, és problémáid nem fognak maguktól megoldódni, hanem bizony szakember segítségére lesz szükséged.

Tünetek

 • Állandó szomorú hangulat.
 • Jelentős mértékű fogyás vagy hízás.
 • Állandó nyugtalanság.
 • Aluszékonyság vagy álmatlanság, illetve alvászavarok jelentkezhetnek.
 • Fáradékonyság.
 • Fizikai, testi panaszok, különösebb ok nélkül.
 • Csökken a koncentráció képessége, döntésképtelennek érzed magad.
 • Nem, vagy csak nagyon ritkán érdeklődsz bármi iránt, és kevés dolog okoz örömet.
 • Gyakori hangulatingadozás, amely során értéktelennek érzed magad, esetleg bűntudat gyötör.
 • Életuntság, öngyilkossági gondolatok.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Otthoni megoldás

Tehát a fenti tünetek bizonyos körülmények között átmenetileg is jelentkezhetnek. A hirtelen beálló rossz idő is okozhat a depresszióhoz hasonló tüneteket, ez ellen azonban egyszerűen védekezhetsz otthoni praktikákkal. Az őszi levertség oka a hirtelen sötétség és a vitaminhiány is lehet. Ha tehát kellemes, hangulatos fényeket használsz lakásodban, és étrend-kiegészítőként szelént, illetve Omega-3 zsírsavat fogyasztasz, ezt az átmeneti hangulatingadozást könnyedén átvészelheted.

Mikor kérj segítséget?

Ha viszont a betegség annyira elhatalmasodik rajtad, hogy mindennapi tevékenységeid folytatásában akadályoz, akkor nem átmeneti állapotról van szó. Ilyenkor feltétlenül vedd igénybe egy megbízható pszichológus segítségét, aki eldönti, hogy problémádat meg lehet-e oldani csupán terápiával, vagy esetleg gyógyszeres kezelésre is szükség van. A szakember a terápia során figyelembe veszi társadalmi és családi állapotodat, és ennek megfelelően próbálja megkeresni a legjobb megoldást. A beszélgetések alatt pedig nem helyetted oldja meg a problémákat, hanem rávilágít a megfelelő stratégiára, amivel az életedben adódó nehézségeket könnyebben leküzdheted.

A gyógyszeres kezeléstől sem kell azonban tartanod, de fontos, hogy kizárólag az orvos utasítására kezdj nyugtatókat vagy antidepresszánsokat szedni, a felügyelet nélkül alkalmazott gyógyszereknek ugyanis súlyos mellékhatásai lehetnek. A kezelés eredményei általában az első két-három hét után jelentkeznek, ezalatt tehát légy türelemmel, és ne add fel elhatározásodat csak azért, mert úgy érzed, nem használ semmit a szakember segítsége.

Segíts! A depressziós betegek sokszor nem képesek maguktól felismerni problémájukat. Ha egy hozzád közeli emberen azt tapasztalod, hogy ilyen problémája van, próbáld előtte finoman megvilágítani a helyzetet, és mindenképpen biztasd arra, hogy kérjen segítséget!

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
 • menstruáció
 • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük