Az antidepresszánsok és nyugtatók mellékhatásai

Az antidepresszánsok és a nyugtatók néha nagyobb bajt okoznak, mint amire felírják őket. Tudd meg, mire számíthatsz!

Vannak nehezebb pillanatok az életben, amikor úgy érezheted, hogy egyedül már nem vagy képes megoldani a problémáidat. Legyen az ok szerelmi bánat vagy stressz, esetleg szorongás, a legkézenfekvőbb megoldás ilyenkor sokak számára a nyugtató vagy az antidepresszáns.

Ráadásul a legtöbb esetben a gyógyszer nem is szakember kezéből származik. Az orvosi felügyelet nélkül alkalmazott pszichotikumoknak azonban számos komoly mellékhatása lehet, ami, ha nem vagy rá felkészülve, veszélyesebb lehet, mint maga az álmatlanság, a szorongás vagy az enyhe depresszió.

Függőség

Természetesen minden gyógyszer okozhat valamilyen szintű függőséget, azonban az antidepresszánsok és a nyugtatók vitathatatlanul a legveszélyesebbek. Még a Xanax is igen kockázatos ilyen szempontból, pedig ezt a gyógyszert a legtöbb ember veszélytelennek tartja, és sokan akár altatóként is alkalmazzák. Valójában az idegpályák feszültségének oldására szolgál ez a készítmény, enyhítve ezáltal a stresszt és a szorongást. Tehát semmiképpen nem egyszerű altató!

Ha azonban mégis ilyen készítményre van szükséged, alkalmazása előtt feltétlenül menj el szakemberhez, és csak akkor szedj nyugtatót, ha a pszichiáter a kezelés mellé javasolja. Kiegészítő terápia nélkül ugyanis a gyógyszer önmagában nem old meg semmit, csak időlegesen könnyít a fizikailag rád nehezedő feszültségen. A probléma azonban még jelen lesz az életedben, és a nyugtató is egyre kevésbé lesz képes könnyíteni terheiden. A lelki függőség pedig pillanatok alatt kialakulhat ilyen helyzetben, és egy idő után azon kaphatod magad, hogy minden feszültebb pillanatban a gyógyszerhez nyúlnál megoldásként.

Öngyilkossági vágy

Antidepresszáns szedése esetén az első néhány hét mindig kritikus időszak. Ekkor előfordulhat, hogy nem javulást, hanem inkább visszaesést tapasztalsz, úgyhogy kezdetben jobb, ha felkészülsz a gyakori hangulatingadozásokra, és akár még a hevesen jelentkező öngyilkossági vágyra is. Ezt az időszakot érdemes intenzív terápiával kísérni, hogy orvosod folyamatosan figyelhesse állapotod. A váratlanul jelentkező gondolatrohamokat azonban gyakran még a szakember sem tudja előre kiszámítani. Az indokolatlan öngyilkossági vágy mellett jelentkezhet akár súlyos agresszió vagy túlzott vakmerőség is, ami kimondottan veszélyes lehet. Ha tehát nem szakember utasítására, vagy megfelelő kontroll nélkül szedsz be ilyen készítményeket, akár az életedet is kockáztathatod. Éppen ezért mindenképpen ügyelj rá, hogy a készítmény mellékhatásairól pontosan tájékoztasson kezelőorvosod, és ne feledd, hogy ezeket az erős gyógyszereket kizárólag célzott kezelés keretei között lehet alkalmazni.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Soha többé szex?

A szexuális vágy hiánya komoly párkapcsolati konfliktusokhoz vezethet. Ha számos egyéb feszültség és probléma mellett még ez is felmerül, akkor hirtelen úgy érezheted, a gyógyszer nemhogy segített, de sokkal inkább rontott helyzeteden. Nincs annál rosszabb, mint amikor az agyad teljes mértékben mást diktál, mint a tested, és úgy érzed, mintha a nemi izgalom hosszas szabadságra ment volna. A nyugtatók és az antidepresszánsok kellemetlen mellékhatásaként a libidócsökkenés sajnos gyakran előfordul. Megoldást leginkább az jelenthet, hogy amíg csak lehet, gyógyszer nélkül próbálod megoldani a problémát.

A szakmai segítséget azonban bátran vedd igénybe. Ha szégyellsz pszichiáterhez vagy pszichológushoz fordulni lelki problémáiddal, keress fel egy önkéntes lelki segítő központot, ahol barátságos, családias környezetben igyekeznek a szakemberek problémáidon segíteni.

Egészségügyi mellékhatások

A mentális diszfunkciók mellett számos, kimondottan egészségügyi kockázata is lehet az antidepresszánsoknak. Egyes gyógyszerek véralvadásgátló hatással bírnak, így fokozott vérzékenységet vagy véraláfutásokat okozhatnak, míg mások érszűkítő hatásuk révén a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát növelhetik. Egyes kutatások szerint azonban az antidepresszánsok a rák kockázatát is növelhetik. Ha legalább tíz éven át szedsz ilyen készítményt, a petefészekrák kockázata akár a tízszeresére is megnőhet, de a Seroxatot szedők körében kimutatták a mellrák kockázatának növekedését is.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük